Μινιμαλιστική ζωή: λιγότερη περίπλοκη και με περισσότερο νόημα

Η βασική ιδέα του μινιμαλισμού είναι να απαλλαγείτε από αυτό που δεν προσθέτει αξία στη ζωή σας για να κάνετε χώρο για αυτό που την αυξάνει, όπως και την εξάλειψη ακαταστασίας, ανθυγιεινών σχέσεων, και έτσι να επιτρέψει περισσότερο χώρο για τα πράγματα που είναι απαραίτητα για την ευημερία μας, όπως την δημιουργικότητα, την αγάπη και το παιχνίδι.

vida-minimalista-cmo-vivir-ms-con-menos_2

Επομένως, Ο μινιμαλισμός ή η μινιμαλιστική ζωή προσπαθεί να επικεντρωθεί σκόπιμα σε αυτό που πραγματικά έχει σημασία για εσάς και να αφήσετε στην άκρη αυτό που δεν έχει. Ή αλλιώς να απολαύσετε τη ζωή περισσότερο με λιγότερα πράγματα.

Η άσκηση ενός μινιμαλιστικού τρόπου ζωής συνεπάγεται στη μείωση των περιουσιακών στοιχείων, και να κρατάμε μόνο ό, τι μας είναι απαραίτητο. Μιλάμε για μια φιλοσοφία που έζησε και την υπερασπίστηκαν σε όλη την ιστορία οι αρχαίοι Έλληνες φιλόσοφοι και οι Ζεν βουδιστές δασκάλους.

Πώς όμως μπορεί να επιτευχθεί;

Αφήστε κατά μέρος αυτό που δεν σας κάνει να αισθάνεστε καλά: να απαλλαγείτε από όλα όσα φτάνουν στο δρόμο σας, όλα όσα σας αποσπούν την προσοχή, ό, τι σας κάνει να χάσετε τη συγκέντρωσή σας. Απαλλαγείτε από τα πάντα που σας απομακρύνουν από την ηρεμία και την καθαρή σκέψη. Μείνετε με αυτό που πραγματικά συμβάλλει στην ευημερία σας.

Μην αγοράζετε αυτό που δεν χρειάζεστε: μην ξεγελιέστε από τη διαφήμιση, τη μόδα και τη γνώμη άλλων. Η κατοχή των πραγμάτων δεν θα σας κάνει πιο ευτυχισμένους. Η πραγματικότητα είναι ότι μόλις φτάσουμε στο σημείο να ικανοποιήσουμε τις βασικές μας ανάγκες, τα περισσότερα προϊόντα δεν μπορούν να βελτιώσουν την ευημερία μας με κανέναν τρόπο. Μπορούν μόνο να παρέχουν μια στιγμιαία ικανοποίηση που σύντομα εξαφανίζεται, γεγονός που οδηγεί σε μια ψυχολογική κατάσταση ακόμη χειρότερη από την προηγούμενη..

Εκτιμήστε όλα τα πράγματα που έχετε ήδη: Μην αφαιρέσετε από την προσοχή σας αυτό που πρέπει ήδη να έχετε εστιάσει, σε αυτό που σας λείπει μέσα σας. Διαφορετικά θα αισθάνεστε πάντα ατελής, δυσαρεστημένος που πιέζεστε από τις δικές σας επιθυμίες.

Ελαχιστοποιήστε τους ψηφιακούς σας περισπασμούς: ηλεκτρονικό ταχυδρομείο, ανταλλαγή άμεσων μηνυμάτων, κοινωνικά δίκτυα, ψυχαγωγική πλοήγηση … όλα αυτά σας αποσπούν και σας προκαλούν να χάσετε την προσοχή, την προσοχή στην παρούσα στιγμή. Χρησιμοποιείτε συνειδητά τα ψηφιακά μέσα και διατηρείτε υπό έλεγχο τις αλληλεπιδράσεις με άλλα άτομα.

Βελτιώστε τις σχέσεις σας με τους άλλους: στην εποχή του Διαδικτύου, που διευκολύνει τη διασύνδεση με ολόκληρο τον κόσμο, είμαστε όλο και πιο αποσυνδεδεμένοι. Χωρίς όμως πραγματικές ανθρώπινες σχέσεις, πραγματικές σχέσεις.

Κάνετε τα πράγματα ένα προς ένα: η μινιμαλιστική ζωή σημαίνει, κατ’ ουσία, η εστίαση στη ζωή, δηλαδή την αξιοποίηση της κάθε στιγμής. Αν είμαστε μόνιμα αποσπασμένοι και / ή ασχολούνται με το multitasking μπορούμε να το κάνουμε.

Επικεντρωθείτε σε σημαντικούς στόχους: Οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν συνήθως μεγάλο αριθμό στόχων που θέλουν να επιτύχουν. Μια μινιμαλιστική ζωή έχει σαφή σκοπό. Για να ζήσετε μια τέτοια ζωή, πρέπει να ανακαλύψετε τα λίγα πράγματα που σας ενδιαφέρουν περισσότερο και να αφιερωθείτε σε αυτά.

Φροντίστε το σώμα και το μυαλό σας: η υγεία είναι η αφετηρία για να απολαύσετε. Ως εκ τούτου, είναι ζωτικής σημασίας να φροντίσετε τον εαυτό σας και στα δύο επίπεδα: τόσο στο σωματικό όσο και στο ψυχικό. Η άσκηση, η διατροφή και ο ύπνος είναι τρία βασικά στοιχεία από την άποψη αυτή.

Καλλιεργήστε την προσοχή: η μινιμαλιστική ζωή απαιτεί ένα ήσυχο και γαλήνιο μυαλό, δηλαδή ένα μυαλό απαλλαγμένο από αντιφατικές σκέψεις και σε αρμονία με την παρούσα στιγμή. Η άσκηση της ενσυνειδητότητας  με διαλογισμό (να βρείτε την γνώση για κάτι),  βοηθά για να ανακτήσουμε μια ήσυχη συνείδηση, να παρατηρούμε τις σκέψεις και τα συναισθήματα των άλλων χωρίς να τα κρίνουμε και να ανταποκριθούμε συνειδητά σε καταστάσεις, κι όχι να αντιδρούμε υπερβολικά σε αυτά ή να είμαστε συγκλονισμένοι από αυτά.

Τελικές σκέψεις

Όπως λέει και ο Fumio Sasaki: “Ο μινιμαλισμός είναι ένας τρόπος ζωής στον οποίο μειώνεις τα υπάρχοντά σου στο ελάχιστο δυνατό. Ζήστε μόνο με τα βασικά όχι μόνο με πράγματα, όπως η επιφανειακή απόλαυση μιας πλούσιας ζωής με υπερβολικά πράγματα.».

Επιλέγοντας έτσι έναν μινιμαλιστικό τρόπο ζωής, ο Sasaki έθεσε τον δικό του ορισμό της ευτυχίας.

Με αυτόν τον τρόπο μας λέει ότι όσο περισσότερα πράγματα έχετε, τόσο περισσότερη δύναμη έχουν πάνω σας. Όσο περισσότερο εξαρτάστε από κάτι, τόσο περισσότερο το “κάτι” αυτό επηρεάζει την ικανότητά σας να είστε ευτυχισμένοι, να απολαμβάνετε πραγματικά τη ζωή. Νομίζουμε ότι η ευτυχία μας εξαρτάται από αυτά τα “κάτι” και προσπαθούμε να έχουμε όλο και περισσότερα, φοβούμενοι ότι θα τα χρειαστούμε κάποτε.Όπως ακριβώς στην περίπτωση που καταλήγουμε να είμαστε δούλοι στον χρόνο και τις υποχρεώσεις, κάθε ώρα – κάθε στιγμή με λίγη ή και καθόλου ανάπαυση.