Στη ζωή, υπάρχουν πολλοί κανόνες που πρέπει να ακολουθούμε. Πρέπει να τηρούμε τους νόμους, τους κανονισμούς των χώρων που εργαζόμαστε και μια σειρά από άλλες σαφώς καθορισμένες ευγένειες. Αλλά εκτός από αυτούς, υπάρχουν ορισμένοι κοινωνικοί άγραφοι κανόνες. Είτε μιλάτε ευγενικά, είτε απλώς γνωρίζεις τι να κάνεις σε ένα δείπνο, αυτοί οι κανόνες μπορεί να είναι άγραφοι, αλλά και πάλι οι άλλοι τους περιμένουν από σένα.
Για να βεβαιωθείτε ότι δεν θα έχετε κακή φήμη στον κόσμο γύρω σας, ήρθε η ώρα να μάθετε ποια μικρά πράγματα θα μπορούσατε να μην κάνετε, αυτά που κάνουν τους ανθρώπους να πιστεύουν ότι είστε ευγενείς.
Μην περιμένετε κάποιον να τελειώσει την ιστορία του, για να του πείτε μια παρόμοια δική σας. Φροντίστε να την ακούσετε και να συμπάσχετε αντί να σκέφτεστε τι θα του πείτε μόλις την τελειώσει. Για παράδειγμα, εάν ο φίλος σας σας λέει για το πώς έσπασε τον καρπό του πρόσφατα, η πρώτη σας απάντηση δεν θα πρέπει να είναι η ιστορία του πώς σπάσατε το πόδι σας στο δημοτικό σχολείο.
Μην επισημαίνετε ένα προσωπικό ελάττωμα του άλλου, εάν δεν μπορεί να διορθωθεί σε 30 δευτερόλεπτα ή λιγότερο. Αν κάποιος έχει ξεκούμπωτο ένα κουμπί στη μπλούζα του, πιθανότατα θα το εκτιμήσει εάν του το πείτε για να το κουμπώσει, για να αποφύγει περαιτέρω αμηχανία μπροστά σε άλλους. Ωστόσο, εάν είναι ένα ψεγάδι που ξέρετε ότι δεν μπορεί να το φροντίσει σε λιγότερο από 30 δευτερόλεπτα, θα τον κάνετε να αισθάνεται ανασφαλής.
Μη ζητάς κάτι από ένα άτομο που ξέρεις ότι έχει μόνο ένα ακόμα. Για παράδειγμα, ένα τσιγάρο μόνο στο κουτί.
Προτείνετε να μοιραστούν τα έξοδα σε ένα δείπνο ή μία έξοδο, μόνο εάν παραγγείλατε το φθηνότερο γεύμα της παρέας. Εάν όλοι οι άλλοι παρήγγειλαν μία μπριζόλα των 20 ευρώ ενώ εσύ μόνο μία σαλάτα των 8 ευρώ, εναπόκειται σε αυτούς να πληρώσουν τον ανάλογο λογαριασμό τους. Δεν πρέπει να σας αναγκάσουν (με άβολο τρόπο) να ξοδέψετε περισσότερα χρήματα από όσα σχεδιάζατε, μόνο και μόνο επειδή θέλουν ένα πιο ακριβό γεύμα.
Πάντα να τηλεφωνείτε και να ενημερώνετε το άτομο που πρόκειται να επισκεφτείτε προτού φύγετε από το σπίτι σας.
Εάν δανειστείτε κάτι (ας πούμε ένα στυλό) από κάποιον, επιστρέψτε το σε αυτόν όταν τελειώσετε. Μάλιστα, αν δανειστείς κάτι πχ 3 φορές, αγοράστε ένα στυλό ή το εργαλείο που δανείστηκες. Και αν δανειστείτε το αυτοκίνητο κάποιου, γεμίστε το ρεζερβουάρ πριν το επιστρέψετε. Επίσης, αν δανειστείτε κάτι πχ ένα αυτοκίνητο ή ακόμα και αν νοικιάσετε ένα δωμάτιο αφήστε το πιο καθαρό ή πιο καλύτερο από όταν το βρήκατε.
Εάν ακυρώσατε ένα ραντεβού με ένα φίλο, είναι δική σας ευθύνη να το επαναπρογραμματίσετε. Μην περιμένετε από τον φίλο σας να επικοινωνήσει ξανά και να προσπαθήσει να κάνει νέα σχέδια μαζί σας. Θα πρέπει να είστε αυτός που θα αναλάβει αυτή την πρωτοβουλία.
Η παράβλεψη της επιβεβαίωσης μιας απάντησης σε μία πρόσκληση που σας έρχεται πχ για ένα πάρτι, δείχνει κακούς τρόπους. Ακόμα κι αν δεν μπορείτε να τα καταφέρετε να πάτε, θα πρέπει να ενημερώσετε τον οικοδεσπότη. Με αυτόν τον τρόπο δεν θα ξοδεύουν τα χρήματά τους για να πάρουν επιπλέον υλικά όταν δεν είναι απαραίτητο.
Μην κάνετε σχέδια για μία γιορτή μπροστά σε άτομα που δεν προσκαλείτε. Δεν έχετε καμία υποχρέωση να προσκαλείτε άτομα όταν δεν το θέλετε, αλλά δεν χρειάζεται να φανείτε κακόβουλοι να το ακούσουν κάποιοι, που δεν θα τους προσκαλέσετε. Θα αισθάνονται σκόπιμα αποκλεισμένοι και αυτό δεν είναι σωστό.
Μην ψιθυρίζεις κάτι σε κάποιον παρουσία άλλων. Το μυστικό που ψιθυρίζετε μπορεί να είναι ακίνδυνο, αλλά 9 φορές στις 10, δεν θα φαίνεται έτσι στους ανθρώπους γύρω σας. Πιθανότατα, θα υποθέσουν ότι ψιθυρίζεις κάτι άσχημο για αυτούς. Εάν χρειάζεται να πείτε κάτι ιδιωτικά, αφιερώστε χρόνο για να απομακρυνθείτε και να το πείτε όταν είστε μόνοι σας.
Χρησιμοποιήστε ακουστικά όταν ακούτε κάτι στο τηλέφωνό σας δημόσια. Είτε ακούτε μουσική, είτε παρακολουθείτε το αγαπημένο σας podcast, είτε παρακολουθείτε το τελευταίο επεισόδιο μιας νέας εκπομπής, τα ακουστικά είναι απαραίτητα δημόσια. Μην είσαι ο αγενής που αναγκάζει όλους τους άλλους γύρω σου να ακούν ό,τι κι αν ακούς.
Δώστε την πλήρη προσοχή σας στις προσωπικές συναντήσεις (μέχρι να τελειώσετε την συνομιλία σας) και αγνοείστε τις κλήσεις στο κινητό σας. Εκτός εάν πρόκειται για έκτακτη ανάγκη. Το να θέσετε το τηλέφωνό σας σε αθόρυβη λειτουργία ή να το απενεργοποιήσετε εντελώς δείχνει στο άτομο με το οποίο αλληλεπιδράτε ότι σέβεστε τον χρόνο του και ενδιαφέρεστε για το τι έχουν να πουν.
Όταν κάθεσαι στο τραπέζι περιμένεις να κάτσουν όλοι για να φας. Εντάξει, αυτό ίσως το γνώριζες αλλά μάλλον το κάνεις σπάνια ειδικά όταν είσαι με την οικογένεια σου. Βεβαίως, αυτό ισχύει για πιο “ειδικές” περιστάσεις, όπως ένα επαγγελματικό δείπνο.
Ό,τι δεν είναι για το τραπέζι, δεν πρέπει να είναι στο ΤΡΑΠΕΖΙ. Για παράδειγμα, κλειδιά, τσαντάκια, πακέτα τσιγάρων, γυαλιά ηλίου ή κινητά.
Να υποθέσετε ότι υπάρχουν πολλαπλές σωστές λύσεις. Όσο κι αν μισούμε να το ακούμε, δεν έχουμε πάντα δίκιο. Όταν πρόκειται για προβλήματα ζωής ή ακόμα και για καθημερινές δυσκολίες πρέπει πάντα να υποθέτουμε την ύπαρξη κι άλλων σωστών λύσεων. Ακριβώς επειδή θέλετε να κάνετε τα πράγματα με τον δικό σας τρόπο, δεν σημαίνει ότι είναι ο σωστός τρόπος για να το κάνετε.
Ειδοποιήστε τις επισκέψεις σας πριν φτάσετε στο σπίτι κάποιου. Μην εμφανίζεστε στο ενός φίλου σας απροειδοποίητα, εκτός αν υπάρχει καλός λόγος. Μια απλή τηλεφωνική κλήση ευγένειας ή ένα μήνυμα είναι σημαντικό. Αν το κάνετε δίνετε χρόνο στον οικοδεσπότη να προετοιμάσει οτιδήποτε και μπορεί να χρειαστεί να εγκαταλείψουν όλα όσα έκαναν απλώς για να σας διασκεδάσουν ή να ακυρώσουν τα σχέδιά τους ή να καθαρίσουν το σαλόνι τους.
Εφαρμόζετε πάντα το “off before on” όταν χρησιμοποιείτε τα μέσα μαζικής μεταφοράς. Δηλαδή μπαίνοντας στο μετρό, αφήστε τους ανθρώπους να κατέβουν πρώτα πριν ανεβείτε εσείς. Το ίδιο σε ένα ανελκυστήρα. Πάντα να αφήνετε τους ανθρώπους να φύγουν ή να βγουν από κάτι προτού προσπαθήσετε να μπείτε μέσα.
Μην ανακατεύετε μια συγγνώμη με μια δικαιολογία. Καμία συγγνώμη δεν χρειάζεται να ακολουθείται από δικαιολογία. «Συγγνώμη αλλά…» αλλοιώνει μόνο την ειλικρίνεια της συγγνώμης που προσπαθούσατε να δώσετε. Όπως διαβάζουμε το Psychology Today, μια ειλικρινής συγγνώμη δεν περιλαμβάνει ποτέ τη λέξη “αλλά” καθώς σχεδόν πάντα “εισάγει μια κριτική ή δικαιολογία”.
Γράψτε ευχαριστήρια σημειώματα ή τηλεφωνείτε μετά από ένα γεύμα που είχατε με ένα φίλο. Όποτε λαμβάνετε ένα δώρο ή περάσατε μία βραδιά στο σπίτι κάποιου, αφιερώστε χρόνο για να του στείλετε ένα ευχαριστήριο σημείωμα. Σε τελική ανάλυση, κανείς δεν έχει ενοχληθεί ή αναστατωθεί ποτέ να λάβει ένα – μόνο ίσως να εκπλαγεί και να το εκτιμήσει.
Πείτε «ευχαριστώ» όταν κάποιος κρατάει την πόρτα για εσάς. Δεν έχει σημασία αν είναι ένας συνάδελφος, ένας φίλος ή ακόμα και ένας άγνωστος – αν κάποιος αφιέρωσε ένα δευτερόλεπτο από τη μέρα του για να σταματήσει και να κρατήσει την πόρτα ανοιχτή για εσάς, ευχαριστήστε τον. Είναι μια μικρή χειρονομία, αλλά αξίζει την εκτίμησή σας. Εξάλλου, πάρα πολλοί άνθρωποι δεν κρατούν την πόρτα ανοιχτή για τους άλλους.
Μην μιλάτε με υβριστική γλώσσα αν υπάρχουν κορίτσια γύρω σας. Ομοίως, να είστε ευγενικοί με τους ανθρώπους που εργάζονται στην εξυπηρέτηση πελατών ενός καταστήματος.
Εάν έχετε καλεσμένους στο σπίτι, ζητήστε τους να γευματίσουν/δειπνίσουν μαζί σας, ακόμα κι αν γνωρίζετε ότι θα αρνηθούν την προσφορά.
Μην κοιτάτε επίμονα ένα κορίτσι γιατί θα την έκανε να νιώθει άβολα και θα φαίνεστε ότι είστε κακής ανατροφής.
Εάν προτείνετε σε κάποιον να βγείτε μαζί και λέει Όχι, τότε διατηρήστε τον αυτοσεβασμό σας και φύγετε.
Μην κρυφοκοιτάζετε στο τηλέφωνο κάποιου στο τρένο ή οπουδήποτε.
Κάντε υπομονή και περιμένετε το άτομο να τελειώσει την κλήση του, για να του μιλήσετε.
Εάν ταξιδεύετε με λεωφορείο ή μετρό και δείτε έναν ηλικιωμένο πολίτη ή μια έγκυο γυναίκα να στέκεται, τότε προσφέρετε τη θέση σας.
Μην παρεμβαίνετε άσκοπα στις υποθέσεις κάποιου, είναι αγένεια.
Όταν ο καλύτερός σας φίλος σας λέει για τα προσωπικά του θέματα, μην το μοιραστείτε ποτέ με κανένα άλλο άτομο.
Μην κοροϊδεύετε κάποιον με βάση την εμφάνισή του.
Και για τέλος εάν βρίσκεστε σε ανελκυστήρα και κάποιος έρχεται, σταματήστε τον ανελκυστήρα για αυτόν.