Η υπερανάλυση είναι ένας ασταμάτητος φαύλος κύκλος, ένα μη παραγωγικό πέρα δώθε, ένας ατέρμονας κύκλος συνεχόμενης αστοχίας που τείνει να σας παραλύσει. Είναι επίσης αναρίθμητες σκέψεις που ξεχειλίζουν το ποτήρι. Μια κουραστική διαδικασία της συνεχιζόμενης σκέψης για τις ίδιες σκέψεις, που τείνουν να είναι θλιβερές ή σκοτεινές. Η επεξεργασία του παρελθόντος ή του μέλλοντος μας απομακρύνει από το παρόν, καθιστώντας αδύνατο το να ολοκληρώσουμε τη δουλειά που έχουμε σήμερα μπροστά μας. Εάν ρωτήσετε αυτούς που υπεραναλύουν πώς αισθάνονται, κανείς δεν θα πει «χαρούμενος». Οι περισσότεροι αισθάνονται άθλια.
Γι’ αυτό:
1. Τοποθετήστε τα πράγματα σε μια ευρύτερη οπτική. Μην υπεραναλύετε τα μικρά και ασήμαντα πράγματα.
2. Θέστε βραχύχρονα όρια για αποφάσεις. Μάθετε να παίρνετε τις αποφάσεις σας, βάζοντας προθεσμίες και να περνάτε άμεσα στη δράση.
3. Μη φορτώνετε τις μέρες σας με στρες και υπερβολικές σκέψεις. Προσπαθήστε να είστε λιγότερο απαισιόδοξοι. Τέλος, μη συσσωρεύετε στο μυαλό σας πολλές πληροφορίες, ειδικά αν είστε φανατικοί της τεχνολογίας και των social media. Γιατί αυτό εντείνει την τάση υπερανάλυσης.
4. Ρίξτε τη βαρύτητα στη δράση. Τα μικρά βήματα είναι επίσης μια ακόμα συνήθεια που λειτουργεί επειδή με αυτό τον τρόπο δεν τρομάζουμε από τον όγκο των πραγμάτων που έχουμε να κάνουμε.
5. Συνειδητοποιήστε ότι δεν μπορείτε να ελέγξετε τα πάντα. Το να σκέφτεστε κάτι 50 φορές, δεν θα σας βοηθήσει να το ελέγξετε κιόλας. Ούτε θα σας βοηθήσει να προβλέψετε κάθε πιθανή κατάληξη ή κάθε λάθος που θα γίνει στην πορεία.
6. Σταματήστε να σκέφτεστε κάτι, όταν γνωρίζετε ότι δεν μπορείτε να το κάνετε με ψυχραιμία. Μάθετε ότι σε τέτοιες συνθήκες, συνήθως είστε ευάλωτοι στα αρνητικά γεγονότα.
7. Μη χάνεστε μέσα σε αόριστους φόβους για μια κατάσταση. Ρωτήστε τον εαυτό σας: Ποιο είναι το χειρότερο που θα μπορούσε να συμβεί; Και όταν το συγκεκριμενοποιήσετε θα χρειαστείτε λίγα λεπτά μόνο για να σκεφτείτε τι θα κάνετε, αν αυτό το εξαιρετικά απίθανο γεγονός συνέβαινε. Και θα καταλήξετε ότι το χειρότερο που ρεαλιστικά θα μπορούσε να συμβεί, δεν είναι τόσο τρομακτικό, όσο νομίζατε. Η αποσαφήνιση αυτή συνήθως χρειάζεται λίγα λεπτά στο νου μας και ελάχιστη ενέργεια, ώστε να αποφύγετε τον παράλογο φόβο.
8. Γυμναστείτε, γιατί η άσκηση μπορεί πραγματικά να βοηθήσει σε περιπτώσεις έντασης και έντονων ανησυχιών. Αποτελεί μια χρήσιμη μέθοδος «αποσυμπίεσης» του εγκεφάλου σας.
9. Κοιμηθείτε επαρκώς (ποιοτικός ύπνος) για να είστε ξεκούραστοι όταν σκέφτεστε.
10. Ζήστε στο παρόν. Κινηθείτε πιο αργά, μιλήστε πιο ήρεμα. Με αυτό τον τρόπο, αποκτάτε μεγαλύτερη επίγνωση της στιγμής. Υπενθυμίζετε συχνά στον εαυτό σας ότι είστε στο εδώ και τώρα και δεν αφήνετε το νου σας να περιπλανηθεί σε άλλα ζητήματα.
11. Περάστε χρόνο με άτομα που δεν υπεραναλύουν. Το κοινωνικό σας περιβάλλον παίζει έναν κεντρικό ρόλο και σε αυτό. Όχι μόνο οι άνθρωποι και οι παρέες, αλλά ο,τι διαβάζετε, ακούτε και παρακολουθείτε. Ταινίες, βιβλία, blogs, τηλεόραση, μουσική. Οπότε σκεφτείτε αν αποτελούν πηγές που ενθαρρύνουν και δημιουργούν συνθήκες υπερανάλυσης. Αν ναι, καλύτερα να απομακρυνθείτε. Αντιθέτως, βρείτε τρόπους να περνάτε χρόνο με άτομα που έχουν θετική επίδραση στις σκέψεις σας και θα σας βοηθήσουν να αντιστρέψετε τη συνήθεια της υπερανάλυσης.
12. Μην μιλάς στον εαυτό σου. Το να μιλάς στον εαυτό σου βοηθά στην υπερανάλυση.
13. Απασχόλησε το μυαλό σου με κάτι. Οποιαδήποτε δραστηριότητα μπορεί να διώξει τις σκέψεις μακριά.
14. Μην είσαι αυστηρός με τον εαυτό σου. Πολλές φορές, κριτικάρουμε τον εαυτό μας, όπως φανταζόμαστε ότι μας κάνουν και οι άλλοι.
15. Τέλος, εντρύφησε στην Φιλοσοφία του Στωικισμού. Ο Μάρκος Αυρήλιος έλεγε:
‘‘ Εάν στενοχωριέσαι από οτιδήποτε εξωτερικό, ο πόνος δεν οφείλεται στο ίδιο το πράγμα καθ’ αυτό, αλλά στην εκτίμησή σου για αυτό και αυτό έχεις τη δύναμη να το ανακαλέσεις ανά πάσα στιγμή.