Η τέχνη του να διατηρείς την ψυχραιμία σου σε μια διαφωνία: 5 σημαντικά σημεία

Το να παραμένετε ήρεμοι και να έχετε τον έλεγχο των συναισθημάτων σας μπορεί να σας βοηθήσει κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης ή ενός καβγά. Εδώ είναι ορισμένες στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να επιτύχετε αυτά τα πράγματα.

stay-calm

«Είναι αδύνατο να αντιπαρατεθείς με κάποιον ανίδεο»
– Immanuel Kant

Ο Ρωμαίος στωικός στοχαστής Σενέκας (περ. 4 π.Χ.-65 μ.Χ.) στο βιβλίο του Περί Θυμού (De Ira) εκδ. Διόπτρα, ισχυρίζεται ότι ο θυμός είναι το πιο ολέθριο πάθος: «Καμία μάστιγα δεν έχει προκαλέσει μεγαλύτερο κακό στην ανθρωπότητα».

Μερικοί άνθρωποι τείνουν να είναι αρκετά παρορμητικοί όταν πρόκειται να εκφράσουν τις σκέψεις και τα συναισθήματά τους. Ίσως σκέφτονται μόνο να περάσουν την άποψή τους και όχι τον σωστό τρόπο για να το κάνουν. Βεβαίως αυτό δεν είναι ασυνήθιστο. Στην πραγματικότητα, τολμούμε να πούμε ότι οι περισσότεροι άνθρωποι έχουν χάσει την ψυχραιμία τους τουλάχιστον μία φορά κατά τη διάρκεια ενός καβγά. Μερικές φορές παρασυρόμαστε τόσο πολύ από τα συναισθήματά μας που το να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά καθίσταται αδύνατον και απλώς κάνουμε επίθεση στο άλλο άτομο.

Η ηρεμία μας στις περισσότερες περιπτώσεις θα πρέπει να θεωρείται μια εκλεπτυσμένη μορφή ευγενικών τρόπων. Αν και δεν είναι εύκολο πράγμα, δεν είναι αδύνατο. Στην πραγματικότητα, για πολλά χρόνια, οι ειδικοί στην επικοινωνία και στη διαχείριση συγκρούσεων μελετούν τους τρόπους που θα μπορούσαμε να χρησιμοποιήσουμε για να μας βοηθήσουν να παραμείνουμε ήρεμοι.

1. Η ερμηνεία μιας κατάστασης κατά τη διάρκεια ενός καυγά

Οι ψυχολόγοι εξήγησαν ότι η ερμηνεία μιας κατάστασης είναι ο παράγοντας που επηρεάζει περισσότερο όταν πρόκειται να διατηρήσεις τον έλεγχο μιας διαφωνίας. Με άλλα λόγια, δεν είναι η ίδια η κατάσταση που μας αλλοιώνει και μας κάνει να χάνουμε την ψυχραιμία μας, αλλά οι σκέψεις μας για το τι συμβαίνει. Για παράδειγμα, είναι προφανές ότι το να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά θα είναι πολύ δύσκολο, αν αισθανόμαστε ότι δεχόμαστε προσωπική επίθεση.

Πολλοί ερευνητές έχουν παρατηρήσει ότι όσοι έχουν χαμηλή αυτοεκτίμηση και κακή αυτοεκτίμηση τείνουν να χάνουν την ψυχραιμία τους πιο εύκολα.

Τούτου λεχθέντος, η εσωτερική τους κατάσταση τους κάνει επιρρεπείς στο να νιώθουν ότι δέχονται προσωπική επίθεση. Δεν βλέπουν κανένα επιχείρημα ως αντικειμενικό γεγονός, αλλά το βλέπουν ως μία προσωπική επίθεση. Αυτό εξηγεί γιατί κάποιοι απαντούν αγενώς σε κάποιον που απλώς έκανε ένα άσχετο σχόλιο.

Εν συντομία, άλλες μελέτες καταλήγουν στο συμπέρασμα ότι θα είναι πιο εύκολο για εμάς να παραμείνουμε ήρεμοι κατά τη διάρκεια ενός καυγά, εάν βελτιώσουμε ορισμένες πτυχές που μας προδιαθέτουν να θυμώσουμε. Στην πραγματικότητα, η προσωπικότητα, οι συνήθειες αντιμετώπισης και οι μηχανισμοί της μάθησης διαμορφώνουν τον τρόπο που αντιμετωπίζουμε τα επιχειρήματα σε μεγάλο βαθμό.

2. Ότι έγινε έγινε

Ο ψυχολόγος Mark Beyebach εξήγησε ότι η μεταφορά προηγούμενων καταστάσεων στο παρόν αυξάνει την πιθανότητα οι άνθρωποι να εκλάβουν τα επιχειρήματα ως προσωπικές επιθέσεις. Η οργή και η αδυναμία εκδηλώνονται επειδή το παρελθόν δεν μπορεί να αλλάξει.

Έτσι, αυτά τα αρνητικά συναισθήματα μας τυφλώνουν και μπορούν ακόμη και να μας κάνουν να ξεχάσουμε γιατί ξεκίνησε η διαφωνία. Μας κάνουν, επίσης, να νιώθουμε ότι έχουμε σπαταλήσει τόσο πολύ χρόνο διαπληκτιζόμενοι για ανοησίες, κάτι που μπορεί να μας εξοργίσει ακόμη περισσότερο.

3. Η αυτογνωσία είναι οι καλύτεροι σύμμαχοί σας

Το να παραμείνετε ήρεμοι κατά τη διάρκεια μιας διαμάχης θα είναι πιο εύκολο για εσάς εάν γνωρίζετε τα δυνατά και τα  αδύνατα σημεία σας. Εάν προσέξετε την εξέλιξη της συζήτησης και όχι μόνο τη θέση σας, θα είναι πιο εύκολο να μάθετε πότε είναι καλύτερο να ενδώσετε, να εξετάσετε το επιχείρημα του άλλου μέρους ή να αποσυρθείτε. Θα είναι πιο εύκολο να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας κατά τη διάρκεια ενός καβγά, εάν λάβετε υπόψη σας πραγματικά τις απόψεις του άλλου ατόμου.

Από την άλλη πλευρά, το να έχεις μια λογομαχία μπροστά σε ένα κοινό είναι τελείως διαφορετικό από το να έχεις έναν ιδιωτικό διάλογο. Επίσης, δεν είναι το ίδιο να μαλώνουμε στο τέλος της ημέρας όταν νιώθουμε εξαντλημένοι από το να το κάνουμε το Σαββατοκύριακο όταν νιώθουμε πιο ήρεμοι και ξεκούραστοι. Η επιλογή της μίας ή της άλλης στιγμής για να διευθετηθεί ή να ξεκινήσει μια διαμάχη είναι μέρος της κοινωνικής νοημοσύνης.

4. Η προσμονή μας βοηθά να διατηρήσουμε την ψυχραιμία μας

Εάν πρόκειται να έχετε μια διαμάχη, προετοιμαστείτε. Οργανώστε τις ιδέες σας και εντοπίστε τα επιχειρήματα που τις υποστηρίζουν καλύτερα και τη σειρά με την οποία θα τις παρουσιάσετε. Το παν είναι να έχετε ένα σενάριο που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ως αντίγραφο ασφαλείας ανά πάσα στιγμή.

Επιπλέον, εάν είναι ένα επιχείρημα που μπορείτε να προβλέψετε, είναι καλύτερο να προετοιμάσετε μια ομιλία. Φροντίστε να γνωρίζετε τις ιδέες σας. Σκεφτείτε τις δυνατότητές σας, το βάθος των επιχειρημάτων σας και, αν είναι δυνατόν, προβλέψτε τις απαντήσεις του άλλου μέρους.

5. Τρεις πρακτικές στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να παραμείνετε ήρεμοι

  • Αποφύγετε να υψώνετε τη φωνή σας και να μιλάτε πολύ γρήγορα για να μην σας κολλήσει η γλώσσα. Να θυμάστε ότι η φυσιολογική σας κατάσταση καθορίζει την ταχύτητα της ομιλίας σας.
  • Βεβαιωθείτε ότι η γλώσσα του σώματός σας αντανακλά την ειρήνη αντί για την επιθετικότητα. Προσέξτε τον τρόπο που κινείστε και τις χειρονομίες που κάνετε. Αν φαίνεστε επιθετικοί (ακόμα κι αν δεν είναι η πρόθεσή σας), θα πιέσετε το άλλο άτομο να απαντήσει αμυντικά.
  • Εάν αρχίσετε να αισθάνεστε νευρικοί, προσπαθήστε να πάτε την κύρια συζήτηση προς τα πίσω, ενώ θα ανακτάτε σιγά σιγά την αυτοπεποίθησή σας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να αποφύγετε λάθη που σας ακυρώνουν άμεσα.

Τέλος, να θυμάστε ότι η ψυχραιμία κατά τη διάρκεια ενός καυγά μπορεί να μην είναι το πιο εύκολο πράγμα για εσάς, αλλά θα το καταφέρετε. Μπορείτε να ξεκινήσετε ασκώντας την αυτοπαρατήρηση και την αυτοκριτική σας. Είτε το πιστεύετε είτε όχι, θα σας βοηθήσουν να μάθετε τα σωστά εργαλεία που μπορείτε να εφαρμόσετε κατά τη διάρκεια μιας διαφωνίας.

Πώς να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία; Όλοι μας θυμόμαστε κάποια στιγμή να βρισκόμαστε σε μια διαφωνία και να χάνουμε την ψυχραιμία μας. Μας κατέλαβαν τα συναισθήματα και δε μπορούσαμε να υπερασπιστούμε αποτελεσματικά και εποικοδομητικά το επιχείρημά μας. Το να γνωρίζουμε πώς να διαφωνούμε – αν δεν υπάρχει άλλη επιλογή – δεν είναι εύκολο. Δεν είναι κάτι που μας μαθαίνουν στο σχολείο.

Δυστυχώς, όμως, υπάρχουν στιγμές στην προσωπική και επαγγελματική σας ζωή όπου δεν υπάρχει άλλη επιλογή απ’ το να ξεκινήσετε έντονους, πολύπλοκους διαλόγους. Ωστόσο, αν μάθετε πώς να αντιπαρατίθεστε καλά, με αυτοσυγκράτηση και έξυπνα, διατηρώντας την ψυχραιμία σας, μπορείτε να κρατήσετε καθαρό το μυαλό σας και έτοιμο να εκφράσετε αληθινά τον εαυτό σας.

Σήμερα, θα θέλαμε να σας προτείνουμε 5 στρατηγικές που θα σας βοηθήσουν να ελέγχετε τα συναισθήματά σας όσο το δυνατόν περισσότερο.

1. Πρέπει να γνωρίζεις το άτομο που έχεις μπροστά σου, αλλά ακόμα πιο πολύ τον εαυτό σου

Το να γνωρίζεις τους άλλους είναι σοφία, όμως το να γνωρίζεις τον εαυτό σου είναι φώτιση. Γιατί όμως θα πρέπει να γνωρίζω καλά τον εαυτό μου σε μια αντιπαράθεση;

– Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, θα πρέπει να χρησιμοποιήσετε την εσωτερική σας δύναμη, ασφάλεια και αυτοεκτίμηση.

– Αν το άλλο άτομο κάνει το λάθος και αρχίσει να λέει πράγματα όπως «δεν ξέρεις για τι πράγμα μιλάς» ή ακόμη και «έχεις πολύ εγωισμό,» τότε τίποτα απ’ αυτά δε θα σας επηρεάσει επειδή θα γνωρίζετε ήδη ποιοι ακριβώς είστε.

Γι’ αυτό ό,τι δεν είναι αληθινό δε μπορεί να σας πληγώσει.

-Για να κερδίσετε μια διαφωνία, θα πρέπει να γνωρίζετε επίσης τα αδύναμα σημεία του άλλου.

-Γνωρίζοντας, για παράδειγμα, ότι το άτομο που έχετε μπροστά σας έχει χαμηλή αυτοεκτίμηση ή ότι μέσα από την επιθετικότητά του προβάλλει τις ανασφάλειές του, θα σας βοηθήσει να διατηρήσετε την ψυχραιμία σας και να είστε σίγουροι για τον εαυτό σας.

Το να γνωρίζετε πώς να συνδέεστε με τον εαυτό σας και με το άτομο που βρίσκεται ενώπιόν σας, θα σας δώσει μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης.

2. «Κλείστε» τα αρνητικά σας συναισθήματα όταν αντιπαρατίθεστε

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία, θα πρέπει να μάθετε να ελέγχετε τα αρνητικά σας συναισθήματα. Θυμός, περηφάνια, δυσαρέσκεια, οργή, αγωνία… Όλα τους σας βάζουν σε μια αμυντική λειτουργία και έτοιμους να δείξετε τα «νύχια» σας. Έρχεται κάποια στιγμή όπου βρίσκεστε σε κατάσταση «επίθεσης», και τότε είναι που χάνετε τον έλεγχο, σταματάτε να έχετε λογικά επιχειρήματα, και μειώνετε το επίπεδό σας καταφεύγοντας σε κατηγορίες και έναν διάλογο ο οποίος δεν οδηγεί πουθενά.

Για να πάρετε πίσω τα ηνία σε τέτοιες καταστάσεις, κάντε τα ακόλουθα:

-Δείτε τον εαυτό σας απ’ έξω. Φανταστείτε ότι βλέπετε τη διαφωνία απ’ έξω, ήρεμα και ειρηνικά.

-Κανείς δε μπορεί να σας πληγώσει εκεί. Είστε ασφαλείς για ν’ αγκαλιάσετε τον εαυτό σας.

-Τώρα, σκεφτείτε με ποια επιχειρήματα μπορείτε ν’ αλλάξετε την κατάσταση ώστε να οδηγήσει κάπου.

3. Μην απαντάτε αμέσως. Πάρτε τον χρόνο σας.

Όταν η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και οι συμμετέχοντες δεν ακούν ο ένας τον άλλον, δε θα αργήσουν να μιλήσουν με άσχημη γλώσσα και μη εποικοδομητική κριτική για τον άλλον. Αργά ή γρήγορα, θα πουν πράγματα για τα οποία θα μετανιώσουν.

Ποιος ο λόγος να συμπεριφέρεστε έτσι; Φυσικά δεν υπάρχει λόγος.

– Για να έχετε μια παραγωγική συζήτηση και να συνεχίσετε να διατηρείτε την ψυχραιμία σας, μια καλή ιδέα είναι να πάρετε τον χρόνο σας για ν’ απαντήσετε. Δεν υπάρχει λόγος βιασύνης.

– Ακούστε προσεκτικά ό,τι σας λέει ο συνομιλητής σας. Αναλύστε το.

-Δείτε πώς σας επηρεάζει και έπειτα σκεφτείτε προσεκτικά πώς θα απαντήσετε.

Ωστόσο, πρέπει να θυμάστε ότι δε πρέπει ν’ απαντήσετε με τρόπο τέτοιο που θα αυξήσει την ένταση.

Αν δείτε ότι η διαφωνία δεν οδηγεί κάπου και είναι μονάχα μια δικαιολογία για να πληγώσει ο ένας τον άλλον και ν’ αφεθούν τα αρνητικά συναισθήματα τότε, λήξτε τη.

Μη ξεχνάτε ότι κάποιες αντιπαραθέσεις δεν αξίζουν.

4. Αναπνέετε βαθιά

Όταν είστε σε εγρήγορση και εν μέσω διαφωνίας, ο εγκέφαλός σας το εκλαμβάνει σαν ν’ αντιμετωπίζετε μια απειλή.

Τότε είναι όπου ξεκινά μια σειρά αντιδράσεων: ανεβαίνουν οι παλμοί της καρδιάς σας, αρχίζετε να τρέμετε, η αναπνοή σας γίνεται κοφτή, το στόμα σας ξεραίνεται, το στομάχι σας αρχίζει να πονά…

Για να διατηρείτε την ψυχραιμία σας σε μια διαφωνία σε τέτοιες στιγμές, δεν υπάρχει κάτι καλύτερο από το να ελέγχετε την αναπνοή σας.

Ένας καλός τρόπος ώστε να επιτευχθεί αυτό είναι να εισπνέετε βαθιά και να εκπνέετε αργά.

Ένα ήρεμο μυαλό μιλάει καλύτερα.

5. Εκπαιδεύστε την εσωτερική σας γαλήνη: προετοιμαστείτε για τις καθημερινές προκλήσεις στη ζωή σας.

Η καθημερινή μας ζωή απαιτεί πολλά από εμάς: να έχουμε υγιείς αντιπαραθέσεις, να αντιμετωπίζουμε την αγανάκτηση, την κριτική και γενικά ν’ αντιμετωπίζουμε τις αντιξοότητες.

Η εσωτερική προετοιμασία θα μας βοηθήσει να ανταπεξέλθουμε στις προκλήσεις που παρουσιάζονται έξω.

Για να γίνει αυτό, θα ήταν χρήσιμο να εξασκήσετε τις ακόλουθες πρακτικές:

-Εξασκήστε την ενσυνειδητότητα

-Κάντε γυμναστική ή κάποιο άθλημα

-Διοχετεύστε τα συναισθήματά σας μέσω της τέχνης: σε οτιδήποτε, στη γραφή, τον χορό, τη ζωγραφική…

-Καλλιεργείστε τον εσωτερικό σας κόσμο: θρέψτε την αυτοπεποίθηση και την αυτοεκτίμησή σας και δουλέψτε πάνω στις αξίες σας.

-Εξασκήστε τον ενεργό, δυναμικό διάλογο, αυξήστε το λεξιλόγιό σας, δουλέψτε πάνω στη λογική σας, εφαρμόστε στρατηγικές τις οποίες μπορείτε να χρησιμοποιήσετε σε όλων των ειδών τις συζητήσεις και οι οποίες θα σας βοηθήσουν να αισθάνεστε σίγουροι και ήρεμοι.

Πάνω απ’ όλα, μη καθυστερήσετε να εφαρμόσετε αυτές τις απλές συμβουλές. Είμαστε σίγουροι πως την επόμενη φορά που θα έχετε μια διαφωνία θα την αντιμετωπίσετε κατάλληλα και πιο αποτελεσματικά.