Ποιο είναι το «ευχάριστο» φάρμακο που δίνει χρόνια ζωής

Όταν αναφερόμαστε σε ευτυχισμένες, ολοκληρωμένες σχέσεις, σίγουρα δεν μπορούμε να πούμε ότι υπάρχει κάποια κρυφή συνταγή. Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που επηρεάζουν την εξέλιξη μιας σχέσης και καθορίζουν την επιτυχία της και τη θετική της έκβαση, όπως αυτή ορίζεται από το ζευγάρι. Ένας από αυτούς είναι το σεξ, που, σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες, δεν επηρεάζει θετικά ή αρνητικά μόνο τη σχέση αλλά και τη γενικότερη υγεία του ατόμου και την υγεία του δεσμού. Κάποιοι λόγοι που το καθιστούν τόσο σημαντικό είναι οι εξής:

couple-happy

* Το σεξ κάνει μόνο καλό στην υγεία και των δύο ατόμων, όταν γίνεται με προφύλαξη, με ασφαλή και συνετό τρόπο, με σεβασμό στις επιθυμίες, στις επιλογές και στην ανατομία του ανθρώπινου σώματος.

* Σε αντίθεση με την αποχή, η υγιής σεξουαλική ζωή προσφέρει στον οργανισμό πλεονεκτήματα και ανανέωση. Μείωση του αριθμού θανάτων, μείωση του κινδύνου για καρδιοπάθεια, για κατάθλιψη, για ψυχοσωματικές παθήσεις και εγκεφαλικά επεισόδια, ενώ μας οδηγεί σε:

* Αύξηση της παραγωγής τεστοστερόνης και στα δυο φύλα και ομαλή ορμονική λειτουργία.

* Απώλεια βάρους και βελτίωση της γενικής κατάστασης του σώματος και του πνεύματος.

Μειώνει τον κίνδυνο

Σύμφωνα με έρευνα  το σεξ μειώνει τον κίνδυνο για προστάτη και μειώνει αισθητά τους πονοκεφάλους.

Ειδικότερα, παρατηρείται:

* Μείωση του κινδύνου κατάθλιψης, μελαγχολίας, διατροφικών διαταραχών, αυτοάνοσων νόσων, όπως και δερματολογικών.

* Βελτίωση της οσμής και των άλλων αισθήσεων.

* Ανακούφιση και μείωση του πόνου περιόδου, της δυσμηνόρροιας.

* Μείωση του κινδύνου για ιώσεις, γρίπη, κρυολόγημα, διότι βοηθά την αύξηση της αντισωματικής άμυνας του οργανισμού.

* Καλύτερος έλεγχος της ουροδόχου κύστεως στα άτομα και συγκεκριμένα στις γυναίκες σύσφιξη των κολπικών τοιχωμάτων.

* Κατά τη διάρκεια της σεξουαλικής δραστηριότητας αυξάνεται η παραγωγή της τεστοστερόνης από τους όρχεις των ανδρών και από τα επινεφρίδια των γυναικών. Μετά το σεξ αυξάνεται στο αίμα η ορμόνη προλακτίνη. Η ορμόνη αυτή επιδρά θετικά στο στέλεχος του εγκεφάλου.

* Το σεξ συνδέει το ζευγάρι με τρόπους που δεν περιορίζονται μόνο στη φυσική επαφή και την επικοινωνία. Το άγγιγμα, τα χάδια, τα φιλιά κατά τη διάρκεια της ερωτικής πράξης αυξάνουν την οικειότητα ανάμεσα στους συντρόφους και προωθούν την καλύτερη συναισθηματική έκφραση.Ταυτόχρονα δημιουργούν ένα αίσθημα εγγύτητας, εμπιστοσύνης, θετικής αλληλεπίδρασης και σταθερότητας, σωματικής αλλά και ψυχικής, μέσα από τη διαδικασία της ένωσης και της επαφής του ζευγαριού.

* Οι ουσίες που εκκρίνονται από τον οργανισμό μας στη διάρκεια τους σεξ, όπως η οξυτοκίνη και η ντοπαμίνη, ευθύνονται για την καλή διάθεση, τη χαρά, την αισιοδοξία και την ευεξία. Αυτά με τη σειρά τους επηρεάζουν τη συμπεριφορά και την αντίληψη των καταστάσεων, καθώς σχετίζονται με το αίσθημα ευφορίας και εξέλιξης.

* Μείωση του στρες και του άγχους, κάτι που προέρχεται από την έκκριση των παραπάνω ορμονών. Επίσης, μέσα από την ερωτική πράξη για κάποια ώρα βρίσκουμε διέξοδο από τις δυσκολίες και τις εντάσεις της καθημερινότητας – και του ζευγαριού ενδεχομένως. Σε ό,τι αφορά το άγχος, βοηθάει να αφήνουμε μόνο το σεξ να επηρεάζει το άγχος, όχι το αντίθετο, δηλαδή το άγχος εξαιτίας άλλων θεμάτων να επιδρά αρνητικά στη σεξουαλική ζωή, γιατί κάτι τέτοιο θα οδηγήσει σε αντίστροφα και αρνητικά αποτελέσματα.

* Το σεξ μάς κρατάει αφοσιωμένους και συντονισμένους στη σχέση. Αυτό συμβαίνει επειδή η σεξουαλική επαφή μάς ενώνει και μας ηρεμεί, αλλά και λόγω της προσπάθειας του ζευγαριού για υγιή ερωτική ζωή. Η αναζήτηση τρόπων για να ερχόμαστε άμεσα κοντά, όπως η φαντασία και η επινόηση καινούργιων σχεδιασμών, μας κρατάει σταθερά μέσα στη σχέση. 

* Γνωρίζουμε καλύτερα τον σύντροφό μας και εμάς, καθώς ανακαλύπτουμε μαζί τρόπους αμοιβαίας ικανοποίησης και ευχαρίστησης, νέα στοιχεία των χαρακτήρων μας που χωρίς το σεξ ίσως να μη γνωρίζαμε.

Να θυμάστε συχνά ότι σημασία δεν έχει η ποσότητα των σεξουαλικών επαφών και των συντρόφων, αλλά η θετική στάση των δύο ατόμων απέναντι σε αυτό και η προσπάθειά τους να κρατούν τη σεξουαλική ζωή τους ζωντανή, ενεργή και αποδοτική, όπως ακριβώς τη θέλουν. Το σεξ μάς δίνει χρόνια ζωής! Το σεξ είναι υγεία! Το σεξ δεν είναι επίδοση.

Πηγή