5 σκέψεις κατά την εξέταση των φίλων σου

Όσο μεγαλώνεις, συνειδητοποιείς το γεγονός ότι δεν μπορείς να κρατήσεις μια φιλία που δεν σου ταιριάζει.  Οι φιλίες μας προκύπτουν από μια ποικιλία περιστάσεων. Μπορούν να είναι τόσο απλές και να έχουν τις ρίζες τους σε μια κοντινή απόσταση ή το μοίρασμα παρόμοιων ενδιαφερόντων. Η αντοχή τους μπορεί να είναι σύντομη ή να διαρκέσει μια ζωή. Μερικοί φίλοι περνάνε από τη ζωή μας σχεδόν αθόρυβα ή εισέρχονται και εξέρχονται δραματικά, με πλήρη ένταση.

friends

Αλλά στη διάρκεια αυτού του ταξιδιού, σχεδόν όλοι μας έχουμε ζήσει κοντά μας ένα άτομο που κάποτε ήταν εμπιστοσύνης, να γίνεται στην πορεία απλά κάποιος που κάποτε γνωριζόμασταν. Ακόμα και οι φιλίες που πιστεύαμε ότι θα διαρκέσουν για πάντα, μπορεί να καταρρεύσουν. Ωστόσο, όταν συμβαίνει αυτό, συχνά δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Δεν υπάρχουν πολλές οδηγίες σχετικά με τον τρόπο εκκίνησης, αντίδρασης ή επιβίωσης από αυτή τη διαδικασία.

Οι παρακάτω παρατηρήσεις της Debbie Reslock, μπορεί να σε βοηθήσουν να επανεξετάσεις τις φιλίες σου, εάν σκέπτεσαι ότι είναι ίσως καιρός να σταματήσεις κάποιαν από αυτές:

1. Αν διαπιστώσεις ότι εξακολουθείς να αγωνίζεσαι για να έρθεις σε επαφή με κάποιον που δεν έχεις πλέον τίποτα κοινό, ίσως είναι καιρός να το σταματήσεις. Στον σημερινό υπερβολικό κόσμο, είναι αρκετά δύσκολο να βρεθεί χώρος για γνήσιους φίλους που αξίζουν την προσοχή σου.

2. Εάν έχεις μια σχέση με κάποιον φίλο που σε κάνει να αισθάνεσαι άσχημα για τον εαυτό σου ή σε κάνει να αισθάνεσαι συναισθηματικά κακοποιημένη, αναρωτήσου γιατί το επιτρέπεις να συνεχίζεται αυτό. Αξίζεις καλούς φίλους. Μην ξοδεύεις ενέργεια για όσους δεν είναι καλοί φίλοι.

3. Εάν είσαι αυτή που έχει απορριφθεί σε μια φιλία και δεν έχεις κάνει ή δεν έχεις πει κάτι τρομερό, μην το πάρεις προσωπικά. Το ίδιο ισχύει και για την αίσθηση ότι πρέπει να έχεις αρκετά καλό λόγο για να αφήσεις μια φιλία να χαθεί. Οι σχέσεις τελειώνουν επειδή οι άνθρωποι προχωρούν. Τα ενδιαφέροντα αλλάζουν. Δεν βλέπεστε μεταξύ σας πια. Υπάρχουν πολλοί λόγοι που τελειώνει μια φιλία, αλλά δεν σημαίνει ότι κάποιος δεν αξίζει τη φιλία.

4. Τα καλά νέα για όσους αποφεύγουν την αντιπαράθεση είναι ότι δεν χρειάζεται να χωρίσεις επίσημα με έναν πρώην φίλο. Μετά από μια περίοδο μειωμένης επαφής, τελικά η φιλία θα σβήσει. Μόνο εάν κάποιος αρνείται να πάρει το μήνυμα, θα πρέπει να είσαι πιο άμεση.

5. Εάν ήταν μια στενή σχέση που τελείωσε, άφησε τον εαυτό σου να θρηνήσει. Αυτή είναι μια πραγματική απώλεια στη ζωή σου. Εκτίμησε την εμπειρία, τι έχεις μάθει και τις αναμνήσεις που έχετε μαζί. Ευχήσου τα καλύτερα (έστω και μόνο για τον εαυτό σου) και στη συνέχεια άφησε το να τελειώσει.

Δημιουργώντας χώρο για τους αληθινούς φίλους στη ζωή σου

Έχει ειπωθεί ότι οι άνθρωποι έρχονται στη ζωή μας για έναν λόγο, μια εποχή ή μια ζωή. Απλά δεν γνωρίζουμε πάντα ποια θα είναι αυτή η εποχή.

«Ως γυναίκες, συχνά αισθανόμαστε υπεύθυνες να καλλιεργούμε σχέσεις, ακόμη και όταν δεν δουλεύουν πλέον για μας. Και προσελκύουμε συχνά απαιτητικούς ανθρώπους, οι οποίοι συνήθως οδηγούν σε μονόδρομες συνδέσεις για τις οποίες κατηγορούμε τον εαυτό μας εάν δεν μπορούμε να τις κάνουμε να λειτουργήσουν» γράφει η Debbie Reslock.

Οι φίλοι δεν πρέπει ποτέ να ληφθούν ως κάτι δεδομένο, αλλά η αλήθεια δεν είναι ότι όλοι είναι καλοί για σένα. Δεν είναι εύκολο να κόψεις τους δεσμούς με κάποιον που είχες κάποτε κοντά σου. Αλλά, επίσης, όσο μεγαλώνεις, γίνεσαι τουλάχιστον λίγο πιο σοφή.

Η νεότητα μπορεί να αντέξει μια απερισκεψία σχετικά με το ποιον ή το πώς ξοδεύεις το χρόνο σου. Αλλά όσο μεγαλώνεις κατανοείς πραγματικά τη σημασία της φιλίας. Ένα πλεονέκτημα της ηλικίας είναι η ανακάλυψη ότι πρέπει να σκεφτόμαστε τη ζωή και το χρόνο με περισσότερη ευλάβεια πλέον.

«Δεν θέλουμε να χάσουμε ούτε μια στιγμή, αλλά γνωρίζουμε επίσης ότι χρειαζόμαστε καλούς φίλους. Η ζωή είναι σύντομη, σίγουρα. Αλλά θέλουμε να είναι και πλήρης» καταλήγει η Reslock .

Πηγή