Επτά ενδείξεις ότι ακυρώνει τα συναισθήματά σας

Δεν είναι κρυφό ότι οι άνδρες συχνά αντιπαθούν τις συζητήσεις για τη σχέση τους ή δείχνουν να δυσκολεύονται να κατανοήσουν τα συναισθήματα της συντρόφου τους. Πρόκειται για ένα φυσιολογικό αποτέλεσμα των προτύπων αρρενωπότητας που δέχονται καθώς μεγαλώνουν, και για κάτι που μπορεί να βελτιωθεί στην πορεία της σχέσης – φτάνει να έχουν την πρόθεση να αναγνωρίσουν τα λάθη τους και να προσπαθήσουν για αυτό. Ωστόσο, σε ορισμένες περιπτώσεις αυτή η δυσκολία στην επικοινωνία μπορεί να γίνει τοξική, αγγίζοντας ακόμη και τα όρια της ψυχολογικής κακοποίησης ή του gaslighting.

couple-non-speaking

Αναφερόμαστε στις περιπτώσεις που ο ερωτικός σύντροφος δεν τρομάζει απλώς μπροστά στη φράση “θέλω να μιλήσουμε”, αλλά με τα λόγια ή τις πράξεις του ακυρώνει τα συναισθήματά σας, αποκλείοντας κάθε δυνατότητα επίλυσης των προβλημάτων στη σχέση και απαιτώντας από εσάς να κάνετε διαρκείς υποχωρήσεις. Αυτή η στάση μπορεί να οδηγήσει σε πολύ άσχημες συνέπειες, μεταξύ των οποίων και η αβεβαιότητά σας απέναντι στα ίδια σας τα συναισθήματα, ενώ αποτελεί δείγμα χειριστικής συμπεριφοράς. Πώς, όμως, θα καταλάβετε αν συμβαίνει κάτι τέτοιο;

Πάντα έχει τον τελευταίο λόγο

Ακούει τι έχει να του πείτε, όμως είναι πάντα εκείνος που λαμβάνει την τελική απόφαση – ακόμη και αν ξέρει ότι σας φέρνει σε δύσκολη θέση. Αυτό δείχνει ότι δεν τον ενδιαφέρει η άποψή σας. Απλώς θέλει να σας δημιουργήσει την ψευδαίσθηση ότι είναι εκεί για εσάς.

Διαφωνεί με τα συναισθήματά σας

Σας λέει ότι αποκλείεται να είστε στ’ αλήθεια θυμωμένη μαζί του, επιμένοντας ότι εκείνος είναι άψογος. Ωστόσο, σε κάθε ανθρώπινη σχέση, ποτέ δεν αποφασίζουμε εμείς για το πώς αισθάνεται ο άλλος με τη συμπεριφορά μας.

Περιγράφει τα συναισθήματά σας

Εδώ περνάμε στη σφαίρα του gaslighting. Για παράδειγμα, του λέτε ότι είναι αγενής απέναντί σας, και εκείνος σας απαντά ότι στην πραγματικότητα απλώς είστε ευερέθιστη εξαιτίας της καραντίνας.

Σας λέει πώς πρέπει να νιώθετε

Του εξηγείτε ότι έχετε ενοχληθεί που σας μίλησε άσχημα μπροστά στους φίλους του, κι εκείνος σας λέει ότι θα έπρεπε να χαίρεστε που σας συμπεριλαμβάνει στις βόλτες με την παρέα του αντί να θυμώνετε με ένα απλό αστείο.

Σας αγνοεί

Οι συζητήσεις σας δεν είναι ακριβώς συζητήσεις, καθώς αφού του εκθέσετε τους προβληματισμούς σας, εκείνος απλώς σας ρωτάει αν τελειώσατε και φεύγει από το δωμάτιο.

Τα ρίχνει όλα σε σας

Τίποτα δεν είναι δικό του λάθος. Αντιθέτως, όλα είναι προϊόν της δικής σας υπερευαισθησίας. Από τη στιγμή που δεν αναγνωρίζει κανένα πραγματικό πρόβλημα, δεν βλέπει και την ανάγκη να το συζητήσετε.

Είναι απαξιωτικός

Όχι απλώς δεν σας ακούει, αλλά δεν χάνει την ευκαιρία να σας τονίσει ότι αυτό που του λέτε είναι ανούσιο ή παιδιάστικο. Με άλλα λόγια, όποτε τολμήσετε να διαμαρτυρηθείτε για κάτι, εκείνος σας μειώνει.

Πηγή


Με το διεθνή αγγλικό όρο gaslighting εννοείται μια μέθοδος ψυχολογικής χειραγώγησης της οποίας στόχος είναι η σπορά αμφιβολιών εντός ατόμων ή ομάδων ατόμων, έτσι ώστε να μην είναι βέβαια για την ίδια τους την μνήμη, αντίληψη, και λογική. Χρησιμοποιώντας συνεχή άρνηση, παραπλάνηση, αντιφάσεις, και ψεύδη, προσπαθεί να αποσταθεροποιήσει το θύμα και να απαξιώσει τις πεποιθήσεις του.

Τα περιστατικά ποικίλουν, από την άρνηση του θύτη πως συνέβησαν ποτέ κάποια γεγονότα παρενόχλησης ή κατάχρησης, και μπορούν να φτάσουν έως και την σκηνοθεσία αλλοπρόσαλλων γεγονότων από τον θύτη έτσι ώστε να αποπροσανατολίσει την προσοχή των θυμάτων του. Ο όρος οφείλει την ονομασία του στο θεατρικό έργο του 1938 με τίτλο Gaslight, του Πάτρικ Χάμιλτον, και στις αντίστοιχες κινηματογραφικές μεταφορές του μυθιστορήματος το 1940 και το 1944. Η αγγλική ονομασία του όρου βρίσκεται σε χρήση σε ψυχιατρικές κλινικές και ερευνητικές μελέτες, καθώς και ως όρος πολιτικού σχολιασμού.