Μην περνάτε πολύ χρόνο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης γιατί αυξάνουν τη μοναξιά σας

Γνωρίζετε τις αρνητικές επιπτώσεις των κοινωνικών δικτύων; Οι μελέτες δείχνουν μια σχέση μεταξύ του χρόνου που αφιερώνεται σε αυτά και της μοναξιάς.  Και εάν υποφέρετε από κάποια ψυχική ασθένεια, οι πιθανότητες το να αισθάνεστε μόνος και αποσυνδεδεμένος από τους άλλους είναι ένας αυξημένος παράγοντας για την κατάθλιψη και / ή το άγχος σας.

27067393_1581246365303239_5408745302981897247_n

Αυτό βεβαίως εξαρτάται από το πώς αλληλεπιδράτε με το διαδίκτυο. Μελέτες δείχνουν ότι η χρήση Facebook, Snapchat, Instagram και παρόμοιων εφαρμογών κοινωνικών μέσων για να διατηρείτε επαφή με φίλους και να δημιουργείτε συνδέσεις, μπορεί να προσθέσει ζωτικότητα και κοινωνικότητα στη ζωή σας.

Αλλά αν ξοδεύετε πολλές ώρες καθημερινά χρησιμοποιώντας τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυρίως ως υποκατάστατο της πραγματικής σύνδεσης, τα συναισθήματά σας της μοναξιάς και της ανεπάρκειας πιθανότατα θα επιδεινωθούν.

Όλοι έχουμε βρεθεί σε δημόσιο χώρο, περιμένοντας να φτάσει ένας φίλος ή απλά να δειπνήσουμε, να ταξιδέψουμε ή να καθίσουμε μόνοι μας και ανοίξαμε μια εφαρμογή για να αποφύγουμε την «αμήχανη» οπτική επαφή με τους γύρω μας. Και είναι σύνηθες για τους πάσχοντες από κοινωνικό άγχος να ανοίγουν τέτοιες εφαρμογές για να αισθάνονται προσωρινά κάποια σύνδεση με άλλους. Αλλά όταν αποσυνδέονται, η αίσθηση της όποιας σύνδεσης εξαφανίζεται.

Επιπλέον, η συχνή προβολή επιμελημένων στιγμιότυπων της ζωής άλλων ανθρώπων μπορεί να αφήσει τους χρήστες να αισθάνονται σαν κάποιος άλλος να έχει καλύτερη ζωή, να είναι πιο έξυπνος, πιο αστείος, πιο ενδιαφέρον τύπος, να έχει περισσότερους φίλους κ.λπ.

Η ώθηση να πιστέψουμε αυτήν την παράλογη έννοια μπορεί να είναι ακόμη πιο ισχυρή για χρήστες με χαμηλή αυτοεκτίμηση. Ο διαδικτυακός κόσμος μπορεί να αρχίσει να αισθάνεται σαν ναρκοπέδιο που πιθανά σκανδαλίζει: από την παγίδα σύγκρισης που περιεγράφηκε παραπάνω μέχρι να ελέγξει εμμονικά αν κάποιος «άρεσε» τη δημοσίευσή του ή του ευχήθηκε χρόνια πολλά.

Οι ερευνητές μιας μελέτης διαπίστωσαν επίσης ότι οι συμμετέχοντες που είναι πιο συχνά συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο – ορίζονται ως 50 ή περισσότερες επισκέψεις την εβδομάδα – έχουν τριπλάσια πιθανότητες της αντιληπτής κοινωνικής απομόνωσης από εκείνους που έκαναν σύνδεση λιγότερο από εννέα φορές την εβδομάδα. Και δεν επηρεάζονται μόνο οι νεαροί ενήλικες από το αίνιγμα της μοναξιάς στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Μπορεί να είναι ενήλικες, κολλημένοι στις ρουτίνες τους και να αισθάνονται ανίκανοι να ανακαλύψουν νέους τρόπους για να βρουν και να καλλιεργήσουν φιλίες εκτός σύνδεσης στο δίκτυο.

Γι αυτό η λύση για να θεραπεύσετε τον τρομερό τρόπο που μάθατε πως να αισθάνεστε τον εαυτό σας δεν είναι να συνεχίζετε να ζητάτε την έγκριση των άλλων, αλλά να κοιτάτε προς τα μέσα, να εργάζεστε για να εξορκίζετε τη φωνή της μητέρας σας και χτίζοντας το εγώ σας – την αίσθηση της αυτοεκτίμησής σας.

Ή τουλάχιστον να θέσετε ένα αυστηρό όριο, όπως η μετάβαση στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης για μία μόνο ώρα την ημέρα.

Είναι κατανοητό ότι θα δυσκολευτείτε πολύ να σπάσετε τη συνήθεια σας. Θα έχετε, με πολλούς τρόπους, περισσότερο εθισμό παρά συνήθεια.

Γι αυτό προσθέστε μια συμπληρωματική ανάθεση: να ασχοληθείτε περισσότερο με τον πραγματικό κόσμο.

Συγκεντρώστε το θάρρος σας και προσφερθείτε να δουλέψετε εθελοντικά πχ σε μια τοπική περιβαλλοντική ομάδα για να συναντήσετε άτομα που σκέφτονται σαν και εσάς. Μπορεί να είναι εύκολο να συναναστραφείς και να είσαι «κοινωνικός» με το να πηγαίνεις σε πάρτι και να συναντάς πολλά άτομα εκεί, ή να κάνεις παρέα σε μπαρ ή μουσικές παραστάσεις, αλλά αυτές οι παραπάνω δραστηριότητες δεν είναι ο μόνος τρόπος για να κάνεις φίλους. Κάνοντας πράγματα που πραγματικά σας αρέσουν θα σας επιτρέπει να συναντήσετε ανθρώπους που έχουν το ίδιο πνεύμα. Το να έχετε κοινά πράγματα και ιδέες διευκολύνει την εύρεση πραγμάτων για συνομιλία, ειδικά όταν είστε ντροπαλοί.

Καλλιεργείστε λοιπόν και άλλα εξωτερικά σας ενδιαφέροντα: πεζοπορία και ένας τοπικός όμιλος κινηματογράφου τις Κυριακές. Δεν θα χρειαστείτε πάνω από δύο μήνες έως ότου θα αρχίσετε να ελέγχετε τον εθισμό σας στα κοινωνικά μέσα.