Για τη δυστυχία υπάρχουν πολλές αιτίες, αλλά σχεδόν όλες πηγάζουν από ό,τι θα μας άρεσε να είμαστε ή να έχουμε, απ’ όλα αυτά που δεν είμαστε ή που θέλουμε. Δηλαδή, η δυστυχία αναδύεται από την επιθυμία. Υποφέρουμε από την επιθυμία να είμαστε άλλοι, να έχουμε άλλα πράγματα, να ζούμε αλλιώς.
Ο βουδισμός το λέει σαφέστατα αυτό και, επιπλέον, εξηγεί ότι η επιθυμία δυναμώνει με τις αισθήσεις και τις σκέψεις. Στην κουζίνα του μυαλού, εκεί παρασκευάζεται η τούρτα της δυστυχίας.
Προκειμένου να αποφύγουμε κάτι τέτοιο, ο Βούδας μάς καλεί να ακολουθήσουμε τον δρόμο της ευγένειας, όπου συνυπάρχουν:
1) Η ευγενής προοπτική: Για να περιορίσουμε την οδύνη, χρειάζεται να έχουμε μυαλό ευέλικτο και ανοιχτό, και να αντιλαμβανόμαστε από πού προέρχονται οι αγωνίες μας.
2) Οι ευγενείς προθέσεις: Οι καλές σκέψεις μάς ελευθερώνουν από τις κακές επιθυμίες.
3)Ο ευγενής λόγος: Πρέπει να μετράμε τα λόγια μας, ώστε να είναι τίμια, εποικοδομητικά και συνετά. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγουμε την επιθυμία να καβγαδίσουμε ή να πούμε ψέματα.
4) Η ευγενής συμπεριφορά: Αποφεύγουμε τις κακές πράξεις, όπως το να παίρνουμε κάτι που δεν είναι δικό μας, συμπεριλαμβανομένου του χρόνου των άλλων.
5) Η ευγενής διαβίωση: Αν ζούμε μια ζωή ηθικά σωστή, χρηστή και βιώσιμη, θα αποφύγουμε να κυνηγάμε πράγματα υλικά και δαπανηρά.
6) Η ευγενής προσπάθεια: Είναι αυτή που μας επιτρέπει να αγωνιζόμαστε ενάντια στις κακές επιθυμίες και προθέσεις.
7) Η ευγενής προσοχή: Μας επιτρέπει να είμαστε σε επαγρύπνηση ως προς ό,τι αφορά το σώμα και το μυαλ
8) Ο ευγενής διαλογισμός: Για να παρατηρούμε τις σκέψεις μας, να μαθαίνουμε από αυτές και να ξεφορτωνόμαστε τις αρνητικές.
Με αυτά τα βήματα, βεβαιώνουν οι βουδιστές, πάντα θα φτάνει κανείς σε καλό λιμάνι.
– Αλαν Πέρσυ