Πώς να ξέρετε πότε τελείωσε ο γάμος σας;

Μερικές φορές, ακόμα και τα καλύτερα σχεδιασμένα πρότζεκτ – όπως ένας γάμος –  χάνονται. Παρά όλες τις ελπίδες και τα όνειρά σας στην αρχή και όλες τις καλές προθέσεις σας τώρα, φαίνεται αδύνατο να συνεχίσετε το γάμο σας. Για πολλούς από εμάς, η έννοια του «μέχρι να μας χωρίσει ο θάνατος» έχει γίνει αναχρονισμός. Όταν η ζωή γίνεται πολύ οδυνηρή, με πάρα πολλές μάχες και σημάδια μάχης, λίγοι από εμάς αμφισβητούμε την ιδέα του χωρισμού, τουλάχιστον νοητικά, για να προχωρήσουμε στη ζωή μας.

How_Do_You_Know_Marriage_is_Over

Γιατί να σκεφτείτε το διαζύγιο;

Μερικές φορές, έχει προκληθεί τόσος πόνος με τα χρόνια που είναι απλά αδύνατο να το ξεπεράσεις – τουλάχιστον στο πλαίσιο της τρέχουσας σχέσης σου. Όταν οι άνθρωποι τρέφουν βαθύ, διαρκή θυμό και όταν, παρά τη θεραπεία, αυτός ο θυμός δεν μπορεί να λυθεί, θα μπορούσε να είναι καιρός να αφήσουμε τη σχέση.

Ακόμη και αν δεν υπάρχει θυμός, ένας ή και οι δύο σύντροφοι μπορεί να αρχίσουν να χάνουν το σεβασμό για τη σχέση και τον σύζυγό τους. Αυτό μπορεί επίσης να σηματοδοτήσει το τέλος. Ένα ζευγάρι που γνωρίζουμε, για παράδειγμα, χώρισε αφού ο σύζυγος έκανε κάποιες κακές επενδύσεις και έχασε την επιχείρησή του και το σπίτι της οικογένειας. Η γυναίκα, η οποία επέμεινε ότι δεν ένιωθε θυμό, είπε ότι δεν θα μπορούσε πλέον να παραμείνει παντρεμένη με κάποιον για τον οποίο «δεν είχε σεβασμό».

Κάποιες φορές οι άνθρωποι χωρίζουν απλά επειδή απομακρύνονται –επειδή τους «παίρνει η μπάλα» της ρουτίνας. Αποκτά ο καθένας τα δικά του ενδιαφέροντα και όταν συνειδητοποιούν πως δε μοιράζονται πια τίποτα από κοινού, παρά ένα στρώμα, είναι πλέον αργά. Ξαφνικά ο ένας δεν αντέχει να ακούει τη μουσική του άλλου και ο άλλος βαριέται να μαθαίνει τα νέα της δουλειάς του πρώτου. Δεν χρειάζεται να υπάρχει τρίτο πρόσωπο, ούτε μίσος και απέχθεια για τον άλλον. Με λίγα λόγια, απλά δεν υπάρχει τίποτα.

Οι καταστάσεις αυτές, μάλιστα, δε συμβαίνουν μόνο σε ζευγάρια που έχουν περάσει πολλά χρόνια μαζί, αλλά και σε νεώτερους. Όταν, για παράδειγμα, οι άνθρωποι παντρεύονται σε μικρή ηλικία, μπορεί κάποια στιγμή να συνειδητοποιήσουν ότι έχουν βιώσει τεράστιες αλλαγές κατά τη διάρκεια της σχέσης τους, οι οποίες τους έχουν αλλάξει ως χαρακτήρες και τους έχουν διαφοροποιήσει από τον άλλον. Ενδεχομένως να απέκτησαν, μεγαλώνοντας, ισχυρότερη αίσθηση της ταυτότητάς τους, του τι θέλουν από τη ζωή, και κάτω από αυτό το πρίσμα, να αποφάσισαν ότι σήμερα δεν θα έκαναν ξανά τον ίδιο γάμο. Κατά κανόνα, στις περιπτώσεις αυτές, η απόφαση του διαζυγίου προκύπτει από κοινού και ο γάμος διαλύεται αναίμακτα –ιδιαίτερα αν δεν υπάρχουν παιδιά.

Πότε ο γάμος έχει πραγματικά τελειώσει;

Πώς μπορεί κανείς, όμως, να είναι βέβαιος ότι έχει φτάσει στο σημείο χωρίς επιστροφή; Που το να προσπαθεί να μαζέψει τα κομμάτια της σχέσης γίνεται εξαντλητικό; Η απάντηση είναι προσωπική για τον καθέναν. Αν, όμως, διαβάζοντας τις παρακάτω ερωτήσεις η προσωπική σας ζυγαριά γέρνει προς το «ναι», τότε ίσως βρίσκεστε ενώπιον του τέλους:

  •     Οδηγήστε με το παραμικρό, ακόμα και με τις πιο ασήμαντες καταστάσεις, σε καβγάδες;

  •     Μιλάτε, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, διαρκώς για πράγματα που σας έχουν πληγώσει στο παρελθόν;

  •     Έχει φύγει ο σεβασμός από την σχέση σας; Νιώθετε ότι σας είναι αδύνατο να τον επαναφέρετε;

  •     Έχουν αλλάξει οι στόχοι και οι κατευθύνσεις σας, τη στιγμή που του συντρόφου σας έχουν μείνει στάσιμα (ή το αντίστροφο);

  •     Έχει σταματήσει ο σύντροφός σας να ενισχύει την προσωπική σας ανάπτυξη;

  •     Έχετε αλλάξει τόσο πολύ, είτε εσείς είτε ο σύντροφός σας, ώστε δεν μοιράζεστε πλέον τις ίδιες ηθικές αξίες και τον ίδιο τρόπο ζωής;

  •     Έχετε, εσείς ή ο σύντροφός σας, χάσει την τέχνη του συμβιβασμού; Όταν διαφωνείτε σε κάτι, σας είναι αδύνατο να πάρετε από κοινού μία απόφαση που θα είναι αποδεκτή και από τους δύο;

  •     Έχετε, μεταξύ σας, θεμελιώδη σεξουαλική ασυμβατότητα; Νιώθετε να μην ελκύεστε από τον/την σύντροφό σας; Παρά τη βοήθεια που δεχθήκατε από ειδικούς, έχετε σταματήσει να κάνετε σεξ;

Μην καίτε τις γέφυρές σας: Να είστε απολύτως σίγουροι;

Η απόφαση ενός διαζυγίου δεν θα πρέπει να λαμβάνεται μετά από έναν μεγάλο καβγά –εκτός κι αν ο καβγάς περιλαμβάνει σωματική βία ή αν υπάρχουν συχνά περιστατικά βίας στην οικογένεια, οπότε τότε πρέπει να επισπεύδεται.

Το διαζύγιο είναι μία κατάσταση οριστική και θα πρέπει να σκεφτεί κανείς προσεκτικά πριν το αποφασίσει, ειδικά αν υπάρχουν παιδιά στην οικογένεια. Να υπολογίσει, δηλαδή, τις αλλαγές που θα φέρει το διαζύγιο στις ζωές όλων, αλλά και το αν θα μπορέσουν οι γονείς να διατηρήσουν καλή ποιότητα ζωής για τα παιδιά τους.

Για τα παιδιά κυρίως, θα πρέπει κανείς να προσπαθήσει να σκεφτεί όλα τα θετικά του γάμου του. Να υπολογίσει, ακόμα, όλα αυτά που θα χάσει εξαιτίας του διαζυγίου, π.χ. κάποιους κοινούς φίλους, κάποιους αγαπημένους συγγενείς του/της συντρόφου ή ακόμα και το σπίτι στο οποίο ζει. Να αναλογιστεί τη μοναξιά ή την ζωή ως single, αλλά και το πώς θα καταφέρει να φλερτάρει ξανά.

Ακόμα και όταν το διαζύγιο παραμένει η μοναδική λύση, όμως, μην βιαστείτε. Πάρτε όσο χρόνο χρειάζεστε, πριν το υπογράψετε, ώστε να συνειδητοποιήσετε και να συμβιβαστείτε πλήρως με την ιδέα όλων αυτών που αναπόφευκτα θα χάσετε.

Πότε το διαζύγιο και ο χωρισμός είναι επείγον

✔ Στην ενδοοικογενειακή βία οι γυναίκες είναι τα περισσότερα θύματα. Υπάρχουν εκατομμύρια τέτοια θύματα ετησίως, με μια γυναίκα να χτυπιέται κάθε εννέα δευτερόλεπτα στις ΗΠΑ. Σχεδόν το 5 % μόνο των θυμάτων ξυλοδαρμού είναι άνδρες και τα τραύματα μπορεί να είναι ανεξάρτητα από το φύλο του θύματος.

✔ Στο επίκεντρο των καταχρηστικών σχέσεων βρίσκονται θέματα εξουσίας, με τον θύτη να χρησιμοποιεί βία για να διατηρήσει τον έλεγχο της σχέσης και του συντρόφου του. Τα θύματα συχνά αρνούνται την κατάστασή τους, αλλά είναι δύσκολο να αρνηθούν κάποιες τυπικές τακτικές βίας, όπως οι παρακάτω:

✘ Απομόνωση του θύματος από την οικογένεια και τους φίλους. Αυτό βοηθά να κρατηθεί το θύμα κλειδωμένο στη σχέση επειδή κρατείται μακριά από το σύστημα υποστήριξής του.

✘ Εκφοβισμός. Ο θύτης εκφοβίζει το θύμα με βλέμματα, πράξεις και χειρονομίες. Για παράδειγμα, ίσως το ζευγάρι είναι σε ένα πάρτι και η γυναίκα μιλάει με έναν άντρα απέναντι από το δωμάτιο. Ο θύτης – κακοποιητής την κοιτάζει απέναντι και σφίγγει τη γροθιά του. Βλέπει αυτή τη χειρονομία του και γνωρίζει το υποκείμενο: Θα της επιτεθεί όταν φτάσουν στο σπίτι.

✘ Μπορεί επίσης να την εκφοβίσει καταστρέφοντας την προσωπική της περιουσία ή επιδεικνύοντας όπλα στο σπίτι.

✘ Κλήση ονόματος. Αυτό είναι το κύριο χαρακτηριστικό της συναισθηματικής κακοποίησης.

✘ Απειλές. Οι βίαιοι σύντροφοι ενδέχεται να απειλήσουν τους εταίρους τους ως μέσο εξαναγκασμού. Οι απειλές μπορεί να απευθύνονται στο θύμα, στην οικογένεια και τους φίλους του θύματος ή ακόμη και στον ίδιο τον κακοποιό. Δεν είναι σπάνιο να απειλείτε να αυτοκτονήσετε εάν το θύμα φύγει.

✘ Οικονομική κατάχρηση. Οι κακοποιητές συχνά ελέγχουν τα οικογενειακά οικονομικά και μπορεί να κρατούν το θύμα με ένα εβδομαδιαίο επίδομα για να φροντίσει το νοικοκυριό. Τα θύματα κακοποίησης μπορεί να μην έχουν πρόσβαση σε οικογενειακούς τραπεζικούς λογαριασμούς ή να εμποδίζονται από τη λήψη ή τη διατήρηση μιας εργασίας.

✘ Ελαχιστοποίηση της βίας. Σχεδόν καθολικά, οι κακοποιητές – θύτες ελαχιστοποιούν τη βία που ασκούν λέγοντας πράγματα όπως: «Ποιο είναι το μεγάλο θέμα; Δεν σε χτύπησα πραγματικά. Απλώς σε χαστούκισα ». Συχνά αρνούνται εντελώς τη βία και λένε στα θύματά τους ότι όλα ήταν στη φαντασία τους.

✘ Κατηγορώντας το θύμα. Οι κακοποιητές θα κατηγορήσουν τους συντρόφους τους για τη βία, λέγοντας ότι προκλήθηκαν.

✘ Χρησιμοποιώντας τα παιδιά. Οι κακοποιητές δεν σκέφτονται τίποτα προκειμένου να χρησιμοποιήσουν τα παιδιά για να μεταδώσουν εκφοβιστικά μηνύματα ή να παρενοχλήσουν το θύμα κατά τη διάρκεια της παιδικής επίσκεψης.

✔ Τι μπορούν να κάνουν η οικογένεια και οι φίλοι αν πιστεύουν ότι κάποιος έχει μια καταχρηστική σχέση πάνω στον άλλο;

✘ Πρώτον, να παρέχετε άνευ όρων υποστήριξη.

✘ Και δεύτερον, να παρέχετε ένα ασφαλές καταφύγιο ώστε το θύμα να έχει κάπου να πάει.

✔ Τώρα τι μπορείτε να κάνετε αν σας κακομεταχειρίζονται;

✘ Το πρώτο βήμα είναι η αναγνώριση των ενδεικτικών πιο πάνω σημείων και

✘ το δεύτερο είναι να ζητήσετε βοήθεια και να απομακρυνθείτε από την κατάσταση όσο πιο γρήγορα μπορείτε.

Familyeducation