Αποφθέγματα της Virginia Satir

Η Virginia Satir (1916-1988) είναι η κύρια εκπρόσωπος της επικοινωνιακής- οικογενειακής θεραπείας. Έδινε ιδιαίτερη έμφαση στην επικοινωνία ως το στοιχείο- κλειδί για την αναγνώριση της ανθρώπινης συμπεριφοράς. Σύμφωνα με την ίδια, η εκδήλωση της ψυχοπαθολογίας ή οι δυσλειτουργικές σχέσεις είναι το αποτέλεσμα των προβληματικών τρόπων επικοινωνίας με τους άλλους.

fundamentals-course-360x480

Η Virginia Satir ασχολήθηκε με τα συμπτώματα που παρουσιάζονται στο οικογενειακό σύστημα. Μάλιστα, θεωρούσε πως αυτά ήταν οι αιτίες της διαστρέβλωσης της ανάπτυξης και κατά συνέπεια της ισορροπίας μέσα στην οικογένεια. Πίστευε πως όλοι επιδιώκουμε την προσωπική εξέλιξη.  Σύμφωνα με την ίδια, οι παράγοντες που επηρεάζουν την ανάπτυξη είναι η γενετική κληρονομιά (σωματική και συναισθηματική πτυχή του ατόμου), τα διαχρονικά ερεθίσματα (απόρροια της μάθησης στο πέρασμα του χρόνου) και η συνεχής αλληλεπίδραση του νου και του σώματος.

Να τι έλεγε:

✔ Χρειαζόμαστε 4 αγκαλιές την ημέρα για να επιβιώσουμε, 8 αγκαλιές την ημέρα για να συντηρηθούμε και 12 αγκαλιές την ημέρα για να αναπτυχθούμε.

✔ Σμίγουμε με βάση τις ομοιότητες μας. Αναπτυσσόμαστε με βάση τις διαφορές μας.

✔ Τα προβλήματα δεν είναι το πρόβλημα. η αντιμετώπιση τους είναι το πρόβλημα.

✔ Η ζωή δεν είναι αυτό που θα έπρεπε να είναι. Είναι όμως αυτό που είναι. Ο τρόπος με τον οποίο αντιμετωπίζετε κάνει τη διαφορά.

✔ Δεν πρέπει να επιτρέπουμε να μας ορίζουν οι περιορισμένες αντιλήψεις των άλλων ανθρώπων.

✔ Η επικοινωνία για τις σχέσεις είναι ότι η αναπνοή για την ζωή.

✔ Η επικοινωνία είναι ο σημαντικότερος παράγοντας απ’ όσους επηρεάζουν την υγεία και τις σχέσεις ενός ατόμου με τους άλλους.

✔ Θέλω να σε αγαπώ χωρίς να σε πιέζω, να σε εκτιμώ χωρίς να σε κρίνω, να ενώνομαι μαζί σου χωρίς να εισβάλω, να σε προσκαλώ χωρίς απαιτήσεις, να σε αφήνω χωρίς τύψεις, να σε κρίνω χωρίς κατηγόριες, να σε βοηθάω χωρίς να σε προσβάλλω. Εάν μπορώ να έχω το ίδιο κι από σένα, τότε μπορούμε πραγματικά να συναντηθούμε και να εμπλουτίσουμε ο ένας τον άλλον.