Οι 12 κανόνες για τη ζωή του Jordan Peterson

Ο Jordan Peterson είναι καθηγητής ψυχολογίας στο Πανεπιστήμιο του Τορόντο, κλινικός ψυχολόγος και συγγραφέας του μπεστ σέλερ 12 κανόνες για τη ζωή. Ένα αντίδοτο για το χάος (Εκδόσεις Key Books)
Έχει επηρεάσει τον σύγχρονο τρόπο κατανόησης της προσωπικότητας και έχει γίνει ένας από τους πιο διάσημους διανοούμενους της εποχής μας.

12-rules-for-life-summary

Οι διαλέξεις του πραγματεύονται από τις ερωτικές σχέσεις και τη διαπαιδαγώγηση των παιδιών έως τη μυθολογία και τη Βίβλο. Σε μια εποχή με πρωτόγνωρες αλλαγές και τεράστια πολιτική και κοινωνική πόλωση, το ειλικρινές και αναζωογονητικό μήνυμά του για την αξία της ατομικής ευθύνης και τη σοφία του αρχαίου κόσμου έχει βρει παγκόσμια απήχηση.

Για παράδειγμα:

➡ Γιατί οι αρχαίοι Αιγύπτιοι θεωρούσαν τη συγκέντρωση ύψιστη αρετή;

➡ Πόσο επικίνδυνο είναι να γίνεται κανείς μνησίκακος, αλαζόνας και εκδικητικός;

O Dr. Peterson σκέφτεται αντισυμβατικά πάνω σε θέματα  όπως η πειθαρχία, η ελευθερία, η περιπέτεια και η ατομική ευθύνη, συνοψίζοντας τη σοφία του κόσμου σε 12 πρακτικούς και θεμελιώδεις κανόνες για τη ζωή. Οι “12 Κανόνες για τη ζωή” θρυμματίζουν τις σύγχρονες κοινοτοπίες της επιστήμης, της πίστης και της ανθρώπινης φύσης, ενώ μεταμορφώνουν και εξευγενίζουν το μυαλό και την ψυχή των αναγνωστών.

Αντλώντας χαρακτηριστικά παραδείγματα από τις συνεδρίες του και την προσωπική ζωή του, τη μοντέρνα ψυχολογία και τη φιλοσοφία, και μαθήματα από τους αρχαιότερους μύθους της ανθρωπότητας, οι 12 Κανόνες για τη ζωή προσφέρουν ένα σωτήριο αντίδοτο για το χάος της ζωής μας: αιώνιες αλήθειες που βρίσκουν εφαρμογή στα σύγχρονα προβλήματά μας.

Στο σύνολό τους, οι 12 Κανόνες για τη ζωή του Jordan Peterson αποτελούν τον ιδανικό οδικό χάρτη που χρειάζεται ο καθένας μας για να πλοηγηθεί στο χάος ενός κόσμου που αλλάζει μέρα με τη μέρα.

peter-jordan12 κανόνες ζωής του Jordan Peterson

Για τη διευκόλυνσή σας, εδώ είναι μια ανακεφαλαίωση στις 12 αλήθειες μαζί με τους κανόνες τους:

➡ Οι κοινωνικές ιεραρχίες είναι ένα σκληρό αλλά αναπόφευκτο μέρος της πραγματικότητας. Αποδεχθείτε τις και αγωνιστείτε προς κάτι καλό.

➡ Δεν είστε τέλειος, αλλά έχετε τη δυνατότητα να μεταμορφώσετε την πραγματικότητα. Αποδεχθείτε τον εαυτό σας με κάποιο σεβασμό (σαν κάποιο άτομο που είστε υπεύθυνος να βοηθήσετε. Εν ολίγοις,  φρόντισε τον εαυτό σου σαν να είναι κάποιος που έχεις την ευθύνη να βοηθήσεις).

➡ Ο κυνισμός μπορεί να είναι δικαιολογία για να μην αναλάβουμε καμία ευθύνη. Βρείτε φίλους που θα το κοροϊδεύουν (και που θέλουν το καλύτερο για εσάς).

➡ Αυτό που στοχεύετε διαμορφώνει αυτό που βλέπετε, γι’ αυτό στοχεύστε στο καλύτερο δυνατό καλό και ακολουθήστε αυτό που παρουσιάζεται μπροστά σας (και μετά συγκρίνετε τον εαυτό σας με αυτό που ήσασταν χθες).

➡ Τα παιδιά σας θα εκτεθούν στην σκληρότητα του κόσμου, είτε εσείς δώσετε τον στόχο αυτό, είτε ελάχιστα, είτε θα τους αρέσει η καταστροφική ή η βάναυση σκληρότητα του κόσμου (οπότε μην τους αφήνετε να κάνουν οτιδήποτε σας κάνει να τους αντιπαθείτε).

➡ Είστε μέρος της πραγματικότητας που κρίνετε, γι’ αυτό προσπαθήστε να διορθώσετε πρώτα αυτό το μέρος (βάλτε το σπίτι σας σε τέλεια τάξη πριν ασκήσετε κριτική – ή κατακρίνετε – στον κόσμο).

➡ Δεν μπορείτε να βασίσετε τη ζωή σας στη σκέψη, επομένως στηρίξτε τη με ουσιαστική δράση.

➡ Το σχέδιο σας δεν είναι πλήρες, επομένως δώστε προσοχή στα πράγματα που δεν ταιριάζουν  με αυτό (και πείτε την αλήθεια ή, τουλάχιστον, μη λες ψέματα για αυτά).

➡ Η δημιουργία απαιτεί ένα καλούπι, δανειστείτε λοιπόν ως καλούπι για ανθρώπους που φτιάχνουν την ιστορία τους (και ακούν) — επιπλέον, ίσως μάθετε κάτι. Κάνε λοιπόν φίλους τους ανθρώπους που θέλουν το καλύτερο για σένα

➡ Η γλώσσα δομεί την ψυχή και τις λέξεις (γι’ αυτό χρησιμοποιήστε την προσεκτικά)

➡ Τόσο η θηλυκότητα όσο και η αρρενωπότητα έχουν αρνητικούς πόλους, ναι, περιορίστε την επιθετικότητα αλλά επίσης μην είστε υπερπροστατευτικοί (π.χ. μην ενοχλείτε τα παιδιά όταν παίζουν στο δρόμο).

➡ Οι προσδοκίες σας καθορίζουν την καλοσύνη που βλέπετε στον κόσμο, επομένως εκτιμήστε τα μικρά πράγματα σε στιγμές κρίσης (και χαϊδέψτε μια γάτα όταν την συναντήσετε στο δρόμο)

Επίσης, λάβετε υπ΄όψιν σας

➡ Να επιδιώκεις αυτό που έχει νόημα (και όχι αυτό που είναι ωφελιμιστικό)

➡ Να υποθέτεις ότι ο άνθρωπος τον οποίο ακούς ίσως γνωρίζει κάτι που εσύ αγνοείς

➡ Να μιλάς με ακρίβεια

Όλα έρχονται μαζί

Το πρόβλημα που προσπαθεί να λύσει ο Peterson είναι το εξής: η ύπαρξη είναι θεμελιωδώς ελαττωματική, μας φέρνει αντιμέτωπους με ανεπανόρθωτες προκλήσεις όπως:

✔ Δυσφορία

✔ Θάνατος

✔ Αβεβαιότητα

✔ Χωρίς πλήρως καθορισμένο νόημα

✔ Ανισότητα

Τα καλά νέα είναι ότι έχετε μια επιλογή και μια ευθύνη: εσείς καθορίζετε το είδος του κόσμου που θα δημιουργήσετε (ανεξάρτητα από το σε ποιά ομάδα εντάσσεστε και την ταυτότητα σας). Αυτή είναι μια θεϊκή ιδιότητα που αξίζει κάποια αξιοπρέπεια και σεβασμό (η βασική αξία του δυτικού πολιτισμού).

Το θεμελιώδες ερώτημα που πρέπει να κάνετε τότε στον εαυτό σας είναι: θα στοχεύετε στο υψηλότερο καλό και αγαθό ή είναι κάτι άλλο ο δικός σας θεός;

Μήπως είναι ο θεός σας :

✔ Η ευχαρίστηση

✔ Η βεβαιότητα

✔ Η ασφάλεια

✔ Η τεμπελιά

✔ Η επιτυχία

✔ Ο ιδεαλισμός

✔ Η αγανάκτηση

✔ Η φυλή σας;

Όλα αυτά τα «λιγότερα αγαθά» (ή οι  μικρότεροι θεοί) είναι θέματα με τα οποία παλεύει ο Peterson σε αυτό το βιβλίο. Αλλά τελικά όλα καταλήγουν στη θεμελιώδη στάση σας. Τον θεμελιώδη στόχο σας.

Εσείς θα αποφασίζετε αν:

✔ Θα κρυφθείτε από τα προβλήματα που έχετε μπροστά σας ή θα αντιμετωπίσετε το άγνωστο ευθέως

✔ Θα κατηγορήσετε τον κόσμο για την ανεπάρκειά του ή θα στοχεύσετε στο καλό όπως και να έχει

✔ Θα λυγίστε τα πάντα προς την επιδίωξη των για πάντα ανεπαρκών στόχων σας ή θα τους επιτρέψετε να πεθάνουν και να ξαναγεννηθούν για το ανώτερο καλό

Αν θα έπρεπε να συνοψίσουμε τις συμβουλές του Peterson σε ένα μεμονωμένο κανόνα, αυτός θα ήταν :

Στόχος για το καλό, δώστε προσοχή στη σημασία και το νόημα του ενστίκτου σας και αφήστε την αλήθεια να ρυθμίσει τον στόχο σας.

Αυτή είναι μια μακρά περιπέτεια ζωής που μπορεί να δικαιολογήσει τα όρια της ύπαρξης και της παρουσίας μας στον κόσμο.