6 συμβουλές για να εκπαιδεύσετε το μυαλό σας για θετικές σκέψεις

Οι περισσότεροι από εμάς έχουν την εντύπωση ότι τα αντίθετα έλκουν. Και παρόλο που αυτό μπορεί να ισχύει για μαγνήτες και ζευγάρια σε κατάσταση ενθουσιασμού, όταν πρόκειται για πνεύμα, ισχύει το αντίθετο: το όμοιο προσελκύει. Στην απλούστερη μορφή του, αυτό σημαίνει ότι αν μάθετε να αξιοποιείτε τη δύναμη της θετικής σκέψης, θα προσελκύσετε περισσότερες θετικές περιστάσεις.

the-power-of-positive-thinking-3Η θετική σκέψη προσελκύει θετικούς ανθρώπους

Ωστόσο, εάν έχετε αρνητικές σκέψεις, θα προσελκύσετε περισσότερη αρνητικότητα και πόνο. Εάν έχετε μια κυνική, ανασφαλή ή απαισιόδοξη κοσμοθεωρία, η αρνητικότητά σας θα είναι μια αυτοπροσδιοριζόμενη, αυτοεκπληρούμενη προφητεία.

Γι΄αυτό:

1. Διαλογιστείτε

Ο διαλογισμός μπορεί να είναι ο καλύτερος τρόπος για να καθαρίσετε την αρνητικότητα από τη ζωή σας και να επιτύχετε συναισθηματική και πνευματική ανάκαμψη.

Ο διαλογισμός αναζωογονεί το μυαλό, μας κάνει πιο ανθεκτικούς και απαλλάσσει το σώμα από επιβλαβείς χημικές ουσίες που προκαλούν άγχος.

Σκεφτείτε το με αυτόν τον τρόπο: αν το μυαλό σας είναι γεμάτο άσχημες σκέψεις και συναισθήματα, ο διαλογισμός θα είναι το κουμπί επαναφοράς που σας επιτρέπει να αποσυνδεθείτε κα να απενεργοποιηθείτε από τις αρνητικές σκέψεις. Στη συνέχεια, μπορείτε εύκολα να μάθετε, μέσω του διαλογισμού, να ενεργοποιήσετε ξανά τον εγκέφαλό σας και να συντονιστείτε σε συχνότητες θετικής σκέψης.

Διαλογιστείτε αρκετά συχνά και πολλές άσχημα συναισθήματα θα αναιρεθούν. Θα μείνετε με μια καθαρή πλάκα και μια ανανεωμένη προοπτική.

2. Να είστε ευγνώμονες

Αναρίθμητες μελέτες έχουν αποδείξει ότι η ευγνωμοσύνη μας κάνει πιο ευτυχισμένους. Πλημμυρίζει τον εγκέφαλό μας με ντοπαμίνη, τη μόνη χημική ουσία που έχει τη δυνατότητα να πνίξει τις αρνητικές σκέψεις και τα αγωνιώδη συναισθήματα που κουβαλάμε πολύ συχνά όλη την ημέρα.

Η ευγνωμοσύνη επικαλείται τον νόμο της έλξης. Θυμηθείτε, τα όμοια προσελκύονται. Εάν κάνετε μια προσπάθεια να είστε ευγνώμονες, θα διαπιστώσετε ότι θα είστε ευλογημένοι με περισσότερα πράγματα για τα οποία θα πρέπει να είστε ευγνώμονες.

Ένας φανταστικός τρόπος για να εξασκήσετε συνειδητά την ευγνωμοσύνη είναι να τηρείτε ένα ημερολόγιο ευγνωμοσύνης. Κάθε βράδυ πριν κοιμηθείτε, απαριθμήστε όλα για όσα ήσασταν ευγνώμονες όλη την ημέρα. Με τον καιρό, θα δείτε τις λίστες σας να γίνονται πολύ μεγαλύτερες!

Η στάση ευγνωμοσύνης χρησιμοποιεί πραγματικά τη δύναμη της θετικής σκέψης στον υψηλότερο βαθμό.

3. Να είστε ευγενικοί

Η καλοσύνη έχει επίσης αποδειχθεί ότι μας κάνει πιο ευτυχισμένους και λιγότερο αγχωμένους. Μελέτες έχουν επίσης αποδείξει, ξανά και ξανά, ότι η καλοσύνη είναι μεταδοτική. Εάν κάποιος είναι ευγενικός μαζί σας, θα εμπνευστείτε να το ξεπληρώσετε και το άτομο που λαμβάνει την καλοσύνη σας θα αισθάνεται το ίδιο, και ούτω καθεξής.

Η ευγένεια εμπνέει επίσης ευγνωμοσύνη και μας κάνει πιο διατεθειμένους να είμαστε ευγνώμονες, οπότε αν αγωνίζεστε πραγματικά με θετική σκέψη και βρίσκετε κάτι για το οποίο να είστε ευγνώμονες, κάντε μια καλή πράξη για κάποιον άλλο – θα παρατηρήσετε αμέσως πόσο υπέροχο σας κάνει να αισθάνεστε.

4. Πάρτε χρόνο για τον εαυτό σας

Ένας από τους λόγους για τους οποίους είναι τόσο εύκολο να είμαστε δυστυχισμένοι είναι ότι δίνουμε μεγαλύτερη σημασία στα κενά πράγματα από ό, τι στην ευημερία της ψυχής μας. Χρησιμοποιώντας το παράδειγμα της δουλειάς σας, αν σας κάνει αυτή δυστυχισμένους, τι κάνετε για να καταπολεμήσετε αυτήν την αρνητικότητα;

Βρίσκεται χρόνο για να επικεντρωθείτε στα χόμπι και τα πάθη σας ή κάθεστε συνεχώς στην τηλεόραση στα διαλλείματα σας;

Συχνά ξεχνάμε ότι αν έχουμε την ενέργεια και τη θέληση να δουλεύουμε για οκτώ ώρες την ημέρα με μικρή ανταμοιβή εκτός οικονομικού κέρδους, θα μπορούσαμε εύκολα να αφιερώσουμε μία ή δύο ώρες την ημέρα κάνοντας αυτό που πραγματικά απολαμβάνουμε.

Και πάλι, θυμηθείτε τον νόμο της έλξης – τα όμοια προσελκύονται.

Αν μισείς τη δουλειά σου, αλλά το μόνο που  κάνεις στις ελεύθερες ώρες σου είναι η δουλειά, θα είσαι δυστυχισμένος.

Ωστόσο, εάν ορίσετε συγκεκριμένες ημέρες ή ώρες μόνο για καθαρή ευχαρίστηση, θα αρχίσετε να ανυπομονείτε για αυτές τις στιγμές και όχι να φοβάστε όλα τα άλλα.

Πρέπει να αποφασίσετε να φροντίσετε τον εαυτό σας πνευματικά γιατί κανείς άλλος δεν μπορεί.

5. Λιγότερο άγχος

Φανταστείτε το άγχος ως φωτιά και όλες τις άλλες αρνητικές και ανθυγιεινές καταστάσεις όπως η θλίψη, ο θυμός, η αϋπνία, η κατάθλιψη, το άγχος και ο εθισμός ως καπνός.

Σβήστε τις φλόγες του άγχους και ο καπνός θα διαλυθεί. Φουντώστε τις φλόγες και ο καπνός θα πυκνώσει.

Το άγχος είναι συνήθως η μόνη αιτία για όλα όσα πάνε στραβά στη ζωή μας, και όπως συμβαίνει με τη συναισθηματική δυσφορία, συνήθως αυτοπροβάλλεται.

Εάν εργάζεστε πολύ σκληρά, θα είστε άρρωστοι. Αν κοιμάστε πολύ λίγο, θα εξαντληθείτε. Και αν παραμελήσετε την οικογένεια ή τους φίλους σας, θα νιώσετε μοναξιά.

Γιατί λοιπόν να μην απαλλαγείτε από τον περισσότερο αρνητισμό επιλέγοντας απλά να χαλαρώσετε;

Πίνετε άφθονο νερό, τρώτε ισορροπημένα γεύματα, ασκείστε, διαλογιστείτε και επιβάλλετε μια άκαμπτη ρουτίνα ύπνου στον εαυτό σας. Μην δαγκώνετε περισσότερο από ό, τι μπορείτε να μασήσετε και ακολουθήστε τις προηγούμενες συμβουλές για να αφιερώσετε χρόνο στον εαυτό σας.

Όταν το άγχος φεύγει από το σώμα σας, τα κύτταρά σας αναγεννούνται πιο αποτελεσματικά. Λιγότερο άγχος είναι κυριολεκτικά πιο θεραπευτικό.

6. Μιλήστε μόνοι σας

Γίνε ο μεγαλύτερος θαυμαστής σου!

Πείτε στον εαυτό σας τουλάχιστον μία φορά την ημέρα ότι είστε όμορφοι, ταλαντούχοι ή απλά φοβεροί. Κάντε το για λίγο και θα το πιστέψετε.

Δεν υπάρχει κανένας λόγος για τον οποίο δεν μπορείτε να πραγματοποιήσετε συνομιλίες με τον εαυτό σας. Δεν χρειάζεται να υπερβάλλετε ή να πείτε ψέματα στον εαυτό σας, αλλά ο πιο απλός τρόπος για να το κάνετε αυτό είναι να δείτε το ποτήρι μισογεμάτο.

Για παράδειγμα, την επόμενη φορά που κάτι δεν πάει καλά, αντί να πείτε στον εαυτό σας “Αυτό είναι κακό”, αντίθετα επιβεβαιώστε, “μπορώ να το διαχειριστώ αυτό” ή “θα είμαι εντάξει”.


ΤΙ ΕΙΝΑΙ Η ΘΕΤΙΚΗ ΣΚΕΨΗ;

Η θετική σκέψη είναι μια συναισθηματική και ψυχική στάση που εστιάζει στο καλό και αναμένει αποτελέσματα που θα σας ωφελήσουν. Πρόκειται για την πρόβλεψη της ευτυχίας, της υγείας και της επιτυχίας – ουσιαστικά, εκπαιδεύστε τον εαυτό σας να υιοθετήσει μια τέτοια νοοτροπία που να καλλιεργήσει ευγνωμοσύνη για τις δικές σας επιτυχίες και αυτές των άλλων.

Πόσο σημαντική είναι η δύναμη της θετικής σκέψης;  Οι σκέψεις σας επηρεάζουν τις πράξεις σας. Οι ενέργειές σας, με τη σειρά τους, μεταφράζονται στο αν πετύχετε ή όχι στον τομέα σας, καθώς επηρεάζουν την ποιότητα των προσωπικών σας σχέσεων και πώς βλέπετε τον κόσμο γενικότερα. Η δύναμη λοιπόν της θετικής σκέψης δεν μπορεί να υποτιμηθεί.

Μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι η θετική σκέψη σας βοηθά να ζήσετε περισσότερο, μειώνει τη μοναξιά και πολλά άλλα. Αλλά το πιο δυνατό αποτέλεσμα της θετικής σκέψης έχει να κάνει με τον νόμο της έλξης. Αυτή είναι η ιδέα ότι σε ό, τι εστιάζετε, το προσελκύετε. Όπως λένε, «Ό, τι κι αν έχετε στο μυαλό σας σε σταθερή βάση, είναι ακριβώς αυτό που θα ζήσετε στη ζωή σας». Όταν εστιάζετε στο αρνητικό, θα αντιμετωπίσετε περισσότερα αρνητικά. Αλλά όταν εστιάζετε στα θετικά, ολόκληρος ο κόσμος ανοίγεται σε εσάς.