Πολλοί νιώθουν μία νευρικότητα όταν πιάνουν κουβέντα με άλλους, είτε στον χώρο της εργασίας τους ή και στην κοινωνική ζωή τους. Εδώ, είναι τα επτά βασικά λάθη που κάνουμε όταν πιάνουμε μία συζήτηση.
1. Υποθέτουμε ότι κανείς δεν θέλει να μας μιλήσει
Κάποιοι άνθρωποι είναι ντροπαλοί. Όμως πρέπει να θυμούνται ότι δεν είναι οι μόνοι. Το πιθανότερο είναι ότι και αυτός που έχουν απέναντί τους επιθυμεί εξίσου τη συζήτηση και την επαφή.
2. Διακόπτουμε ή εισβάλλουμε σε μία συζήτηση που βρίσκεται σε εξέλιξη
Το timing είναι το παν. Εάν δείτε δύο ή περισσότερους ανθρώπους στη μέση μίας ζωηρής συζήτησης, τότε το καλύτερο είναι να περιμένετε για ένα μικρό κενό. Όταν κάποιος στρέψει την προσοχή του σε εσάς, τότε είναι η ευκαιρία σας.
3. Αρχίζουμε να μιλάμε χωρίς να έχουμε κάτι να πούμε
Εάν κάποιος μοιάζει απόμακρος ή χαμένος στις σκέψεις του, το να πλησιάσετε και να πείτε «γεια» δεν είναι η καλύτερη στρατηγική. Προσπαθήστε να ζητήσετε άδεια (μπορείτε να πείτε: «Συγνώμη, μπορώ να σε ρωτήσω κάτι;») και βεβαιωθείτε ότι έχετε σκεφτεί ήδη τι θα ρωτήσετε ή τι θα πείτε. Πρέπει να δημιουργήσετε μία κατάσταση στην οποία ο άλλος θα μπορεί άνετα να απαντήσει.
4. Μιλάμε για αμφιλεγόμενα ζητήματα
Εάν πιάνετε κουβέντα με κάποιον που δεν γνωρίζετε, το καλύτερο είναι να αποφύγετε θέματα που προκαλούν έντονες αντιδράσεις, όπως για παράδειγμα η πολιτική. Διαλέξτε κάτι πιο «ακίνδυνο», για το οποίο έχετε μια κοινή εμπειρία: Μπορείτε να ρωτήσετε τον άλλο πώς του φαίνεται το φαγητό που τρώτε ή η μουσική που ακούτε.
5. Είναι δύσκολο να μας παρακολουθήσουν
Όταν έχετε κάνει μία επαφή με τον άλλο, φροντίστε να είναι εύκολο να σας καταλάβει. Εάν, για παράδειγμα, μιλάτε διαφορετικές γλώσσες, μιλήστε αργά και καθαρά. Εάν χρησιμοποιείτε αργκό, μην λέτε λέξεις που ίσως ο άλλος δεν γνωρίζει. Και εάν σας ρωτήσει τι δουλειά κάνετε, μην δώσετε μία μακροσκελή απάντηση γεμάτη με ακαταλαβίστικους τεχνικούς όρους.
6. Μιλάμε πολύ για τον εαυτό μας ή για τον άλλο
Συχνά λέγεται ότι στους ανθρώπους αρέσει να μιλούν για τον εαυτό τους, καθώς και ότι το να κάνεις ερωτήσεις είναι το βασικό συστατικό για μια καλή συζήτηση. Όμως σε όλα τα πράγματα χρειάζεται ένα μέτρο. Σε κανέναν δεν αρέσει να του κάνουν ανάκριση, επομένως εάν νιώσετε ότι οι ερωτήσεις σας δεν είναι ευπρόσδεκτες, κάντε πίσω. Μπορείτε να πείτε μία ιστορία, ώστε να απαλλάξετε τον συνομιλητή σας από την πίεση.
7. Σπαταλάμε τον χρόνο του άλλου
Εάν πιάσετε κουβέντα με κάποιον, μιλήστε του. Μην κοιτάζετε το πάτωμα ή τον ορίζοντα. Αφήστε το κινητό σας στην άκρη και δώστε του την πλήρη προσοχή σας.
Επίσης, πώς να πιάνετε κουβέντα: Οι 4 ερωτήσεις που σας βγάζουν από τη δύσκολη θέση
Μερικές από τις πιο σημαντικές σχέσεις μας στη ζωή ξεκινούν από αυτό που ονομάζουμε «ψιλοκουβέντα». Το λεγόμενο «small talk» μπορεί να δημιουργήσει φιλίες ή να βοηθήσει να εξελιχθούν καριέρες, όμως για πολλούς ανθρώπους είναι δύσκολο.
Και τι πρέπει να πούμε που θα κερδίσει τους άλλους; Να σκεφτείτε κάτι κοινό. Ο στόχος σας; Δείξτε συναισθηματική νοημοσύνη. Πάρτε ένα ρίσκο, αλλά μην φανείτε απειλητικοί.
Εδώ, είναι τέσσερις ερωτήσεις που μπορεί να κάνει κανείς για να πιάσει κουβέντα, αποφεύγοντας τις άβολες καταστάσεις:
1. Από πού είσαι;
Ο καλύτερος τρόπος για να ανοίξει κάποιος μια συζήτηση είναι μια ερώτηση που δεν είναι πολύ αδιάκριτη αλλά ούτε και δύσκολη να την απαντήσει ο άλλος. Σε όλους αρέσει να μιλούν για την πόλη τους.
2. Ποιά είναι η δουλειά σου;
Αυτή η ερώτηση ανοίγει τον δρόμο για μία ουσιαστική συζήτηση σε ένα εργασιακό-επαγγελματικό περιβάλλον. Σε κάποιες χώρες, η ερώτηση αυτή θεωρείται ταμπού, όμως η αλήθεια είναι ότι σε πολλούς αρέσει να μιλούν για τη δουλειά τους, ειδικά σε κουλτούρες που θεωρούνται workaholic, όπως η αμερικανική. Σε ένα συνέδριο ή σε μία εκδήλωση μπορείτε να ρωτήσετε: «Συμμετέχεις ή έχεις έρθει ως θεατής». Μπορείτε μετά να ρωτήσετε «πού δούλευες;», «τι έπρεπε να κάνεις;» κτλ. Όμως εάν βρίσκεστε σε κάποια άλλη περίσταση, όπως για παράδειγμα σε κάποιο ταξίδι, μπορείτε να την προσαρμόσετε ανάλογα: «Εάν είχες έναν μήνα άδεια από αύριο, πού θα πήγαινες;».
3. Περνάς ωραία;
Πρόκειται για μία ερώτηση που μπορεί να σπάσει τον πάγο σε διάφορες περιστάσεις. Έχει και παραλλαγές όπως «πώς περνάς το καλοκαίρι σου;», «κρυώνεις;», «σου αρέσει καλύτερα αυτό ή αυτό (κάτι που βρίσκεται στον χώρο)». Όλες αυτές οι ερωτήσεις ανοίγουν μια εύκολη συζήτηση.
5. Πες μου για την οικογένειά σου.
Για πολλούς ανθρώπους, η οικογένειά τους είναι το πιο σημαντικό ζήτημα. Σε όλους αρέσει να μιλούν για τα παιδιά τους. Όμως, υπάρχει κάποια περίπτωση να χτυπήσετε κάποιο ευαίσθητο νεύρο. Εάν δείτε ότι η ερώτηση ενδεχομένως να φέρνει τον άλλο σε δύσκολη θέση, μην επιμείνετε, αλλά περάστε σε κάποιο άλλο θέμα.