Τελειομανία: Χαρακτηριστικά και αρνητικές επιπτώσεις

Ο τελειομανής είναι αυτός που αρνείται να κάνει λάθη και να δεχτεί οτιδήποτε λιγότερο από την τελειότητα. Δεν δέχεται με τίποτα τη μετριότητα, θέτει εξαιρετικά υψηλά πρότυπα απόδοσης και ασκεί πολύ αρνητική κριτική στον εαυτό του όταν δεν φτάνει αυτά τα πρότυπα, ανησυχώντας πάρα πολύ για το πώς θα τον κρίνουν οι άλλοι άνθρωποι.

perfectionism

Οι αρνητικές συνέπειες της τελειομανίας είναι πάρα πολλές, με βασικότερες την έλλειψη ικανοποίησης και ευτυχίας. Ένα τέτοιο άτομο ποτέ δεν θα επαινέσει τον εαυτό του για τους στόχους που κατακτά, συνεχώς θα έχει να γκρινιάζει για κάτι και ποτέ δεν θα νιώσει ευγνωμοσύνη για όλα αυτά που έχει, καθώς συνεχώς κάτι του λείπει. Θεωρεί πως μέσα από την τελειότητα θα νιώσει ευτυχισμένος, αυτό όμως δεν μπορεί να συμβεί. Δεν είναι λίγες οι φορές που δεν προσέχει την υγεία του, καθώς το μόνο που τον ενδιαφέρει είναι να αποδώσει τα μέγιστα σε αυτά που κάνει.

Τα χαρακτηριστικά που μαρτυρούν ότι κάποιος είναι τελειομανής

* Θεωρεί ότι όλα πρέπει να γίνουν άψογα, διαφορετικά πιστεύει ότι είναι αποτυχημένος

* Νιώθει ότι πρέπει να ελέγχει τα πάντα, επειδή αλλιώς δεν θα γίνουν σωστά

* Νιώθει συχνά κουρασμένος ψυχικά και σωματικά, αφού τα κάνει όλα μόνος του για να τα κάνει καλά

* Τείνει να αποκλείει άλλους ανθρώπους από διαδικασίες, ώστε να τα κάνει όλα με τον τρόπο του

* Ενδέχεται να αναπτύξει ψυχαναγκασμούς και τελετουργικά, ώστε να τα κάνει όλα όπως ακριβώς τα έχει φανταστεί

* Όταν δεν καταφέρει να ολοκληρώσει κάτι ή να το κάνει τέλειο (σύμφωνα πάντα με τα δικά του κριτήρια…τελειότητας), νιώθει ανεπαρκής και εντείνονται όλες του οι ανασφάλειες

* Είναι επικριτικός με τους άλλους ανθρώπους, επειδή στα μάτια του είναι τεμπέληδες, ανίκανοι, ανεπαρκείς κ.λπ.

* Είναι δύσκαμπτος στις απόψεις του και έχει τους δικούς του αυστηρούς κανόνες

* Ενδέχεται να αργεί να ολοκληρώσει μια δουλειά, γιατί θέλει να την κάνει τέλεια.

Όμως η τελειομανία του αυτή τον εμποδίζει να ζήσει μια κανονική ζωή. Γι αυτό είναι σημαντικό να περιορίσουν τον χρόνο που αφιερώνουν στα καθήκοντά τους, να μοιράζονται ευθύνες και να γίνουν πιο διεκπεραιωτικοί. Θα πρέπει να δώσουν στους άλλους (τόσο στο οικογενειακό όσο και στο επαγγελματικό περιβάλλον) την ευκαιρία να τα καταφέρουν μόνοι τους, ώστε να καταλάβουν ότι δεν χρειάζεται να τα κάνουν όλα μόνοι τους.