Οι πιο συχνές αιτίες διαζυγίου

Για να φτάσει κανείς στο διαζύγιο πρέπει να έχει σημαντικούς λόγους. Ή και όχι. Οι πιο συχνοί λόγοι που οδηγούν σε χωρισμό είναι επτά, σύμφωνα με μια δικηγόρο η οποία εξειδικεύεται στα διαζύγια και η οποία έχει εργασιακή εμπειρία σε αυτά περίπου 40 χρόνια,

divorces_1

1. Κατάχρηση αλκοόλ. Γιατί έχουν μια επιβαρυμένη ψυχική υγεία, αλλά το σημαντικότερο είναι ότι γίνονται βίαιοι – έστω και λεκτικά – και σταδιακά αναξιόπιστοι. Εκείνοι που ζουν δίπλα τους συνήθως δεν αντέχουν μια ζωή μέσα στην αβεβαιότητα, την αγωνία (για την υγεία των συντρόφων τους) και τα απρόβλεπτα ξεσπάσματα.

2. Απουσία ερωτικής επαφής. Ακόμη κι όταν ο έρωτας έχει ξεφουσκώσει, οι σύντροφοι που κρατούν τη μεταξύ τους σωματική επαφή και το ερωτικό ενδιαφέρον, έχουν αποδεδειγμένα περισσότερες πιθανότητες σε έναν μακροχρόνιο γάμο, αλλά και σε μια υγιέστερη σχέση και ζωή.

3. Συναισθηματική απιστία. Θα μπορούσε να είναι απλώς η απιστία, αλλά δεν είναι. Εκείνο που οδηγεί σε χωρισμό είναι η συναισθηματική επένδυση που έχει κάνει ένας από τους δύο συντρόφους σε κάποιο άλλο τρίτο πρόσωπο. Εξίσου σημαντική είναι και η συναισθηματική απομάκρυνση, ασχέτως παρουσίας τρίτου προσώπου. Αν δηλαδή δεν εμπιστεύεσαι πρώτο απ’ όλους το σύντροφό σου, η σχέση σου έχει ήδη κλονιστεί.

4. Πεθεροί και πεθερές. Συχνό φαινόμενο και όχι μόνο στην ελληνική πραγματικότητα, η εισβολή των πεθερικών στον προσωπικό χώρο της ζωής ενός ζευγαριού είναι καταστροφική. Έχει σημασία μάλιστα ότι πρόκειται για τους γονείς του/της συντρόφου και το πόσο εκείνος/εκείνη τούς επιτρέπουν να τους επηρεάσουν.

5. Συγκεκριμένοι τύποι προσωπικότητας. Οι ναρκισσιστές, οι χειριστικοί και όσοι/όσες θέλουν να έχουν τον απόλυτο έλεγχο των πάντων, δύσκολα μπορούν να παραμείνουν σε μακροχρόνια, υγιή σχέση. Έχουν την τάση να την καταστρέφουν και – φυσικά – γίνονται ανυπόφοροι για τους συντρόφους τους.

6. Ασθένεια ή αναπηρία. Είναι μια δύσκολη εμπειρία στη ζωή ενός ζευγαριού μια ασθένεια ή αναπηρία που θα τύχει στον έναν από τους δύο. Οι ισορροπίες αλλάζουν, οι ρόλοι αναδιαμορφώνονται και η σχέση αλλάζει τόσο που μπορεί να μην θυμίζει σε τίποτα την προηγούμενη συντροφική συνύπαρξη.

7. Ψυχική νόσος. Παρόμοια με την παραπάνω περίπτωση, με τη διαφορά ότι η ψυχική νόσος μπορεί και να προϋπάρχει, αλλά να μην έχει γίνει αντιληπτή ή να μην βρίσκεται σε έξαρση. Όπως και να έχει, η απώλεια της ψυχικής υγείας αλλάζει τόσο τη συμπεριφορά του ατόμου που μοιάζει να γίνεται «κάποιος άλλος».

Κάτι επίσης σημαντικό.

Αυτό που επίσης φαίνεται ενδιαφέρον σε αυτή τη λίστα είναι ότι απουσιάζουν οι οικονομικοί λόγοι, που διόλου σπάνια κάνουν ένα ζευγάρι να χωρίζει. Γιατί; Επειδή στο βάθος κάποια από τις παραπάνω αιτίες είναι η θεμελιώδης.

Οι οικονομικές διαφορές είναι βέβαια σημαντικές, αλλά συνήθως αν ένα ζευγάρι έχει αντέξει στον χρόνο, δύσκολα θα χωρίσει μόνο και μόνο για οικονομικούς λόγους. Θα πρέπει να προϋπάρχει ένας βαθύτερος, πιο ουσιαστικός λόγος.

Ένας τέτοιος λόγος που υποβόσκει πίσω από πολλά διαζύγια είναι η εντύπωση που έχουν πολλοί σύζυγοι ότι εκείνος (συνήθως ο άντρας) που θα «φέρει τα χρήματα στο σπίτι» δεν θα ασχοληθεί με την οικογενειακή ζωή.

Η αποστασιοποίηση από την οικογενειακή ζωή όμως, το μεγάλωμα των παιδιών, το μοίρασμα των καθημερινών στιγμών, ακόμη και οι δουλειές μέσα στο σπίτι καθιστούν ένα ζευγάρι «ομάδα» που δουλεύουν μαζί για έναν κοινό στόχο, είναι ισότιμα μέλη και νιώθουν αμοιβαία κατανόηση και σεβασμό – πέρα από την αγάπη.