Συνέντευξη για δουλειά: Τι απαντώ σε επτά «δύσκολες» ερωτήσεις

Για να πετύχει ένας υποψήφιος σε μια συνέντευξη για δουλειά, ένα από τα πράγματα που χρειάζεται είναι και η καλή προετοιμασία. Οι απαιτητικές ερωτήσεις, άλλωστε, οδηγούν πολύ συχνά σε βιαστικές απαντήσεις. Έτσι, για να αποφευχθεί μια αρνητική κατάσταση, καλό είναι να έχουμε προετοιμαστεί επαρκώς. 

interview_business_tips

Μία καλή συμβουλή είναι να γνωρίζετε τι ακριβώς θέλετε από την επόμενη εργασίας σας. Εν ολίγοις, να έχετε κατασταλάξει στο τι επιθυμείτε να κάνετε στη νέα θέση που θα διεκδικήσετε.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο, πριν πάτε σε μία συνέντευξη, είναι καλό να κοιτάξετε τον καθρέπτη του δωματίου σας και να απαντήσετε τις εξής απλές ρωτήσεις, ώστε να είναι επαρκώς προετοιμασμένοι.

 • Τι πραγματικά χρειάζομαι στη δουλειά μου;
 • Ποια είναι τα πλεονεκτήματά μου;
 • Ποιος θέλω να είναι ο ρόλος της δουλειάς στη ζωή μου;
 • Είναι μια θέση εργασίας ή το πάθος μου;

Δηλαδή να κάνουμε εικονικές συνεντεύξεις μπροστά από τον καθρέπτη μας, στις οποίες να απαντούμε σε δύσκολες ερωτήσεις. Ιδού μερικές.  

 • Για ποιο λόγο θέλετε να μετακινηθείτε από την υπάρχουσα εργασία σας;

Ο ερωτών προσπαθεί να κατανοήσει τα συναισθήματα του υποψηφίου, εάν είναι απογοητευμένος ή δυσαρεστημένος με την τρέχουσα εργασία του και αν υπάρχει η πιθανότητα να προκύψουν παρόμοια ζητήματα στην περίπτωση που θα προσληφθεί. Για όσους αναζητούν εργασία και είναι πρόσφατα άνεργοι, ο εργοδότης ενδιαφέρεται να μάθει τον λόγο που διεκόπη η τελευταία τους συνεργασία.

 • Τι σας ενδιαφέρει περισσότερο σε αυτήν τη θέση/την εταιρεία μας;

Ο ερωτών ενδιαφέρεται πραγματικά για την αξία που μπορείτε να προσδώσετε στην εταιρεία και αν οι δεξιότητες σας μπορούν να εναρμονιστούν με τους στόχους του οργανισμού και με τη θέση εργασίας. Προσπαθεί επίσης να αντιληφθεί εάν ο υποψήφιος ενδιαφέρεται για τη θέση ή/και την εταιρεία για τους σωστούς λόγους.

 • Τι είναι σημαντικό για εσάς σε ένα περιβάλλον εργασίας;

Όταν ο ερωτών  κάνει αυτήν την ερώτηση προσπαθεί να διαπιστώσει εάν ο υποψήφιος ταιριάζει με τη συγκεκριμένη θέση εργασίας και την κουλτούρα της εταιρείας. Προσπαθεί επίσης να καταλάβει τους τομείς στους οποίος ο υποψήφιος θα έδειχνε περισσότερο ενδιαφέρον και προτίμηση για να ασχοληθεί εάν προσληφθεί.

 • Γιατί να σας προσλάβουμε; Τι σας κάνει τον ιδανικό υποψήφιο για αυτόν το ρόλο;

Με μία τέτοια ερώτηση ο ερωτών  θέλει να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος έχει τα κατάλληλα προσόντα, τις απαιτούμενες γνώσεις και την εμπειρία που είναι απαραίτητα για τη θέση. Επιπλέον, αξιολογεί την αυτοπεποίθηση και την ικανότητά του να ανταποκριθεί στον νέο του ρόλο.

 • Περιγράψτε μας μια κατάσταση όπου αποτύχατε να φέρετε το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Θέτοντας αυτή την ερώτηση ο ερωτών  θέλει να καταλάβει εάν ο υποψήφιος είναι ειλικρινής και εάν παραδέχεται μια αποτυχία του. Ακόμα τον οδηγεί στο να ανακαλύψει αν ο υποψήφιος μαθαίνει από τα λάθη του και αν παίρνει ρίσκα.

 • Πείτε μας ένα επίτευγμα για το οποίο είστε υπερήφανος.

Στόχος του ερωτών σε αυτήν την ερώτηση είναι να διαπιστώσει τι είναι σημαντικό και τι έχει αξία για τον υποψήφιο αλλά και σε ποιο εργασιακό περιβάλλον θα μπορούσε να εξελιχθεί.

 • Περιγράψτε μας πώς διαχειρίζεστε τις συγκρούσεις στον χώρο της εργασίας.

Εδώ ο ερωτών προσπαθεί να διαπιστώσει αν ο υποψήφιος είναι συγκαταβατικός και αντιμετωπίζει με δικαιοσύνη περιστατικά συγκρούσεων που έχουν συμβεί ή υπάρχει πιθανότητα να συμβούν στο εργασιακό του περιβάλλον. Οι συγκρούσεις είναι αναπόφευκτες στον χώρο εργασίας, επομένως ο εργοδότης θέλει να μάθει εάν μπορείτε να τις διαχειριστείτε με εποικοδομητικό τρόπο.

Όταν απαντάτε σε ερωτήσεις κατά τη διάρκεια μιας συνέντευξης, θα πρέπει να δίνετε σύντομες απαντήσεις (που δεν υπερβαίνουν τα 2 λεπτά), να είστε θετικοί και ειλικρινείς. Κάθε υποψήφιος που προετοιμάζεται κατάλληλα απαντώντας αυτές τις 7 ερωτήσεις, θα διαπιστώσει ότι οι συνεντεύξεις δεν θα είναι πλέον τόσο μεγάλη πρόκληση.