Κάθε σχέση βιώνει προβλήματα και πιέσεις στο ένα ή άλλο σημείο, από λογομαχίες μέχρι προβλήματα με το σεξ ή ανησυχίες για τα χρήματα. Εδώ, εξετάζουμε τα 10 πιο κοινά προβλήματα που έχουν οι άνθρωποι στις σχέσεις τους και πώς μπορούν να επιλυθούν.
1. Επιχειρήματα
Να έχετε κανόνες στις συζητήσεις, όπως να κάνετε τάιμ άουτ, να μην βρίζετε και να εμμένετε μόνο στην ουσία των πραγμάτων. Αφιερώστε χρόνο για να μιλήσετε για τυχόν ζητήματα προτού δημιουργηθούν. Ρωτήστε τον εαυτό σας για ποιο πράγμα είστε πραγματικά δυσαρεστημένοι. Τα επιχειρήματα σχετικά με το ποιος ήταν η σειρά του να φορτώσει το πλυντήριο πιάτων, συχνά αφορούν βαθύτερα ζητήματα που δεν μπορέσατε να εκφράσετε, όπως θυμό ή λύπη.
2. Επικοινωνία
Μερικά ζευγάρια έχουν διαφορετικά στυλ επικοινωνίας, όπως άτομα που μιλάνε στη σχέση και άτομα που δεν μιλάνε, ή άτομα που ασχολούνται με τα πράγματα μιλώντας σε αντίθεση με άτομα που τους αρέσει να συνεχίζουν τα πράγματα. Άλλα ζευγάρια συνήθιζαν να επικοινωνούν καλά, αλλά έχουν σταματήσει να ακούν ο ένας τον άλλο. Αντίθετα προσπαθούν να συμπληρώσουν τα κενά και να διαβάσουν το μυαλό του άλλου. Μερικές φορές σε κάθε συζήτηση γίνεται μάχη.
Όλα αυτά τα προβλήματα μπορούν να ξεπεραστούν εάν το ζευγάρι είναι πρόθυμο να εντοπίσει τι πάει στραβά και να κάνει κάποιες αλλαγές. Μπορείτε ακόμη και να το κάνετε μόνοι σας εάν ο σύντροφός σας δεν σας μιλήσει γι’ αυτό. Ρωτήστε τον εαυτό σας: «Τι συμβαίνει όταν θέλω να μιλήσω για κάτι σημαντικό;» «Πότε προσπάθησα για τελευταία φορά να ακούσω πραγματικά και να καταλάβω τον σύντροφό μου;»
Σκεφτείτε πρώτα τι θέλετε να πείτε. Επιλέξτε τον χρόνο και τον τόπο σας. Εξασκηθείτε στον «χρόνο ομιλίας», όπου ο καθένας σας έχει τρία λεπτά για να πει αυτό που πρέπει να πει αδιάκοπα και στη συνέχεια ο σύντροφός σας απαντά. Χρησιμοποιήστε email ή γράψτε μια επιστολή εάν έχετε κάτι σημαντικό να πείτε για το οποίο δεν μπορείτε να βρείτε τις λέξεις. Προσπαθήστε να χρησιμοποιήσετε δηλώσεις «εγώ» και να αποφύγετε να κατηγορήσετε το άλλο άτομο, παρά μόνο τις πράξεις. Όταν οι άνθρωποι βρίσκονται σε άμυνα, είναι δύσκολο να ακούσουν καλά.
3. Αλλάζοντας με διαφορετικό τρόπο και ξεχωριστά
Είναι φυσιολογικό να αλλάζει κάποιος με την πάροδο του χρόνου. Μερικά ζευγάρια αλλάζουν μαζί, αλλά μπορεί να είναι δύσκολο όταν κάποιος από εσάς φαίνεται να κάνει τις περισσότερες αλλαγές. Είναι σημαντικό να σκεφτείτε πώς μπορείτε να έχετε μια επιτυχημένη σχέση με αυτό το «νέο» άτομο και να μην ξοδεύετε την ενέργειά σας “πενθώντας” για το άτομο που κάποτε ήταν. Αυτό έχει τη δυνατότητα να είναι συναρπαστικό, καθώς μπορείτε να ανακαλύψετε νέους τρόπους να είστε μαζί. Εάν μιλάτε ο ένας στον άλλον και πραγματικά νιώθετε ότι θέλετε διαφορετικά πράγματα ως άτομα, η σχέση σας μπορεί μεν να λειτουργήσει, αρκεί όμως να έχετε αρκετά που σας κρατούν συνδεδεμένους ως ζευγάρι.
4. Απιστία
Οι σχέσεις μπορούν να ξαναχτιστούν μετά από τέτοιες υποθέσεις, αλλά χρειάζεται ειλικρίνεια και προθυμία να ανταποκριθείς στις πληγές που έχουν απομείνει. Οι απιστίες συνήθως δεν συμβαίνουν ξαφνικά και για ασυνήθιστο λόγο, οπότε αξίζει να αφιερώσετε χρόνο προσπαθώντας να πάρετε κάποια μαθήματα για το τι έφταιξε, όπως αν ήσασταν και οι δύο χαρούμενοι πριν, αν μιλούσατε, ή νιώθατε ότι είχατε χάσει την οικειότητα; Μερικές φορές αυτές οι συνομιλίες είναι δύσκολες και μπορεί να σας φανεί χρήσιμη η συζήτηση με ένα ουδέτερο τρίτο μέρος, όπως έναν σύμβουλο σχέσεων ή γάμου.
5. Στεναχώριες
Τα γεγονότα της ζωής και οι εξωτερικές πιέσεις μπορεί να έχουν αντίκτυπο στη σχέση σας. Μερικοί άνθρωποι τα καταφέρνουν με τη συγκέντρωση τους στο γάμο , αλλά είναι εξίσου συνηθισμένο να διαπιστώνετε ότι κάποια γεγονότα σας χωρίζουν. Προσπαθήστε λοιπόν να μην παλεύετε μόνοι σας. Ενημερώστε τον σύντροφό σας πώς νιώθετε. Για παράδειγμα, μπορεί να μην συνειδητοποιούν ότι μένετε ξύπνιοι το βράδυ ανησυχώντας για την υγεία των γονιών σου και γι’ αυτό είσαι γκρινιάρης το πρωί. Προσπαθήστε να δείτε τους στρεσογόνους παράγοντες της ζωής ως κάτι που αντιμετωπίζετε μαζί ως «ομάδα». Αλλά να θυμάστε ότι σε μια μακροχρόνια σχέση, άλλα πράγματα έχουν προτεραιότητα κατά καιρούς και αυτό μοιάζει σωστό.
6. Εκτίμηση
Μπορεί να καταλήξετε να αισθάνεστε ότι δεν σας εκτιμούν ή σας παραμελούν όταν ένας σύντροφος δεν δίνει αρκετό χρόνο στην ίδια τη σχέση, δουλεύοντας πολλές ώρες ή δίνοντας προτεραιότητα στα παιδιά, για παράδειγμα. Συζητήστε το αυτό. Τι προσφέρετε και οι δύο στη σχέση; Πώς λειτουργεί για εσάς ο καταμερισμός της εργασίας; Μερικές φορές πρόκειται για επικοινωνία – για παράδειγμα, ο σύντροφός σας εκτιμά αυτό που κάνετε για εκείνον αλλά δεν το λέει δυνατά. Βοηθήστε τον εαυτό σας να νιώσει ότι σας εκτιμούν παρατηρώντας και λέγοντας πολλά ο ένας στον άλλον.
7. Σεξ
Ορισμένα σεξουαλικά προβλήματα μπορεί να χρειάζονται εξειδικευμένη ιατρική βοήθεια, είτε μέσω μιας συνομιλίας με τον γιατρό σας είτε μέσω της επίσκεψης σε έναν εκπαιδευμένο σεξοθεραπευτή. Μερικές φορές το πόσο σεξ θέλετε ή πώς θέλετε να είναι η σεξουαλική σας ζωή μπορεί να γίνει πρόβλημα για τον άλλο. Αξίζει να σκεφτείτε πώς επικοινωνείτε με τον σύντροφό σας για το σεξ και πώς μπορείτε να μιλήσετε πιο ανοιχτά. Αναρωτηθείτε επίσης εάν το σεξουαλικό ζήτημα είναι σύμπτωμα άλλων δυσκολιών στη σχέση σας ή εάν τα πάτε πολύ καλά εκτός από αυτό το πράγμα. Εάν συμβαίνει αυτό, μιλήστε για το τι θέλετε και τι δεν θέλετε και να είστε ευγενικοί και σεβόμενοι τα θέλω και τις επιθυμίες του συντρόφου σας.
8. Χρήματα
Οι οικονομικές πιέσεις μπορεί να είναι βάρος για πολλούς, σύμφωνα με πρόσφατες εκθέσεις, μία εκ των οποίων διαπίστωσε ότι 1 στους 10 ανθρώπους μαλώνουν με τον σύντροφό τους για χρήματα, χρέη ή οικονομικά τουλάχιστον μία φορά το δεκαπενθήμερο. Ωστόσο, η διατήρηση ζητημάτων όπως το χρέος από τον σύντροφό σας μπορεί επίσης να προκαλέσει προβλήματα όπως η δυσπιστία. Δεν υπάρχει σωστή ή λάθος στάση απέναντι στα χρήματα, και μερικοί άνθρωποι είναι περισσότερο αποταμιευτές ή ξοδεύουν περισσότερο. Εάν οι συμπεριφορές σας είναι παρόμοιες, είναι απίθανο να υπάρχει πρόβλημα. Αλλά αν είναι διαφορετικές, θα μπορούσε να είναι πηγή έντασης στη σχέση σας. Πολλά ζευγάρια θεωρούν χρήσιμο να έχουν κάποια κοινά χρήματα για τα κοινά τους έξοδα καθώς και κάποια οικονομική ανεξαρτησία.
9. Ανία
Οι περισσότεροι μακροχρόνιοι σύντροφοι περνούν από φάσεις που αισθάνονται μία αποτελμάτωση ή όπου αγαπάτε ο ένας τον άλλον μεν, αλλά δεν νιώθετε «ερωτευμένοι», και είναι φυσικό η σχέση σας να αλλάζει με τον καιρό. Η συντροφικότητα, η συμβατότητα, το κοινό ιστορικό και το να γνωρίζεις κάποιον από μέσα-έξω είναι συχνά τα πράγματα που εκτιμούν οι άνθρωποι στις μακροχρόνιες σχέσεις, ωστόσο μερικές φορές αυτά θεωρούνται δεδομένα. Εάν αυτά τα πράγματα δεν σας φαίνονται αρκετά και θέλετε να δημιουργήσετε περισσότερο ενθουσιασμό, προσπαθήστε να σκεφτείτε τι πρέπει να συμβεί και μετά μιλήστε με τον σύντροφό σας. Προσπαθήστε να γίνετε μέρος της λύσης για να βγείτε από το τέλμα αντί να παραπονιέστε για τον ρόλο του συντρόφου σας.
10. Παιδιά
Είναι πολύ εύκολο για τους γονείς να πολωθούν, με τον έναν να είναι ο καλός γονιός και ο άλλος ο κακός. Η από κοινού ανατροφή των παιδιών δεν είναι πάντα εύκολη όταν έχετε διαφορετικά στυλ. Συχνά αυτό συμβαίνει καθώς έχουμε σταθερές ιδέες που παίρνουμε από την ανατροφή μας και υποθέτουμε ότι αυτός είναι ο κανόνας. Οι κανόνες της ανατροφής που συμφωνείτε ως οικογένεια μπορεί να είναι χρήσιμοι. Οι όσο το δυνατόν περισσότερες κοινές απόψεις μπορεί να αποφύγει το σενάριο του κακού/καλού γονιού. Υπάρχουν πολλές ενδείξεις ότι τα παιδιά εκμεταλλεύονται τις γονεϊκές συγκρούσεις, επομένως τα βοηθάει αν τις ελαχιστοποιήσετε. Θυμηθείτε επίσης ότι η σχέση σας έχει περισσότερα πράγματα από την οικογένειά σας – θα είστε ζευγάρι ακόμα και όταν τα παιδιά φύγουν από το σπίτι. Προσπαθήστε λοιπόν να βρείτε χρόνο ο ένας για τον άλλον – θα ωφελήσει τη σχέση σας και αυτό είναι καλό για όλη την οικογένεια.