Η αντιμετώπιση του χωρισμού σημαίνει να μάθεις πώς να φροντίζεις τις ανάγκες σου, να θρηνείς την απώλεια και να προετοιμάζεσαι για το μέλλον. Είτε πρόκειται για δοκιμαστικό χωρισμό, είτε για εκούσιο χωρισμό, είτε για χωρισμό που σας επιβάλλει ο σύντροφός σας, λάβετε υπόψη σας ότι υπάρχουν τρόποι αντιμετώπισης του χωρισμού. Δείτε τη ζωή από μια διαφορετική οπτική γωνία. Μάθετε να αντιμετωπίζετε τον χωρισμό και επωφεληθείτε από τις ικανότητες σας για να εξομαλύνετε το δρόμο προς το μέλλον σας.
1. Υπάρχει πένθος για την απώλεια του συντρόφου
Το διαζύγιο ή ο χωρισμός είναι μια από τις πιο αγχωτικές στιγμές στη ζωή ενός ανθρώπου. Όταν συμβαίνει ο χωρισμός του γάμου, σημαίνει την κατάρρευση μιας σχέσης που μπορεί να διήρκεσε πολλά χρόνια.
Δεν έχει σημασία ποιος ξεκίνησε τον χωρισμό. θα υπάρξουν πολλές μέρες γεμάτες στεναχώρια. Τα δάκρυα, η θλίψη και το πένθος μπορεί να είναι μέρος της διαδικασίας θεραπείας και είναι σωστό να νιώθετε θλίψη και θυμό. Δεν είναι η ώρα να τα κρύψετε και να προσποιηθείτε ότι όλα είναι καλά.
Γι’ αυτό να είστε λυπημένοι. Βρείτε καλούς φίλους ή συγγενείς που θα σας επιτρέψουν να κλάψετε χωρίς να προσπαθήσετε να τα «καλλωπίσετε» τα πράγματα. Αφήστε τα συναισθήματά σας να βγουν προς τα έξω και ρωτήστε αν μπορείτε να βασίζεστε σε αυτούς από καιρό σε καιρό όταν χρειάζεστε έναν ώμο για να κλάψετε.
Θυμηθείτε ότι χάνετε έναν παλιό τρόπο ζωής. Το άτομο που μπορεί να ήταν το πιο κοντινό σας πρόσωπο, σύντροφος, φίλος και εραστής δεν θα εκπληρώσει πλέον αυτούς τους ρόλους.
Μπορεί να αισθάνεστε εντελώς μόνοι, αλλά προσπαθήστε να το δείτε αυτή τη φορά ως αναδιοργάνωση της ζωής σας. Αισθανθείτε τον θυμό και βρείτε διεξόδους όπως το να ουρλιάζετε σε ένα μαξιλάρι, να πηγαίνετε στο γυμναστήριο και να κάνετε αγώνα με ένα σάκο του μποξ, να τρέχετε ή να περπατάτε. Η σωματική άσκηση έχει έναν τρόπο να καθαρίζει το κεφάλι και να θρέφει την ψυχή ενώ συμβάλλει στη συνολική υγεία του σώματος.
Το να γράψετε το θυμό σας σε ένα ημερολόγιο είναι ένας θετικός, μακροπρόθεσμος τρόπος για να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό. Ο διαλογισμός δεν απαιτεί τίποτα περισσότερο από το να αφιερώνεις χρόνο κάθε μέρα, βρίσκοντας ένα ήσυχο μέρος και να στοχάζεσαι προς τα μέσα.
Εάν βρίσκεστε συχνά στην θέση να κλαίτε ανεξέλεγκτα και να μην είστε σε θέση να καλύψετε τις βασικές προσωπικές σας ανάγκες, αναζητήστε έναν ψυχολόγο για να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε τον θυμό και τη θλίψη του χωρισμού και του διαζυγίου.
2. Φροντίστε τις ανάγκες σας
Ο συζυγικός χωρισμός είναι μια μεταβατική περίοδος. Να περιμένετε ότι η ζωή θα είναι μικρότερη από την κανονική που ξέρατε. Μπορεί να μην λειτουργείτε το ίδιο καλά κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Να είστε ρεαλιστές όσον αφορά τις δικές σας προσδοκίες. Πρέπει να φροντίσετε τις ανάγκες σας και τις ανάγκες της οικογένειας, εάν έχετε παιδιά, αλλά θυμηθείτε να φροντίζετε πρώτα πρώτα τον εαυτό σας κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου. Κάντε ό,τι πρέπει να κάνετε, αλλά αφιερώστε αρκετό χρόνο για εσάς.
Επίσης, μπορεί να είναι δύσκολο να συγκεντρωθείτε στη δουλειά όταν η ζωή σας φαίνεται να πετά προς διαφορετικές κατευθύνσεις. Μπορεί να ξεχάσετε ραντεβού που υπό κανονικές συνθήκες δεν θα ξεχνούσατε ποτέ. Μην είστε σκληροί με τον εαυτό σου. Ο εγκέφαλός σας είναι απασχολημένος προσπαθώντας να κατανοήσει την έννοια της αντιμετώπισης του χωρισμού.
Γι’ αυτό : Μειώστε τις προσδοκίες σας για το τι μπορείτε να κάνετε κατά τη διάρκεια αυτής της μεταβατικής περιόδου. Οι αμφιβολίες και οι φόβοι θα συνοδεύουν τη θλίψη και τον θυμό, καθιστώντας δύσκολη την προσοχή σας στη δουλειά. Χαλαρώστε τον εαυτό σας.
Tip: Αφιερώστε χρόνο για να περιποιηθείτε τον εαυτό σας κάνοντας τα πράγματα που αγαπάτε.
Ένας χωρισμός γάμου μπορεί επίσης να είναι οικογενειακός χωρισμός, εάν εμπλέκονται παιδιά.
Τα παιδιά χρειάζονται καθοδήγηση και επιβεβαίωση κατά τη διάρκεια αυτής της περιόδου, αλλά να έχετε κατά νου ότι πρέπει να φροντίζετε τον εαυτό σας για να φροντίζει μια οικογένεια. Μιλήστε με τα παιδιά σας και ενημερώστε τους πώς νιώθετε χωρίς να θέσετε τον πατέρα τους σε αρνητικό πρίσμα. Διαβεβαιώστε τα παιδιά σας ότι θα επιστρέψετε στον παλιό σας εαυτό, αλλά αυτή τη στιγμή χρειάζεστε χρόνο για να ανακάμψετε και να βοηθήσετε τον εαυτό σας.
Η επιθυμία να απομονωθείς μπορεί μερικές φορές να είναι συντριπτική. Μπορεί να νιώθετε αμηχανία, ντροπή ή τόσο στεναχώρια που να μην θέλετε να βγείτε έξω. Το να είσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους τονώνει το ηθικό και σε κάνει να νιώθεις καλά με τον εαυτό σου και τη ζωή γενικότερα.
3. Προετοιμαστείτε για το μέλλον
Ένας χωρισμός ή ένας δοκιμαστικός χωρισμός σας δίνει χρόνο να σκεφτείτε, να σχεδιάσετε και να δημιουργήσετε στόχους για το μέλλον. Μέρος της αντιμετώπισης του χωρισμού θα πρέπει να είναι να βάλετε τον εαυτό σας στο να καταλάβετε τι να κάνετε στη συνέχεια. Δώστε στον εαυτό σας αρκετό χρόνο για να ξεπεράσετε την αρχική περίοδο πένθους για το τέλος ενός γάμου ή μιας μακροχρόνιας σχέσης. Μην παίρνετε αποφάσεις που αλλάζουν τη ζωή ενώ βρίσκεστε στη μέση της θλίψης
Συμπέρασμα
Η βοήθεια με τον χωρισμό ξεκινά από τον εαυτό σας. Πρέπει να είστε πρόθυμοι να κάνετε ερωτήσεις σε ψυχολόγους οπλισμένους με εργαλεία και ιδέες για να αντιμετωπίσετε τον χωρισμό.
Μιλήστε του, εάν βυθιστείτε σε κατάθλιψη από τις αλλαγές στη ζωή που στροβιλίζονται γύρω σας. Μπορεί επίσης να σας βοηθήσει να βοηθήσετε τα παιδιά σας στη δύσκολη στιγμή του χωρισμού της οικογένειας.
Εάν αισθάνεστε ότι ο θυμός δεν ελέγχεται από μέσα σας, μπορεί να θέλετε να μιλήσετε με κάποιον που γνωρίζετε και εμπιστεύεστε. Ένας κληρικός, οι στενοί φίλοι και η οικογένεια μπορούν όλοι να σας βοηθήσουν με διάφορους τρόπους. Από το να σας ακούει μέχρι να σας αγκαλιάζουν όταν χρειάζεστε μια αγκαλιά. Μη διστάσετε να διατηρήσετε επαφή με άτομα που σας νοιάζονται.
Όταν έρθει η ώρα, εάν χρειάζεστε έναν δικηγόρο για να συνεχίσετε την πορεία του χωρισμού και του διαζυγίου, κάντε λίγη έρευνα σε δικηγόρους διαζυγίου και πάρτε συνεντεύξεις με αρκετούς προτού επιλέξετε έναν που ταιριάζει στις ιδιαίτερες ανάγκες σας. Θα πρέπει να αισθάνεστε άνετα με το άτομο που πρόκειται να σας ασφαλίσει και να σας καθοδηγήσει στους νόμους του διαζυγίου.
Αναζητήστε μάλιστα και μια ομάδα υποστήριξης γυναικών με στόχο την αντιμετώπιση του χωρισμού. Είτε κάποια στιγμή ο δοκιμαστικός χωρισμός μετατραπεί σε συμφιλίωση είτε σε διαζύγιο, είναι καλό να έχετε ένα ισχυρό δίκτυο βοήθειας στο οποίο μπορείτε να βασιστείτε για συμβουλές για τον χωρισμό του γάμου.
Τέλος
Ο χωρισμός μετά από έναν γάμο ή μια μακροχρόνια σχέση προκαλεί φόβους, θλίψη, αμφιβολία για τον εαυτό του, θυμό και απογοήτευση. Να περιμένετε ότι θα νιώσετε όλα αυτά τα συναισθήματα κάποια στιγμή. Αντιμετωπίζοντας τον χωρισμό με προληπτικό τρόπο, εξομαλύνεις τη μετάβαση από παντρεμένη σε ανύπαντρη γυναίκα. Είτε ο χωρισμός προκάλεσε σοκ είτε ήταν αναμενόμενος, χρησιμοποιήστε τις βοήθειες που έχετε στη διάθεσή σας. Φροντίστε τον εαυτό σας όπως δεν έχετε ξανακάνει. Κοιτάξτε την ώρα του χωρισμού ως μια ευκαιρία να κοιτάξετε πίσω και να θρηνήσετε για την απώλεια, ρίξτε μια ματιά στο πού ήσασταν και, στη συνέχεια, χαράξτε το μονοπάτι προς το μέρος που πηγαίνετε.