5 πράγματα που μπορείς να κάνεις αντί να παραπονιέσαι για τα προβλήματα σου για να φτάσεις πιο κοντά σε λύσεις

1. Δείτε την κατάσταση από μία νέα οπτική

Πηγαίνετε σε μια τοποθεσία που είναι εντελώς διαφορετική από την κανονική, καθημερινή σας ζωή. Επιλέξτε ένα μέρος στο οποίο θα νιώσετε άνετα.

Στη συνέχεια, κάντε μια λίστα με όλες τις απογοητεύσεις τις οποίες αντιμετωπίζετε αυτήν τη στιγμή.

Αφού τις καταγράψετε, σημειώστε όλους τους παράγοντες που πιστεύετε ότι θα μπορούσαν να σχετίζονται με κάθε απογοήτευση. Και μετά προσπαθείστε να βρείτε μια λύση. Ίσως θα προκύψουν λύσεις που πριν δεν έβλεπες.

front-view-smiley-woman-posing-chair

2. Εξασκηθείτε στην αλλαγή θετικής σκέψης

Κάθε φορά που πιάνετε τον εαυτό σας να παραπονιέται για ένα πρόβλημα, αντικαταστήστε αυτό το παράπονο εστιάζοντας στην ευγνωμοσύνη.

Για παράδειγμα, εάν αισθάνεστε απογοητευμένοι από την έλλειψη ύπνου σας επειδή τα παιδιά σας ξυπνούν συνεχώς τη νύχτα, εστιάστε στο πόσο πολύ τα αγαπάτε. Σκεφτείτε πώς θα αισθανόσασταν αν το παιδί σας ξαφνικά δεν ήταν πια στη ζωή σας.

3. Προσαρμόστε τις απαντήσεις σας στην κατάσταση

Πολλοί άνθρωποι παραπονιούνται για προβλήματα επειδή δεν έχουν τη δύναμη ή την αυτοπεποίθηση να τα αντιμετωπίσουν. Μερικές φορές αυτό οφείλεται στον φόβο της σύγκρουσης, άλλες φορές οφείλεται σε τάσεις που αρέσουν στους ανθρώπους.

Αντί να μιλάνε ανοιχτά για άδικες συνθήκες ή απαράδεκτη συμπεριφορά, οι άνθρωποι θα κουνήσουν καταφατικά το κεφάλι και θα χαμογελάσουν ευγενικά και στη συνέχεια θα εκφράσουν τα συναισθήματά τους σε αυτούς που θεωρούν «ασφαλείς».

Αν βρείτε τον εαυτό σας να στριμώχνεται αντί να εκφράζετε πώς αισθάνεστε, τότε αλλάξτε την τυπική σας απάντηση. Αντί να λέτε ότι θα χαρείτε να κάνετε αυτό που σας ζητάει κάποιος, πείτε ότι θα το εκτιμούσατε αν μπορούσε να το χειριστεί μόνος του.

4. Επιλέξτε να αλλάξετε

Ό,τι δεν αλλάζεις, το επιλέγεις. Εάν παραπονιέστε πολύ για τα προβλήματά σας, αλλά δεν κάνετε τίποτα για να αλλάξετε τις συνθήκες σας, τότε παίρνετε τη συνειδητή απόφαση να παραμείνετε στην ίδια κατάσταση και επομένως δεν έχετε πραγματικούς λόγους να παραπονεθείτε για αυτό. Σημειώστε τα πράγματα για τα οποία παραπονιέστε περισσότερο και σκεφτείτε πώς μπορείτε να τα αλλάξετε.

Επίσης, σημειώστε τις διάφορες δικαιολογίες που έχετε χρησιμοποιήσει για να δικαιολογήσετε γιατί δεν έχετε κάνει ακόμα πραγματικές αλλαγές στην κατάστασή σας.

Με το να είστε ειλικρινείς με τον εαυτό σας σχετικά με τον δικό σας ρόλο σε αυτά τα ζητήματα, μπορείτε να πάρετε μια συνειδητή απόφαση να τα αλλάξετε.

5. Αλλάξτε τον κοινωνικό σας κύκλο

Ή τουλάχιστον, κάντε ένα διάλειμμα από αυτόν. Αναπτύσσουμε κάποια δυναμική με τους ανθρώπους με τους οποίους συναναστρεφόμαστε τακτικά. Μπορεί να έχετε παρατηρήσει ότι οι άνθρωποι που περνούν πολύ χρόνο μαζί καταλήγουν να επαναλαμβάνουν τα ίδια θέματα συζήτησης. Αυτό περιλαμβάνει επίσης το διαρκές παράπονο για αντιληπτές συγκρούσεις και άλλα προσωπικά ζητήματα.

Στην πραγματικότητα, οι θετικές πτυχές συχνά αγνοούνται προς όφελος της προσωρινής συγκίνησης που προέρχεται από την ανάδευση του δράματος. Θυμήσου και το άρθρο: Γιατί οι πετυχημένοι άνθρωποι απομακρύνονται από τους losers φίλους τους.

<