Η ευτυχία είναι κάτι που αναζητούν όλοι οι άνθρωποι. Κάθε άλλο παρά δεδομένη, όμως είναι, λίγοι τελικά την βρίσκουν πραγματικά αφού υπάρχουν διάφοροι παράγοντες που κρίνουν αν θα την βρεις πραγματικά στη ζωή σου. Υπάρχουν άραγε μυστικά ή κάποια στρατηγική για να την αποκτήσεις;
17 σύμβουλοι, κοινωνικοί λειτουργοί, ψυχοθεραπευτές και άλλοι εργαζόμενοι στον χώρο της ψυχικής υγείας φαίνεται πως έχουν κάτι να προτείνουν για να γίνεις χαρούμενος ή τουλάχιστον πιο χαρούμενος απ’ ότι είσαι τώρα.
Η ευτυχία έρχεται αν ακολουθήσεις τη διαίσθησή σου
«Το μεγαλύτερο μυστικό είναι να ακολουθήσεις το ένστικτό σου. Οι πραγματικά χαρισματικοί θεραπευτές ακούνε αυτό που τους λες αλλά καταλαβαίνουν και όσα δεν εκφράζεις με λόγια. Ακούνε δηλαδή τις προσωπικές, πιο βαθιές αλήθειες των πελατών τους και τις αντανακλούν πίσω σε αυτούς. Πολλές φορές όταν οι άνθρωποι νιώθουν κολλημένοι κάπου ή βιώνουν συμπτώματα άγχους και κατάθλιψης, σημαίνει ότι δεν είναι αφοσιωμένοι στις πραγματικές τους επιθυμίες».
– Alena Gerst, κοινωνική λειτουργός.
«Το να ακολουθείς τη διαίσθηση ή το ένστικτο σου είναι το μυστικό για την ευτυχία. Μείνε πιστός σε αυτό που πράγματι είσαι, χωρίς να παραδίνεσαι σε ενοχές, ντροπές ή τις επιθυμίες των άλλων. Θα διαπιστώσεις ότι ενώ μπορεί να σου φανεί κάπως άβολο στην αρχή, έπειτα από λίγο θα είσαι πιο προσγειωμένος και συγκεντρωμένος, έχοντας τον εαυτό σου ως πρώτο μέλημα.»
Πηγάζει από τις σχέσεις
«Το να έχεις πολλαπλές, αυθεντικές σχέσεις με φίλους και οικογένεια, και να περνάς χρόνο μαζί τους δεν επαινείται τόσο από την κοινωνία όσο το να βγάζεις χρήματα ή να αποκτήσεις ένα σπίτι. Όμως αυτά είναι τα πράγματα εκείνα που αυξάνουν το επίπεδο ευτυχίας σου».
– Chris Cutter, κοινωνικός λειτουργός.
«Οι ασθενείς μου θα συμφωνούσαν ότι το κλειδί για την ευτυχία είναι να βρεις ασφαλείς, στενές σχέσεις. Αν κατευνάσουν τις φωνές αυτοκαταδίκης και ενοχών και αντιθέτως αναπτύξουν ευγένεια, συμπόνοια και ενσυναίσθηση, οι καρδιές τους θα είναι ανοιχτές στη χαρά και στην ευτυχία».
– Kirstin Naumann, κοινωνική λειτουργός-φυσιοθεραπεύτρια.
«Αυτό που κάνει τους ανθρώπους χαρούμενους και κατά κάποιο τρόπο υγιείς είναι η ποιότητα των σχέσεων τους με τους φίλους και τους συζύγους τους. Η ευτυχία, με την πάροδο του χρόνου, έχει να κάνει με τις προσωπικές διασυνδέσεις. Επένδυσε σε αυτές».
– δρ. Deborah Offner.
«Τις τελευταίες μας ώρες θέλουμε να ξέρουμε ότι αγαπήσαμε και αγαπηθήκαμε βαθιά. Επομένως, για να αποκτήσεις ευτυχία στη ζωή σου, δώσε προσοχή στο πώς μιλάς στους άλλους και στον εαυτό σου. Φρόντισε να κάνεις ξεκάθαρες και ζεστές συζητήσεις με τους ανθρώπους που έχεις σχέσεις. Δώσε προτεραιότητα στις σχέσεις που είναι πιο σημαντικές για σένα και μην αφήνεις τον εαυτό σου τελευταίο».
– Sage B. Hobbs, MSC.
Είναι επιλογή
«Η ευτυχία έρχεται από τη συνειδητή επιλογή να είσαι χαρούμενος, παρά να εξαρτάσαι από εξωτερικούς παράγοντες για να είσαι ευτυχισμένος. Και όσο πιο πολύ την ψάχνουμε, λες και θα ανακαλύψουμε κάποιο θησαυρό, τόσο λιγότερο σκεφτόμαστε την ευτυχία που βρίσκεται μέσα μας. Ενώ συχνά δεν έχουμε τον έλεγχο σε διάφορες καταστάσεις στη ζωή μας, πάντα έχουμε τον έλεγχο των αντιδράσεων μας σε αυτές».
-Alyssa Yeo, σύμβουλος για ζευγάρια και οικογένειες.
«Η ευτυχία είναι μια επιλογή και δεν χρειάζεται να υπαγορεύεται από τις περιστάσεις. Υπάρχουν νόμοι της φυσικής που καθορίζουν πράγματα, αλλά δεν υπάρχουν νόμοι που να υπαγορεύουν την ευτυχία. Βρίσκεται εκεί που εγώ αποφασίζω ότι είναι, ανεξαρτήτως συνθηκών».
-Monte Drenner, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
Είναι τρόπος ζωής που απαιτεί δουλειά
«Περίπου το 50% της ευτυχίας μας είναι γενετικά καθορισμένο. Ένα ποσοστό περίπου 8-20% καθορίζεται από τις συνθήκες ζωής μας, ενώ το υπόλοιπο εξαρτάται από τις δραστηριότητές μας. Αυτά είναι τα καλά νέα».
-Julienne B. Derichs, σύμβουλος για ζευγάρια και οικογένειες.
«Η ευτυχία δεν είναι μυστικό, αλλά πολύ απλά το υποπροϊόν κάποιων επιλογών ζωής. Μεταξύ άλλων περιλαμβάνουν την επιλογή να είσαι μέρος μιας ομάδας φίλων και οικογένειας και του να επανορθώνεις άμεσα τα λάθη που κάνεις στην πορεία».
– Kansas Cafferty, θεραπευτής για θέματα γάμου και οικογένειας.
Είναι σκοπός
«Το μυστικό για την ευτυχία είναι να ζεις μια ζωή σε τέτοιο τρόπο που τελικά κάνοντας μια ανασκόπηση να μπορείς να πεις: «Έκανα ό,τι ήθελα». Είναι γενναίο και περιπετειώδες να κυνηγάς τα όνειρά σου».
-δρ. Carole Lieberman.
«Καθόρισε τους στόχους της ζωής σου για τον εαυτό σου και έπειτα αφοσιώσου σε αυτούς».
-Thomas Fewer, σύμβουλος σχέσεων.
Η ευτυχία έρχεται όταν αποδέχεσαι άλλα συναισθήματα
«Δεν εννοώ ότι πρέπει να σταματήσεις να προσπαθείς για την ευτυχία σου, αλλά πρέπει να αναγνωρίζεις ότι πρόκειται μόνο για ένα μέρος της συναισθηματικής εμπειρίας, που θα βιώσεις συνολικά. Ρίχνοντας τον πήχη και την προσδοκία μας ότι θα είμαστε συνεχώς χαρούμενοι, μπορούμε να αυξήσουμε τη συνολική αίσθηση ότι είμαστε καλά».
-Annie Wright, θεραπεύτρια για θέματα γάμου και οικογένειας.
«Δεν θα ξέραμε τι σημαίνει ευτυχία αν δεν βιώναμε τη λύπη και μια σειρά άλλων δυσάρεστων συναισθημάτων. Το μυστικό για την ευτυχία είναι να αποδεχθείς ανοιχτά τη δυστυχία και όποια άλλα συναισθήματα σου εμφανίζονται. Το να δίνουμε σημασία σε όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε στη ζωή, μπορεί να μας κάνει σοφότερους, να αγαπήσουμε τους εαυτούς μας και να δημιουργήσουμε τις συνθήκες για την ευτυχία».
– Nicole Amesbury, κοινωνική λειτουργός.
«Η ευτυχία είναι απλά μια στιγμιαία δόση συναισθήματος. Μην σε παίρνει από κάτω όταν ξεθωριάζει. Φρόντισε μόνο να σχεδιάζεις τη ζωή σου ώστε να έχει νόημα και η ευτυχία θα βρίσκει περισσότερο χώρο κάθε φορά που σε επισκέπτεται».
-Ryan G. Beale, θεραπευτής σε θέματα σχέσεων.
Έχεις ήδη βρει την ευτυχία, αν ξέρεις που να τη ψάξεις
«Η ευτυχία είναι μια κατάσταση του μυαλού. Ο καλύτερος τρόπος για να την αποκτήσεις είναι μέσα από ουσιαστικές σχέσεις, την επιτυχία σε προσωπικά στοιχήματα, την καλή τύχη και την πληρότητα στην επαγγελματική ζωή».
– Moses Kranzler, σύμβουλος ψυχικής υγείας.
«Βρίσκουμε την ευτυχία όταν απελευθερώνουμε πράγματα που την μπλοκάρουν, όπως ο φόβος, η κρίση των άλλων κτλ. Δεν βρίσκεται στο μέλλον ή στο παρελθόν, αλλά μπορείς να τη βρεις στο παρόν μέσα από διάφορες πρακτικές, όπως η αυτοσυγκέντρωση».
– Corinne Zupko, κοινωνική λειτουργός.
Πωλίνα Φράγκου Πηγή