1. Δημιουργήστε καινούργιες συνήθειες, ώστε να κατανείμετε το χρόνο σας σωστά ανάμεσα στις ώρες δουλειάς και στις ώρες που χαλαρώνετε. Αυξήστε δε τις ώρες της ανάπαυση σας, προκειμένου να χαλαρώσετε είτε με έναν περίπατο, είτε για να ξεφυλλίσετε τις σελίδες του αγαπημένου σας βιβλίου είτε κάνοντας γιόγκα.
2. Εκλογικεύστε τους φόβους σας, Σε αυτή τη διαδικασία, πρέπει να κατονομάσετε τις φοβίες σας, να προσδιορίσετε αυτό που διαταράσσει την εσωτερική σας γαλήνη και σας αποσυντονίζει. Συναισθήματα του τύπου “νιώθω οργή, φοβάμαι, είμαι θυμωμένος με τους πάντες” μπορεί να κρύβουν προβλήματα, όπως: δεν είμαι ικανοποιημένος με το σώμα μου, μια κακή σχέση με πλήγωσε, ή τα τραυματικά παιδικά μου χρόνια συνεχίζουν να με στοιχειώνουν.
3. Μιλήστε σε κάποιον. Είναι ανάγκη να μιλήσετε σε κάποιον, να ξεσπάσετε και, κυρίως, να νιώσετε πως κάποιος σάς άκουσε και κατάλαβε το πρόβλημά σας. Είναι βέβαια πολύ σημαντικό να προσέχετε σε ποιον επιλέγετε να μιλήσετε κάθε φορά που το “τέρας” του άγχους αρχίζει να σας περικυκλώνει.
Αναζητήστε κάποιον που δεν θα σας κρίνει. Σιγουρευτείτε ότι θα είναι κάποιος που δεν θα κάνει το συνηθισμένο λάθος να σας πει “Το πρόβλημα είναι ότι μεγαλοποιείς τα πράγματα, ότι υπερβάλλεις…” Σε καμιά περίπτωση δεν έχετε ανάγκη να σας κρίνουν ή να ενισχύσουν περαιτέρω τα αρνητικά σας συναισθήματα.
Το ζητούμενο είναι ηρεμία, γαλήνη και ισορροπία, προκειμένου να εκλογικεύσετε και να αιτιολογήσετε τις ανησυχίες, τις φοβίες και τις έμμονες ιδέες σας.
4. Επίγνωση για όσα συμβαίνουν στην καθημερινή ζωή. Η ενσυνειδητότητα είναι ένα είδος διαλογισμού, που προέρχεται από τις φιλοσοφίες της Ανατολής. Ωστόσο, καλύπτει περισσότερες πτυχές που μας βοηθούν να διαχειριστούμε το άγχος μας με θετικό τρόπο. Μας διδάσκει να ζούμε περισσότερο την παρούσα στιγμή και να επικεντρώνουμε την προσοχή μας μόνο στις τρέχουσες ανάγκες μας.
Η ενσυνειδητότητα προτείνει να ζούμε και να διατρεφόμαστε καλύτερα, χωρίς το μυαλό μας να αποσπάται από άλλα ερεθίσματα. Μας διδάσκει πώς να χαλαρώνουμε και να πετυχαίνουμε τη σύζευξη πνεύματος και σώματος. Ακόμη, μας μαθαίνει να αρπάζουμε τις ευκαιρίες που μας παρουσιάζονται, χωρίς όμως να σκεφτόμαστε και να αναλύουμε υπερβολικά τα πράγματα.
Απλές φράσεις αντιμετώπισης του άγχους:
* Τα έχω όλα υπό έλεγχο. Τίποτα άσχημο δεν πρόκειται να συμβεί. Το μυαλό μου είναι ήρεμο και η καρδιά μου χτυπά αργά και σταθερά. Την νιώθω ήρεμη και χαλαρή.
* Όλα είναι καλά και εγώ είμαι ήρεμος. Κυριαρχώ στο μυαλό μου. Δημιουργώ ο ίδιος τα συναισθήματά μου και διαφεντεύω την καρδιά μου: τίποτα δεν θα μπορέσει να με καταβάλει.
* Νιώθω θαυμάσια, τίποτα και κανείς δεν μπορεί να μου στερήσει την εσωτερική μου γαλήνη. Είμαι σημαντικός. Αγαπώ και σέβομαι τον εαυτό μου. Και το μόνο που χρειάζομαι τώρα είναι να πάρω βαθιές ανάσες και να χαλαρώσω.