Σημάδια έλλειψης σεβασμού

Ο αμοιβαίος σεβασμός είναι ζωτικής σημασίας για την επιτυχία οποιασδήποτε υγιούς σχέσης, οπότε όταν υπάρχει έλλειψη, υπάρχει επίσης ένας κίνδυνος. Ορισμένες συμπεριφορές ασέβειας – όπως το ψέμα ή η απάτη σε μια μονογαμική σχέση – είναι αρκετά ξεκάθαρο να εντοπιστούν. Ωστόσο, ορισμένα κοινά σημάδια ασέβειας είναι πιο δύσκολο να εντοπιστούν.

amoiveos_sevasmosO αμοιβαίος σεβασμός είναι σημαντικός για κάθε υγιή σχέση

Η έλλειψη σεβασμού σε μια σχέση μπορεί να εκδηλωθεί από ένα άτομο όταν αυτό δεν θεωρεί ότι ένα άλλο αξίζει «την ίδια εκτίμηση που θα ήθελαν για τον εαυτό τους». Η συμπεριφορά αυτή της ασέβειας -ειδικά αν είναι συνεχής και δε συνοδεύεται από μια συγγνώμη- μπορεί να είναι σημαντικό σημάδι που πρέπει να λάβεις υπόψη σου.

Για να γλιτώσεις από το να φτάσεις σε ένα σημείο χωρίς επιστροφή όπου νιώθεις ένα τέτοιο συναίσθημα, το να μπορείς να εντοπίσεις τα σημάδια ότι ο σύντροφός σου μπορεί να μην σε σέβεται είναι το κλειδί.

Διάβασε παρακάτω για να δεις ποια είναι αυτά.

1. Αποφυγή ή ψυχολογικό κλείσιμο κατά τη διάρκεια σοβαρών συνομιλιών

Η αδυναμία ή η απροθυμία να κάνει ευάλωτες συνομιλίες μπορεί να υποδηλώνει έλλειψη προσοχής του συντρόφου για εσένα και την άποψή σου, λένε οι ειδικοί. Ωστόσο, εάν σου πει ότι απλώς δεν μπορεί να μιλήσει αυτή τη στιγμή και ζητήσει να οριστεί διαφορετική ώρα για τη συζήτηση, δεν είναι συμπεριφορά ασέβειας. Ορίζοντας διαφορετική ώρα για να μιλήσετε, ο σύντροφός σου σε ενημερώνει ότι οι ανάγκες σου είναι σημαντικές και για εκείνον.

2. Επικοινωνία ευαίσθητων θεμάτων σε ακατάλληλες στιγμές

Αυτό μπορεί να σημαίνει ότι ο σύντροφός σου δεν εξισορροπεί ανάγκες εκτός από τις δικές του. Για παράδειγμα, εάν ο σύντροφός σου θέλει να σου μιλήσει για κάτι ευαίσθητο και βλέπει ότι είσαι αγχωμένη ή ξέρει ότι περνάς δύσκολες στιγμές, μια καλύτερη προσέγγιση μπορεί να είναι να σου το ζητήσει μια στιγμή που θα είσαι καλύτερα ικανή να αντιμετωπίσεις ένα δύσκολο θέμα.

3. Δεν αφήνει χώρο για ηρεμία

Αν ο σύντροφος σου ζητήσει χώρο για να καθαρίσει το κεφάλι του, με το να κάνεις αυτό που σου ζητάει, δείχνεις ότι τον σέβεσαι. Ας υποθέσουμε ότι βρίσκεσαι στη μέση μιας έντονης λογομαχίας με τον σύντροφό σου και ζητάς να μιλήσετε για αυτό αργότερα. Αν απαντήσει απαιτώντας να λύσετε το πρόβλημα τώρα, σημαίνει έλλειψη προσοχής και αυτό είναι ασέβεια γιατί ξεπερνά ένα όριο που έχεις θέσει για τη δική σου ευημερία.

4. Σκληρά λόγια

«Δεν είναι αυτό που είπες – είναι πώς το είπες». Αυτή η φράση είναι αληθινή επειδή ο τρόπος που κάποιος λέει κάτι, και όχι οι λέξεις που χρησιμοποίησε, αντικατοπτρίζει πιο στενά το πώς αισθάνεται.

5. Μοιράζεται πληροφορίες που του είπες εμπιστευτικά

Οι άνθρωποι μπορεί να θέλουν να μιλήσουν ακίνδυνα στους φίλους τους για το τι περνούν, αλλά κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει προβληματικό εάν ένας σύντροφος ζήτησε προηγουμένως οι εν λόγω πληροφορίες να μείνουν μεταξύ του ίδιου και του άλλο ατόμου. Εάν αυτό το αίτημα αγνοηθεί, είναι σημάδι ότι δεν ενδιαφέρεται για τα συναισθήματά σου, κάτι που είναι σημάδι ασέβειας.

6. Περιμένει να έρχεται πρώτος, ό,τι κι αν γίνει

Αυτό μπορεί να είναι ένα από τα πιο διακριτικά σημάδια ασέβειας σε μια σχέση, αλλά μπορεί να βρίσκεσαι σε επικίνδυνο έδαφος εάν ο σύντροφός σου εκνευριστεί μαζί σου όταν δεν είσαι πάντα διαθέσιμη για αυτόν. Μπορεί επίσης να σημαίνει ότι ο σύντροφός σου πιστεύει ότι ο χρόνος του είναι πιο σημαντικός από τον δικό σου—επειδή μπορεί να μην εξετάζει πλήρως άλλες πτυχές της ζωής σου, όπως οικογενειακές ευθύνες, επαγγελματικά καθήκοντα ή φροντίδα του εαυτού σου.