Αν θες να αλλάξεις την ζωή σου σταμάτα να λες αυτές τις 5 κλισέ δικαιολογίες

1. «Δεν είμαι αρκετά καλός/ή, οπότε θα τα παρατήσω». Το πρόβλημα εδώ δεν είναι οι ικανότητές σας. Είναι η αυτοπεποίθησή σας. Μην συγχέετε το ”δεν είμαι αρκετά καλός” με το ”δεν γνωρίζω αρκετά”. Κανείς δεν τα ξέρει όλα. Το παν είναι να μαθαίνεις καθώς προχωράς. Έτσι έρχεται η ανάπτυξη.

girl12

Έτσι, αντί να πείτε, «Δεν είμαι αρκετά καλός», προσπαθήστε να σκεφτείτε, «Δεν είμαι ακόμα εκεί που θέλω, αλλά είμαι πρόθυμος να μάθω».

2. «Δεν έχω αρκετό χρόνο». Όλοι όμως έχουμε τις ίδιες 24 ώρες την ημέρα. Αυτό που μετράει είναι το πώς τις χρησιμοποιείς. Και ας είμαστε ειλικρινείς, συχνά δεν έχει να κάνει με τον χρόνο, αλλά με το να αφιερώσεις χρόνο για αυτό που σου αρέσει, ακόμα κι αν αυτό σημαίνει να ξυπνήσετε λίγο νωρίτερα ή να περιορίσετε τις λιγότερο σημαντικές δραστηριότητες.

3. «Κι αν αποτύχω;». Βεβαίως η αποτυχία είναι τρομακτική. Είναι μια γροθιά, ένα χτύπημα στον εγωισμό μας. Ξέρεις όμως τι είναι πιο τρομακτικό; Κοιτάζοντας πίσω στη ζωή σου να συνειδητοποιήσεις ότι αφήνεις τον φόβο της αποτυχίας να σε εμποδίσει να κυνηγήσεις τα όνειρά σου.

Και ποιός σας είπε ότι δεν θα αποτύχετε κάποια στιγμή. Όμως η αποτυχία δεν είναι το τέλος, αλλά ένα κομμάτι του ταξιδιού. Είναι μια ευκαιρία να μάθετε, να αναπτυχθείτε και να γίνετε πιο δυνατοί. Με την αποτυχία μαθαίνεις από αυτό και προσπαθείς ξανά. Η αποτυχία είναι ένα σκαλοπάτι στο δρόμο προς την επιτυχία.

Εξάλλου, η μόνη πραγματική αποτυχία είναι να μην προσπαθείς καθόλου.

4. «Είναι πολύ αργά για μένα». Αυτή η δικαιολογία συχνά προέρχεται από μια αίσθηση ότι χάσαμε την ευκαιρία μας και είναι πολύ αργά για να ξεκινήσουμε τώρα.

Αλλά ποτέ δεν είναι αργά για να κάνετε μια αλλαγή. Ηλικία, λάθη του παρελθόντος, χαμένες ευκαιρίες – αυτά δεν είναι εμπόδια, είναι απλώς κομμάτια στο ταξίδι σας.

Σκεφτείτε το έτσι – η ζωή δεν είναι ένας αγώνας με καθορισμένο μονοπάτι και γραμμή τερματισμού. Μοιάζει περισσότερο με ανοιχτό δρόμο. Είστε ελεύθεροι να αλλάξετε κατευθύνσεις, να κάνετε αναστροφές ή ακόμα και να ανοίξετε τον δικό σας δρόμο. Δεν υπάρχει χρονοδιάγραμμα το οποίο πρέπει να τηρήσετε. Είναι ο δρόμος σου, το ταξίδι σου.

Κοιτάξτε πίσω στο παρελθόν σας και σκεφτείτε μήπως έπρεπε να είχατε ξεκινήσει νωρίτερα για μια δουλειά. Αλλά το να μένουμε στο παρελθόν δεν θα μας βοηθήσει να προχωρήσουμε.

5. «Θα το κάνω από αύριο». Αναβλητικότητα – ο κλέφτης του χρόνου. Το «θα το κάνω από αύριο» είναι μια δικαιολογία που όλοι γνωρίζουμε πολύ καλά. Είναι κάτι που έχεις πει στον εαυτό σου περισσότερες φορές από όσες μπορείς να μετρήσεις.

Οι μέρες έγιναν εβδομάδες, οι εβδομάδες σε μήνες και πριν το καταλάβεις, είχε περάσει ένας χρόνος.

Εδώ είναι ο κίνδυνος του «αύριο». Είναι μια σαγηνευτική λέξη που μας δίνει μια ψευδή αίσθηση ασφάλειας.

Μας κάνει να νιώθουμε ότι έχουμε… απεριόριστο χρόνο. Αλλά η αλήθεια είναι ότι το αύριο δεν είναι εγγυημένο. Το μόνο που έχουμε είναι σήμερα.

Έτσι, αν αναβάλλατε να κάνετε μια αλλαγή επειδή πιστεύετε ότι θα μπορείτε πάντα να ξεκινήσετε αύριο, πρέπει μάλλον να το ξανασκεφτείτε. Ξεκινήστε σήμερα. Ξεκινήστε τώρα.

Γιατί όσο περισσότερο περιμένετε να ξεκινήσετε, τόσο περισσότερο θα χρειαστείτε για να φτάσετε τους στόχους σας. Αγκαλιάστε τη δύναμη του «σήμερα» και θα βρεθείτε ένα βήμα πιο κοντά στη ζωή που επιθυμείτε.