6 απλές συνήθειες που βοηθούν στην ανάπτυξη νέων εγκεφαλικών κυττάρων

Ο ανθρώπινος εγκέφαλος αναπτύσσεται μέχρι την ηλικία των 21 ετών, αλλά οι επιστήμονες υποστηρίζουν πως όλοι μας μπορούμε να αναπτύξουμε νέα εγκεφαλικά κύτταρα και πολύ μετά την ενηλικίωση.   Κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας, οι νευρώνες του εγκεφάλου αναπτύσσονται με ιλιγγιώδεις ταχύτητες. Από τα εφηβικά χρόνια μέχρι τα 25 περίπου, αναπτύσσεται κυρίως ο προμετωπιαίος φλοιός -το σημείο που ρυθμίζει τον αυτοέλεγχο, τη λήψη αποφάσεων, τη συμπεριφορά και την ικανότητα να διαβάζουμε τις κοινωνικές διαθέσεις, κάτι που επηρεάζει πολύ τον τρόπο που αλληλεπιδρούμε με τους άλλους.   

Σε αντίθεση όμως με ό,τι πιστεύαμε ως τώρα, μπορούμε να παράγουμε εγκεφαλικά κύτταρα και μετά την ενηλικίωση. Αυτή είναι η νευρογένεση, η διαδικασία κατά την οποία νευρικά βλαστοκύτταρα μετατρέπονται σε ώριμους νευρώνες. Τα νέα αυτά κύτταρα μπορούν να επισκευάσουν ή να αντικαταστήσουν νευρώνες που έχουν υποστεί βλάβη από εκφυλιστικές ασθένειες ή γήρανση αλλά και να αναπτύξουν περαιτέρω την πλαστικότητα του εγκεφάλου.   

Η νευρογένεση, όπως έχει πλέον αποδειχτεί, εξαρτάται κατά πολύ μεγάλο βαθμό από την υγιή λειτουργία των μιτοχονδρίων. Αν αυτά τα εργοστάσια ενέργειας των κυττάρων διατηρηθούν υγιή, τότε παρατηρείται νευρογένεση ανεξαρτήτου ηλικίας. Τα μυστικά για υγιή μιτοχόνδρια, δε, συμπίπτουν με εκείνα που μειώνουν το οξειδωτικό στρες και την νευροφλεγμονή σε κυτταρικό επίπεδο.     

Για νεανικό εγκέφαλο λοιπόν, υιοθέτησε τις εξής συνήθειες:

  1. -Υιοθέτησε μια διατροφή φτωχή σε κορεσμένα λιπαρά και εξευγενισμένη ζάχαρη και πλούσια σε βιταμίνες Ε, C, Β12, B2 και B9, σε πολυακόρεστα λιπαρά οξέα που βρίσκονται σε καρύδια, βραζιλιάνικα φυστίκια, λιναρόσπορο και σπόρους chia   

  2. -Φτιάξε ένα πρωινό ρόφημα με κουρκουμά και τζίντζερ   

  3. -Πιες smoothies με μούρα, λαχανικά και μπανάνες

  4. -Απόλαυσε ένα κομμάτι μαύρη σοκολάτα καθημερινά   

  5. -Δοκίμασε τη διαλειμματική νηστεία   

  6. -Εξάσκησε καθημερινά το διαλογισμό/ αυτοσυγκέντρωση   

  7. -Κάνε 30 λεπτά άσκησης καθημερινά  

Πηγή