Δεν προορίζονται όλες οι σχέσεις να κρατήσουν πολύ χρόνο, αλλά μπορούν να σας διδάξουν πολλά και να σας προετοιμάσουν για τις επόμενες που θα αντέξουν. Εδώ είναι 10 από τους κύριους λόγους για τους οποίους τελειώνουν οι σχέσεις και τι μπορείτε να κάνετε για να τους ξεπεράσετε — είτε τώρα — είτε στο μέλλον.
1: Περιμένατε να είναι η πηγή της ευτυχίας σας.
Πολλοί άνθρωποι αναζητούν εξωτερική επικύρωση με τη μία ή την άλλη μορφή. Σκέφτονται ότι όταν μπορούν να αγοράσουν αυτό το πορτοφόλι, το κοστούμι, το αυτοκίνητο ή το σπίτι — τελικά θα είναι ευτυχισμένοι.
Ομοίως, πολλοί πιστεύουν ότι όταν τελικά βρουν «το άλλο άτομο» όλη η μοναξιά και οι ανασφάλειές τους θα εξαφανιστούν.
Αυτό όμως ασκεί μια μη ρεαλιστική πίεση πάνω στον σύντροφό σας και στην ίδια τη σχέση σας. Μια σχέση υποτίθεται ότι ενισχύει την ευτυχία σας, δεν είναι η μοναδική πηγή της.
Η λύση: Το πιο σημαντικό πράγμα που μπορεί να κάνει οποιοσδήποτε από εμάς πριν συνάψει μια σχέση είναι να χτίσει τη δική του ζωή και μια ταυτότητα που αγαπάμε για τον εαυτό μας. Με αυτόν τον τρόπο, δεν δεσμευόμαστε από την αγάπη ή την έγκριση κάποιου άλλου προκειμένου να αισθανόμαστε καλά με αυτό που είμαστε. Νιώθουμε ήδη ολόκληροι και φέρνουμε αυτή την αυτοπεποίθηση στο τραπέζι.
Μας βοηθά επίσης να διατηρήσουμε τα πρότυπά μας, επειδή δεν θα συμβιβαζόμαστε μόνο με το να είμαστε με κάποιον, εάν δεν ενισχύει την ευτυχία μας με κάποιο τρόπο.
Δεν χρειάζεται λοιπόν κάποιος άλλος να σε ολοκληρώσει – απλώς θα είναι κάποιος που σε αποδέχεται πλήρως.
2: Έχετε διαφορετικές προτεραιότητες στη ζωή.
Έχετε πάρει μαζί το δρόμο μιας σχέσης και αρχίσατε μετά να αναρωτιέστε αν θέλετε τα ίδια πράγματα από τη ζωή;
Αν δύο άνθρωποι βρίσκονται σε εντελώς διαφορετικά μονοπάτια, προφανώς θα αποκλίνουν τελικά, αντί να συγκλίνουν.
Ακριβώς όπως δύο γραμμές που είναι πάντα τόσο ελαφρώς στραμμένες η μία από την άλλη, αν τις ακολουθήσετε για αρκετά μεγάλο χρονικό διάστημα, τελικά χωρίζονται όλο και περισσότερο.
Η λύση: Κάντε ειλικρινείς συζητήσεις για τη σχέση σας από νωρίς για το τι θέλει ο καθένας από εσάς και πού βλέπετε τη ζωή σας να πηγαίνει ως άτομο. Μερικές φορές στην αρχή μιας σχέσης παγιδευόμαστε στον πόθο, τον ρομαντισμό και τον ενθουσιασμό για το πώς αυτό το άτομο μας κάνει να νιώθουμε και τη χημεία που μοιραζόμαστε μαζί — αλλά δεν σταματάμε και κάνουμε σοβαρές συζητήσεις για το αν ή όχι είναι πραγματικά σε παρόμοια μονοπάτια.
Το να αναλύσετε αυτά τα θέματα από νωρίς μπορεί να σας γλιτώσει από μεγάλη θλίψη.
3: Τα πρότυπά σας είναι ΠΟΛΥ υψηλά.
Οι άνθρωποι ασφαλώς πρέπει να έχουν πρότυπα και να σταματήσουν να συμβιβάζονται με λιγότερο από αυτό που τους αξίζει. Και φυσικά δεν πρέπει περιμένουν την τελειότητα ή ένα επίπεδο συμπεριφοράς που δεν μπορεί να διατηρηθεί.
Επηρεαζόμαστε όμως από τις αναρτήσεις στο Instagram & Facebook και τις χαζές τηλεοπτικές εκπομπές και ταινίες και δημιουργούμε μια εικόνα στο μυαλό μας για το πώς θα είναι η «ιδανική» σχέση.
Και μετά, απογοητευόμαστε όταν δεν φαίνεται να γίνεται πραγματικότητα.
«Γιατί δεν μπορούν αυτά να συμβούν σε μένα;»
Λοιπόν, ίσως περιμένετε πάρα πολλά από τους ανθρώπους και δεν επιτρέπετε να εισχωρήσει οι ανθρώπινες διαφορές και αδυναμίες που κάθε σχέση πρέπει να λαμβάνει υπόψη.
Η λύση: Κάντε μια λίστα με τα θέλω σας σε σχέση με τις ανάγκες σας. Ο ξεκάθαρος καθορισμός του τι είναι αυτό που πραγματικά χρειάζεστε σε μια σχέση θα σας βοηθήσει να ανοίξετε το μυαλό σας σε νέους τρόπους να το αποκτήσετε.
Μπορεί να μην μπει στο «πακέτο» που περιμένατε. Μπορεί να μην συμβεί τη στιγμή, το μέρος ή με τον τρόπο που ελπίζατε. Αλλά — αυτό που είναι σημαντικό είναι να παραμείνετε ανοιχτοί στο να λαμβάνετε ό,τι είναι σωστό για εσάς όταν έρθει.
4: Ζητήματα εμπιστοσύνης.
Η εμπιστοσύνη είναι κάτι που πρέπει πρώτα να κερδηθεί και μετά να διατηρηθεί. Και όποιος αξίζει τη συναισθηματική σας επένδυση θα βάλει τα δυνατά του για να σας δείξει ότι μπορείτε να τον εμπιστευτείτε. Θα είναι, επίσης, πρόθυμοι σε αντάλλαγμα να σας εμπιστευτούν και αυτοί.
Εάν όμως εσείς (ή αυτοί) κουβαλάτε από το παρελθόν ένα συναισθηματικό τραύμα ή δυσπιστία και στη νέα σας σχέση, μπορεί αυτό να βλάψει τα πράγματα πριν καν έχουν την ευκαιρία να εδραιωθούν.
Εάν ένας παλιός σύντροφος σας απάτησε, ή ήταν ανέντιμος ή σας πρόδωσε – αυτό δεν μπορεί να προβληθεί πάνω στον νέο σας σύντροφο (εφόσον είναι αθώος).
Η λύση: Εργαστείτε πραγματικά για να εντοπίσετε γιατί υπάρχει έλλειψη εμπιστοσύνης και από πού πηγάζει.
Εάν ο σύντροφός σας έκανε πράγματι κάτι για να χάσει την εμπιστοσύνη σας, τότε τα συναισθήματά σας είναι απολύτως δικαιολογημένα. Αλλά, αν όχι, τότε κρίνονται άδικα και ταξινομούνται με μια ετικέτα που δεν τους αξίζει.
Και αυτό θα δημιουργήσει απόσταση μεταξύ σας, καθώς ο σύντροφός σας αισθάνεται την έλλειψη της παρουσίας σας και της ανοικτής – καθαρής σχέσης.
Είναι πολύ σημαντικό να είσαι πρόθυμος να εμπιστευτείς κάποιον νέο σύντροφο – και ακόμα πιο σημαντικό να είσαι ξεκάθαρος για το αν έχει φτάσει στο σημείο της εμπιστοσύνης.
Μόνο όταν κρίνετε τις ενέργειες αυτού του συγκεκριμένου ατόμου, θα ξέρετε πώς να προχωρήσετε… ή όχι.
5: Εμπόδια επικοινωνίας.
Η έλλειψη επικοινωνίας είναι ίσως ο Νο#1 λόγος για τον οποίο οι σχέσεις αποτυγχάνουν (εκτός από οικονομικές δυσκολίες ή διαφωνίες).
Υπάρχει μια πληθώρα λόγων για τους οποίους μπορεί να υπάρχουν εμπόδια μεταξύ της ικανότητάς μας να επικοινωνούμε, μερικά από τα οποία περιγράφονται και εδώ, ως η έλλειψη εμπιστοσύνης.
- Ίσως ένας (ή και οι δύο) από εσάς να αρνηθείτε να ζητήσετε συγγνώμη ή να παραδεχτείτε όταν κάνετε λάθος.
- Ίσως κρατάτε κακία για κάτι στο παρελθόν και δεν το ανακαλύπτετε.
- Ίσως ο σύντροφός σας να μην μεγάλωσε σε μια οικογένεια που μιλούσε για τα συναισθήματά της και τώρα νιώθει άβολα να το κάνει.
Όποιος και αν είναι ο λόγος(οι), η έλλειψη επικοινωνίας δημιουργεί ένα τείχος μεταξύ δύο συντρόφων και τους χωρίζει εντελώς.
Η λύση: Δεν υπάρχει απλή λύση σε αυτό, εκτός από το ότι πρέπει να είστε πρόθυμοι και ικανοί να κάνετε τις δύσκολες συζητήσεις με τον σύντροφό σας. Ο καθένας σας πρέπει να βρει τους καλύτερους τρόπους για να δώσει και να λάβει ανατροφοδότηση με βάση τις προσωπικότητές του, και στη συνέχεια να μείνει πιστός σε αυτούς χωρίς να θυμώσει ή να πληγωθεί.
Να θυμάστε ότι η επικοινωνία δεν είναι μόνο λεκτική και ότι η γλώσσα του σώματος παίζει επίσης τεράστιο ρόλο στο πώς διαβάζετε ο ένας τον άλλον.
Μερικές φορές, θα χρειαστεί να είστε αυτός που θα ζητήσει πρώτα συγγνώμη ή θα αντιμετωπίσει μια απογοήτευση ή ανησυχία. Εάν κατακτήσετε την τέχνη να το κάνετε αυτό με έναν μη επιθετικό τρόπο που σας επιτρέπει να προσεγγίσετε τη συζήτηση εύλογα, θα έχετε πολύ καλύτερες πιθανότητες για μακροπρόθεσμη επιτυχία.
6: Διαφορετικά επίπεδα ανάπτυξης.
Πρέπει να πιστέψετε ότι η δέσμευση για αυτοβελτίωση είναι σημαντικό μέρος μιας ολοκληρωμένης ζωής.
Αυτό σημαίνει να ζείτε έναν (σχετικά) υγιεινό τρόπο ζωής, να βελτιώνετε τη φυσική σας κατάσταση, τη νοοτροπία σας, την εκπαίδευση και τη σύνδεσή σας με τον κόσμο γύρω σας. Σημαίνει να συνεισφέρετε στην κοινωνία με κάποιο τρόπο και να ωφελήσετε την κοινότητά σας.
Φανταστείτε, τώρα, ότι το ένα άτομο είναι πλήρως αφοσιωμένο σε αυτό το είδος ανάπτυξης, ενώ το άλλο είναι απόλυτα ικανοποιημένο με έναν απλό, ήρεμο και κανονικό τρόπο ζωής.
Κανένα από τα δύο δεν είναι «καλύτερο» ή «χειρότερο», αντικειμενικά μιλώντας, αλλά απλώς δεν συνδυάζονται καλά μεταξύ τους και τελικά θα πρέπει ο ένας σύντροφος να φτάσει τον άλλον.
Η λύση: Εδώ είναι η σκληρή αλήθεια – δεν μπορείτε να αλλάξετε αυτό που είναι κάποιος μέσα στα βάθη της προσωπικότητας του. Εάν χρειάζεστε περισσότερες αποδείξεις για αυτό, σκεφτείτε πόσο δύσκολο είναι να αλλάξετε τον εαυτό σας στον πυρήνα σας.
Υπάρχουν στιγμές σε ορισμένες σχέσεις που πρέπει να ρίξετε μια σαφή ματιά στο εάν εσείς και ο σύντροφός σας ταιριάζετε ή όχι ο ένας για τον άλλον με βάση τον τρόπο ζωής που θέλετε να ζήσετε και, στη συνέχεια, πρέπει να αποφασίσετε το πόσο είναι πρόθυμος ο άλλος να ανεχθεί εσάς.
Μπορεί να τα ξεπεράσετε τα προβλήματα για πολύ καιρό, όμως, το κενό μεταξύ σας θα είναι απλά πολύ μεγάλο για να το γεμίσετε αν δεν αλλάξετε.
7: Έλλειψη προσπάθειας.
Ζούμε σε έναν κόσμο στιγμιαίας ικανοποίησης. Μπορούμε να ανοίξουμε τα κινητά μας και ουσιαστικά να κάνουμε οτιδήποτε σε λίγα λεπτά. Μπορούμε να πληρώσουμε λογαριασμούς, να παραγγείλουμε φαγητό, να ειδοποιηθούμε για τα likes στο Instagram ή ακόμα και να βρούμε νέα ραντεβού.
Οι σχέσεις όμως απλά δεν λειτουργούν με τον ίδιο τρόπο.
Δεν διατηρούνται χωρίς φροντίδα, μαγικά για πάντα. Πρέπει να λαμβάνουν συνεπή φροντίδα, αγάπη και προσπάθεια.
Έχουμε ξαναπεί ότι η διατήρηση μιας σχέσης είναι παρόμοια με το να ανάβεις φωτιά. Πρέπει να την ανάψετε, να της δώσετε χρόνο να βγουν φλόγες και, στη συνέχεια, να την τροφοδοτείτε συνεχώς για όσο διάστημα θέλετε να υπάρχει.
Εάν βγείτε από το δωμάτιο και την αφήσετε μόνη της, αργά ή γρήγορα, θα σβήσει η φωτιά, όπως και η σχέση.
Η λύση: Σκεφτείτε να χτίσετε μια σχέση με τον ίδιο τρόπο που θα κάνατε σε κάθε άλλο τομέα της ζωής.
- Εάν θέλετε να πετύχετε έναν στόχο καλής φυσικής κατάστασης, πρέπει να καταβάλλετε την ανάλογη προσπάθεια που χρειάζεται για να τον πετύχετε.
- Εάν θέλετε να κερδίσετε μία προαγωγή στη δουλειά, πρέπει να αναπτύξετε τις ανάλογες δεξιότητες και να αφιερώνετε χρόνο και ενέργειά σας σε αυτήν.
Το ίδιο ισχύει για κάθε υγιή σχέση – απαιτεί δουλειά (αλλά δεν πρέπει να τη νιώθετε σαν δουλειά) και μόνο τα άτομα που είναι πρόθυμα να αφιερώσουν χρόνο και ενέργεια θα έχουν το προνόμιο να απολαμβάνουν τις ανταμοιβές.
8: Γίνεται βαλτωμένη και κοινότοπη.
Εάν πιστεύετε ότι η περιπέτεια είναι επικίνδυνη, δοκιμάστε τη ρουτίνα. Είναι θανατηφόρα!
— Πάολο Κοέλιο
Καταλαβαίνω ότι τα προβλήματα της ζωής όπως και οι υποχρεώσεις μπορούν να αντικαταστήσουν τον ενθουσιασμό. Λογαριασμοί, δουλειά, παιδιά, αγγαρείες — μερικές φορές οι μέρες αναμειγνύονται μεταξύ τους και περνούν σαν μια τεράστια θολούρα.
Σταματάμε να κάνουμε τα μικρά ρομαντικά πράγματα για τον σύντροφό μας και πιστεύουμε ότι μπορούμε να επιβραδύνουμε την προσπάθεια που καταβάλλουμε στη σχέση, επειδή, ναι, ούτως ή άλλως μας είναι αφοσιωμένοι!
Λοιπόν, προσέξτε.
Κανείς δεν θέλει να αισθάνεται δεδομένος, και κανείς δεν θέλει να αισθάνεται ότι τον παραβλέπουν, ότι δεν τον αγαπούν ή ότι δεν είναι ελκυστικός.
Ωστόσο, αυτό ακριβώς συμβαίνει όταν επιτρέπουμε στις ρουτίνες της ζωής μας να ξεπεράσουν το πάθος της. Η ζωή είναι απλά πολύ μικρή για να πέσουμε σε μια τελμάτωση και να επιτρέψουμε στον εαυτό μας να μείνει εκεί.
Η λύση: Κάντε μια αμοιβαία δέσμευση με τον σύντροφό σας για να κρατήσετε τη φλόγα αναμμένη, ό,τι κι αν χρειαστεί. Προγραμματίστε μια βραδιά ραντεβού κάθε εβδομάδα. Γίνε ο πρώτος που θα αρχίσει να αφήνει σημειώσεις αγάπης ή να στέλνει χαριτωμένα μηνύματα ή να γράφει λίστες με αυτά που εκτιμάς σε αυτά.
Ξεκινήστε συζητήσεις εκτός από τα συνηθισμένα καθημερινά πράγματα για τα οποία έχετε μιλήσει 5.000 φορές.
Ζεστάνετε τα πράγματα στην κρεβατοκάμαρα. Ή το σαλόνι. Ή την τραπεζαρία.
Ό,τι κι αν χρειαστεί, μην σταματήσετε ποτέ να βγαίνετε με το άτομο που αγαπάτε. Η ίδια προσπάθεια που χρειάστηκε για να την αποκτήσετε είναι αυτή που θα χρειαστεί για να τα την κρατήσετε.
9: Το timing είναι λάθος.
Λένε συνήθως ότι δεν θα υπάρξει «λάθος συγχρονισμός» αν ο άλλος είναι το «σωστό άτομο». Αλλά είναι μία απόλυτη ανοησία.
Μπορείτε όμως να συναντήσετε το σωστό άτομο στη λάθος στιγμή. Είναι πολύ δύσκολο να το παραδεχτείς, αλλά μπορεί να σε γλιτώσει από πολύ πόνο.
Ας πούμε, για παράδειγμα, ότι συναντάτε κάποιον με τον οποίο είστε εντελώς ερωτευμένοι. Είναι γοητευτικοί, έξυπνοι, αστείοι, κοινωνικοί, έξυπνοι και δείχνουν πολύ βάθος — αλλά, βρίσκονται στη διαδικασία ενός ακατάστατου διαζυγίου.
Ο πρώτος κίνδυνος είναι ότι είστε απλώς ένα ριμπάουντ για αυτούς (Να σας βρει για να ξεχάσει τον χωρισμό). Το επόμενο, είναι ότι βρίσκεται σε έναν μακρύ δρόμο νομικών μαχών και αντιπαραθέσεων που θα τραβήξουν το μεγαλύτερο μέρος της προσοχής τους. Και ούτω καθεξής.
Όμως, ούτως ή άλλως πιέζεις τον άλλο να ξεφύγει από όλα αυτά. Είστε πεπεισμένοι ότι μπορείτε να κάνετε την σχέση να λειτουργήσει. Και για λίγο, το πετυχαίνετε.
Όμως έπειτα, μια μέρα, θα συζητήσουν μαζί σας για το πώς δεν κατάφεραν ποτέ να μείνουν ελεύθεροι μετά το διαζύγιο ή χωρισμό και πραγματικά πρέπει να μάθουν τι συμβαίνει πριν εμπλακούν σε κάτι σοβαρό.
Νιώθετε ότι δεν το είχατε καταλάβει — αλλά, όντως έτσι ήταν τα πράγματα;
Κατά βάθος, πιθανότατα ήξερες ότι αυτό θα συνέβαινε κάποια μέρα, απλά δεν ήθελες να το παραδεχτείς στον εαυτό σου.
Γνωρίζατε ότι ο χρόνος που άρχισε η σχέση σας έπαιξε μεγάλο ρόλο στην μη επιτυχία της.
Ίσως αν συναντούσατε ο ένας τον άλλον κάποια άλλη στιγμή, θα είχε πετύχει.
Η λύση: Όπως έλεγε και ο Alfred Adler: «Ακολούθησε την καρδιά σου, αλλά πάρε και το μυαλό σου μαζί σου».
Κάντε ό,τι καλύτερο μπορείτε για να δείτε την κατάσταση ξεκάθαρα και φροντίστε να επικοινωνήσετε ανοιχτά σε ποιό σημείο βρίσκεστε και οι δύο στη ζωή και τι ψάχνετε στη σχέση σας. Εάν το κάνετε αυτό νωρίς και το κάνετε και συχνά, θα έχετε μια σταθερή ιδέα για το πού βρίσκεστε και οι δύο και θα μπορείτε να μείνετε ξεκάθαροι σχετικά με τις αποφάσεις που θα παίρνετε.
10: Απλώς δεν είστε συμβατοί.
Εδώ είναι ένα από τα πιο δύσκολα πράγματα που πρέπει να αποδεχτείτε για τις σχέσεις: Μερικές φορές, απλά αυτή δεν λειτουργεί με καμμιά δύναμη.
Δεν σημαίνει ότι κάποιος έκανε κάτι λάθος. Δεν σημαίνει ότι κάποιος είναι «καλύτερος» ή «χειρότερος». Δεν σημαίνει ότι κάποιος φταίει – μπορεί απλά να μην ταιριάζετε οι δυο σας.
Υπάρχουν τέσσερις τύποι συμβατότητας στις σχέσεις: σωματική, συναισθηματική, διανοητική και πνευματική.
Εάν είστε πολύ μακριά σε πάρα πολλούς από αυτούς τους τομείς, θα σκέφτεστε και θα ενεργείτε με τρόπους που συγκρούονται μεταξύ τους σε θεμελιώδες επίπεδο και μπορεί να μην είναι συμβιβάσιμοι.
Η λύση: Απόλυτη ειλικρίνεια με τον εαυτό σας σχετικά με το πώς ταιριάζετε σε αυτούς τους 4 τομείς. Δεν χρειάζεται να έχετε και τα τέσσερα συνεχώς, αλλά είναι εύκολο να δείτε πώς μόνο ένα ή δύο καρφωμένα μπορεί να προκαλέσει πολλές συγκρούσεις στα υπόλοιπα.
Είναι σημαντικό να μην αισθάνεστε ενοχές ή ντροπή όταν η ασυμβατότητα είναι η αιτία του τερματισμού μιας σχέσης. Κάνατε και οι δύο ό,τι καλύτερο μπορούσατε, αλλά δεν μπορείτε να τοποθετήσετε ένα στρογγυλό μανταλάκι σε μια τετράγωνη τρύπα.
Πιστέψτε με, όσες προσπάθειες και να γίνουν.