Ψάχνοντας τον έρωτα μετά τα 30. Όσα χρειάζεται να λάβετε υπόψη σας

Όσο και αν οι πρώτες γνωριμίες στη δεκαετία των τριάντα είναι πιο δύσκολες από ό,τι σε αυτή των είκοσι – όταν δουλεύεις δέκα ώρες την ημέρα, τα περιθώρια για κοινωνικοποίηση στενεύουν σημαντικά – ταυτόχρονα έχουμε και ένα μεγάλο πλεονέκτημα: Τώρα είμαστε σε θέση να αντιληφθούμε καλύτερα τον εαυτό μας, και επομένως να προχωρήσουμε με άλλους όρους σε μία νέα σχέση. Φτάνει μόνο να θυμόμαστε ορισμένα σημαντικά πράγματα.

thirty-woman
 

Πρώτα σκεφτείτε τι ψάχνετε

Κατά πάσα πιθανότητα έχετε ήδη κάνει κάποιες σχέσεις μεγαλύτερης ή μικρότερης σημασίας. Ποια πράγματα σας άρεσαν περισσότερο στην καθεμία και ποια σας οδήγησαν στην έξοδο; Θα δείτε πως υπάρχουν κοινοί παρονομαστές, οι οποίοι θα πρέπει να σας καθοδηγήσουν ως προς το τι αναζητάτε από τον επόμενο σύντροφό σας.

Αφήστε πίσω σας το παρελθόν

Σίγουρα κάποιος ή κάποιοι σας έχουν πληγώσει. Ωστόσο, αυτό δεν σημαίνει ότι πρέπει να κάνετε διαρκώς συγκρίσεις, να ψάχνετε στοιχεία του πρώην σας στον νέο σας σύντροφο ή να του μιλάτε διαρκώς για αυτόν.

Ρίξτε τις άμυνες

Το να μαθαίνουμε από τα λάθη μας είναι θεμιτό, όμως δεν αποκλείεται αυτό που αντιλαμβάνεστε ως «πάθημα που έγινε μάθημα» στην πραγματικότητα να είναι πρόβλημα εμπιστοσύνης. Αν δεν ανοιχτείτε δεν θα πληγωθείτε, όμως δεν πρόκειται να βρείτε και την αγάπη.

Μην σκέφτεστε αρνητικά

Ίσως φανταζόσασταν ότι μέχρι σήμερα θα είχατε παντρευτεί και θα είχατε κάνει τρία παιδιά. Αν, όμως, το μόνο που σκέφτεστε είναι πως δεν τα έχετε καταφέρει και ψάχνετε να βρείτε λόγους που δεν πρόκειται να συμβεί ούτε σε αυτή την περίπτωση, η αρνητικότητά σας θα λειτουργήσει ως αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Θυμηθείτε να διασκεδάζετε

Αντίστοιχα, μην κρίνετε μια νέα σχέση αποκλειστικά με βάση το αν πληροί τα κριτήρια για να οδηγηθεί σε κάτι πιο σοβαρό. Το κυριότερο είναι να περνάτε καλά και να αισθάνεστε θαυμασμό, ασφάλεια και σιγουριά με τον άνθρωπο που έχετε στη ζωή σας.

Μην απαγορεύετε στους χωρισμένους να γιορτάζουνε

Τα τεράστια ποσοστά διαζυγίων σημαίνουν ότι είναι πολύ πιθανό κάποια στιγμή να βγείτε με έναν άνθρωπο που έχει υπάρξει παντρεμένος. Μην το αντιμετωπίσετε εξ αρχής ως ελάττωμα. Ίσως αυτή η εμπειρία τού έδωσε πολύτιμα μαθήματα και τον διαμόρφωσε σε έναν ακόμη καλύτερο σύντροφο.

Μην πετάτε το χρόνο σας

Αν ξέρετε ότι ο σύντροφός σας δεν σας καλύπτει, δεν υπάρχει κανένας λόγος να παρατείνετε τη σχέση. Αντίστοιχα, αν υπάρχει κάποιο πρόβλημα στη σχέση σας, μιλήστε άμεσα για αυτό. Πλέον είστε σε θέση να γνωρίζετε τι θέλετε, επομένως τι σας εμποδίζει από το να το διεκδικείτε;