5 μύθοι που μας εμποδίζουν να ζούμε ευτυχισμένοι

Είναι φυσικό για κάθε άνθρωπο να θέλει να απολαμβάνει μια ζωή γεμάτη με θετική ενέργεια. Δυστυχώς, οι περισσότεροι δεν μπορούν να πραγματοποιήσουν αυτόν τον στόχο και η αιτία είναι οι οικογενειακές και κοινωνικές νόρμες που τους επιβάλλονται και αποδέχονται καθώς μεγαλώνουν. Το κοινωνικό περιβάλλον στο οποίο οι άνθρωποι μεγαλώνουν οδηγούν κάποιους στο να πιστέψουν διάφορα ψέματα που με τη σειρά τους τους εμποδίζουν να ζήσουν ευτυχισμένοι ενώ ταυτόχρονα τους δημιουργούν ψυχολογικά προβλήματα.  Παρακάτω είναι οι 5 πιο συνηθισμένοι μύθοι που πολλοί άνθρωποι εξακολουθούν να πιστεύουν με αποτέλεσμα να ακολουθούν λανθασμένη κατεύθυνση στη ζωή τους.

1. Τα χρήματα είναι το κλειδί της ευτυχίας

Στο οικονομικό περιβάλλον που κυριαρχεί παγκοσμίως είναι συνηθισμένο να πιστεύουμε ότι πρέπει να εργαζόμαστε και να κερδίζουμε χρήματα για να ζούμε και να ικανοποιούμε τις βασικές μας ανάγκες, όπως η τροφή και η στέγαση. Ανεξαρτήτως αυτού, η κοινωνία σήμερα είναι προσανατολισμένη προς έναν πιο υλιστικό τρόπο ζωής και συχνά παραδέχεται ότι τα χρήματα είναι το κλειδί για την ευτυχία. Το αποτέλεσμα είναι ένας φαύλος κύκλος στον οποίο οι άνθρωποι προσπαθούν να βγάλουν όσο το δυνατόν περισσότερα χρήματα αγνοώντας το αληθινό νόημα της ευτυχίας, όπως είναι ο ελεύθερος χρόνος που περνούν με την οικογένειά τους, η επιδίωξη μη υλικών αγαθών και η επικοινωνία με τον κόσμο. Όσοι επιδιώκουν να κερδίσουν χρήματα χωρίς να βάζουν όρια, συχνά καταλήγουν να νιώθουν απογοητευμένοι και άδειοι.

2. Το να είμαστε συνεχώς απασχολημένοι μας δίνει μεγαλύτερη αξία

Οι άνθρωποι έχουν την εσφαλμένη αντίληψη ότι όταν κάποιος είναι μονίμως απασχολημένος είναι πιο σημαντικός και συνεπώς διαθέτει μεγαλύτερο κύρος. Οι κοινωνικές νόρμες έχουν δημιουργήσει την αντίληψη ότι αν κάποιος αφιερώσει χρόνο σε άλλες απολαύσεις της ζωής, χαρακτηρίζεται τεμπέλης και άρα ασήμαντος. Εξαιτίας αυτής της αντίληψης καθώς και του φόβου μήπως χαρακτηριστούν τεμπέληδες ή ασήμαντοι, οι άνθρωποι επιδιώκουν ασυλλόγιστα να απασχολούνται με δραστηριότητες προκειμένου να φαίνονται σημαντικοί. Έτσι όμως αισθάνονται καταπονημένοι και αγχωμένοι.

3. Η διασκέδαση είναι χάσιμο χρόνου

Όταν ήμασταν νέοι, οι περισσότεροι διασκεδάζαμε γεμίζοντας έτσι τις μέρες μας. Ήμασταν γεμάτοι ενέργεια, ενθουσιώδεις και χαρούμενοι. Ωστόσο, όταν δεν μας επιτρεπόταν πλέον κάτι τέτοιο, τα συναισθήματά μας μετατράπηκαν από χαρά σε θλίψη. Δυστυχώς, με το πέρασμα του χρόνου οι κοινωνικές νόρμες δημιούργησαν τη σκέψη ότι η διασκέδαση είναι λάθος και απλώς σπατάλη χρόνου και ενέργειας. Αντιθέτως, οι άνθρωποι οδηγήθηκαν στο να θεωρούν ότι θα πρέπει να παραμένουν συγκρατημένοι και να επενδύουν μόνο σε δραστηριότητες που δεν τους ενδιαφέρουν. Τώρα πλέον, οι περισσότεροι άνθρωποι ακολουθούν δραστηριότητες που δεν τους ενδιαφέρουν και ξοδεύουν αναγκαστικά τον χρόνο τους στην εργασία. Σε αυτές τις περιπτώσεις καταλήγουν σε βαθιά εσωτερική απογοήτευση.

4. Η νίκη είναι το παν στη ζωή

Η σημερινή κοινωνία είναι εξαιρετικά ανταγωνιστική, διότι όλες οι προτεραιότητές μας είναι προσανατολισμένες προς τη νίκη προκειμένου να μην χαρακτηριστούμε χαμένοι. Θέλουμε να κερδίζουμε κυρίως για προσωπικό κέρδος και ευχαρίστηση. Ωστόσο, η αρνητική επίδραση του ανταγωνισμού οδηγεί σε συγκρούσεις, δυστυχία και δυσάρεστα συναισθήματα σε παγκόσμια κλίμακα. Η εχθρότητα εμποδίζει μια ειρηνική κοινωνία και οι άνθρωποι χάνουν την εμπιστοσύνη μεταξύ τους. Οι καλές ανθρώπινες σχέσεις δεν γεννιούνται με τέτοιο τρόπο. Τα ανθρώπινα όντα από τη φύση τους είναι κοινωνικά και χρειάζονται βαθιές και ουσιαστικές σχέσεις. Πρέπει να έχουμε ειρηνικές σχέσεις με τους άλλους ώστε να εκπληρωθεί αυτός ο στόχος.

5. Η ζωή μας είναι προκαθορισμένη

Άλλος ένας συνηθισμένος μύθος που εμποδίζει τους ανθρώπους να έχουν ευτυχισμένη και ικανοποιητική ζωή είναι η πεποίθηση ότι το πεπρωμένο καθορίζει την ύπαρξή τους. Οι γνωστές εκφράσεις για το ότι “είναι γραφτό”, το “καντήλι που σβήνει” και πολλές άλλες μας δημιουργούν την πεποίθηση οτι δεν μπορούμε να ξεφύγουμε από τη μοίρα μας ανεξαρτήτως από το τι κάνουμε ή κατορθώνουμε. Δημιουργούμε την πραγματικότητά μας ανά πάσα στιγμή. Με τις σκέψεις, τον λόγο, τις πράξεις, τη συμπεριφορά και τις επιλογές μας. Αυτό είναι το μόνο γραφτό και σίγουρο.

Πηγή