Υπάρχει μια λεπτή γραμμή ανάμεσα στην ανταπόκριση στην αγένεια και στο να σκύψεις σε αυτό το επίπεδο.
Το παν είναι να είσαι διεκδικητικός, όχι επιθετικός. Το να ξέρεις να παίρνεις τον έλεγχο της κατάστασης χωρίς να καταφεύγεις στην αγένεια είναι τέχνη. Και είναι δυνατόν να επαναφέρετε ένα αγενές άτομο στη θέση του χωρίς να γίνετε αγενείς.
Το μυστικό; Έξυπνες φράσεις που επικοινωνούν την άποψη σας χωρίς να κλιμακώνουν την κατάσταση.
1) «Βλέπω την προοπτική σου…αλλά έχεις σκεφτεί ότι…;»
Αυτή η φράση πετυχαίνει δύο πράγματα. Πρώτον, δείχνει ότι ακούτε και αναγνωρίζετε την άποψή τους – ένα βασικό βήμα για την αποκλιμάκωση κάθε τεταμένης κατάστασης.
Δεύτερον, σας ανοίγει ένα χώρο για να εκφράσετε την άποψή σας με μη συγκρουσιακό τρόπο.
Θυμηθείτε, ο στόχος δεν είναι να υποτιμήσετε ή να «νικήσετε» τον άλλον, αλλά να δημιουργήσετε μια ατμόσφαιρα αμοιβαίου σεβασμού. Και αυτή η φράση μπορεί να είναι ένα ισχυρό εργαλείο για να επιτευχθεί αυτό.
2) “Μπορούμε να επανεξετάσουμε αυτό το ζήτημα αργότερα;”
Βλέπετε, μερικές φορές, ο καλύτερος τρόπος για να χειριστείτε την αγένεια είναι να μην ασχοληθείτε με αυτήν. Προτείνοντας να κάνετε τη συζήτηση αργότερα, δίνετε και στα δύο μέρη την ευκαιρία να ηρεμήσουν και να προσεγγίσουν το θέμα με καθαρό μυαλό.
Αυτή η προσέγγιση δείχνει επίσης ότι σας ενδιαφέρει να έχετε μια εποικοδομητική συνομιλία και όχι μια έντονη λογομαχία.
3) «Εκτιμώ την ειλικρίνειά σου».
Η φράση αυτή υποδηλώνει διακριτικά ότι η αγένειά τους θεωρείται ως ειλικρίνεια παρά ως εχθρότητα. Αυτό μπορεί συχνά να αιφνιδιάσει το άτομο και να το κάνει να επανεξετάσει την προσέγγισή του.
Σύμφωνα με μια μελέτη η θετική ενίσχυση μπορεί να βελτιώσει σημαντικά την επικοινωνία σε καταστάσεις σύγκρουσης.
Συγκαλύπτοντας την κριτική σας με εκτίμηση, ενθαρρύνετε μια αλλαγή στη συμπεριφορά τους χωρίς να καταφεύγετε σε άμεση αντιπαράθεση. Είναι ένας έξυπνος τρόπος να κατευθύνεις τη συζήτηση σε πιο θετική κατεύθυνση.
4) «Ας βρούμε μια λύση».
Το κλειδί εδώ δεν είναι να παρασυρθούμε στην αρνητικότητα αλλά να κατευθύνουμε τη συζήτηση προς μια λύση. Σημαίνει ότι δεν ενδιαφέρεστε να συμμετάσχετε σε ένα θερμό επεισόδιο, αλλά μάλλον επικεντρώνεστε στην επίλυση οποιουδήποτε ζητήματος. Αυτή η απλή φράση σας βάζει διακριτικά σε θέση ελέγχου χωρίς να είστε επιθετικοί ή αγενείς.
Θυμηθείτε, ο στόχος σας δεν είναι να «κερδίσετε» μια διαμάχη, αλλά να επικοινωνήσετε αποτελεσματικά και να επιλύσετε το ζήτημα. Και μερικές φορές, αυτό σημαίνει να ξεπεράσετε την αγένεια και να επικεντρωθείτε στην εξεύρεση λύσης.
5) «Αυτό που είπες είναι ένας τρόπος να το δεις… Αλλά τι γίνεται αν το λάβουμε υπόψη και αυτό…;»
Είναι ένας ευγενικός αλλά έξυπνος τρόπος να διαφωνείς χωρίς να κλιμακώνεις την κατάσταση. Όταν ένα άτομο είναι αγενές, είναι συχνά επειδή είναι παθιασμένο με την άποψή του και μπορεί να μην βλέπει άλλη οπτική. Λέγοντας «Αυτός είναι ένας τρόπος να το δεις», αναγνωρίζεις την άποψή του χωρίς να συμφωνείς απόλυτα με αυτό.
Κάνοντας αυτό ενθαρρύνετε τον ανοιχτό διάλογο και σας επιτρέπει να εκφράσετε τις σκέψεις σας χωρίς να υποκινήσετε περαιτέρω αγένεια ή εχθρότητα. Είναι μια έξυπνη στρατηγική για να διασφαλίσετε ότι η φωνή σας ακούγεται χωρίς να σκύβετε εσείς οι ίδιοι στην αγένεια.
6) «Εκτιμώ τη σχέση μας πάρα πολύ για να μαλώνουμε».
Η φράση αυτή μπορεί να βοηθήσει να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους. Δείχνει ότι νοιάζεστε για τη σχέση περισσότερο από το να κερδίσετε μια ασήμαντη διαμάχη.
Είναι ένα εγκάρδιο συναίσθημα που μπορεί συχνά να κάνει τον άλλον να αναθεωρήσει την προσέγγιση και τον τόνο του. Εξάλλου, οι περισσότεροι άνθρωποι δεν θέλουν να θέσουν σε κίνδυνο μια πολύτιμη σχέση λόγω μιας διαφωνίας.
Αυτή η φράση δεν αφορά την υποχώρηση, αλλά την υπενθύμιση και στα δύο μέρη τι πραγματικά έχει σημασία: αμοιβαίος σεβασμός και κατανόηση. Είναι ένας ήπιος αλλά ισχυρός τρόπος για να εκτονώσετε την ένταση και να αποκαταστήσετε την αρμονία.
7) «Κάνω ότι καλύτερο μπορώ».
Αυτή η φράση δεν έχει να κάνει με την αναζήτηση συμπάθειας ή το παίξιμο του θύματος. Έχει να κάνει με την έκφραση της πραγματικότητάς σας. Είναι ένας τρόπος να πεις, «Σε ακούω, αλλά αυτό μπορώ να κάνω αυτή τη στιγμή».
Ίσως εκπλαγείτε αν ανακαλύψετε ότι πολλοί άνθρωποι ανταποκρίνονται θετικά σε αυτό το είδος ειλικρίνειας. Σας εξανθρωπίζει και συχνά προκαλεί κατανόηση από το άλλο μέρος. Είναι μια ισχυρή απάντηση στην αγένεια χωρίς να καταφεύγετε εσείς στην αγένεια.
8) “Ευχαριστούμε για τα σχόλιά σας.”
Αυτή η φράση μπορεί να φαίνεται απίθανη επιλογή όταν έρχεται αντιμέτωπη με αγένεια, αλλά μπορεί να είναι εκπληκτικά αποτελεσματική.
Όταν κάποιος είναι αγενής, συχνά προέρχεται από μια θέση κριτικής ή κρίσης. Λέγοντας αυτή τη φράση αλλάζετε απροσδόκητα τα δεδομένα. Παίρνετε την αγένειά τους και την αντιμετωπίζετε ως εποικοδομητική κριτική.
Αυτό όχι μόνο αφοπλίζει το άτομο, αλλά δημιουργεί επίσης μια ευκαιρία για να επανεξετάσει την προσέγγισή του. Είναι ένας λεπτός τρόπος να πεις, «Σε ακούω, αλλά δεν θα ασχοληθώ με την αρνητικότητα».
Θυμηθείτε, ο στόχος σας δεν είναι να τροφοδοτήσετε τη φωτιά αλλά να τη σβήσετε. Και μερικές φορές, το να δείχνεις ευγνωμοσύνη μπροστά στην αγένεια μπορεί να κάνει ακριβώς αυτό.
9) «Μπορείτε να διευκρινίσετε τι εννοείτε;»
Η κακή επικοινωνία ή η παρεξήγηση είναι συχνά στη ρίζα της αγένειας. Το να ζητάτε διευκρινίσεις μπορεί να είναι ένας ουδέτερος και αποτελεσματικός τρόπος πλοήγησης σε τέτοιες καταστάσεις.
Προτρέπετε έτσι το άλλο άτομο να σταματήσει και να ξανασκεφτεί τα λόγια του. Τους δίνει την ευκαιρία να διορθώσουν οποιαδήποτε ακούσια αγένεια και επίσης σας δίνει μια καλύτερη κατανόηση της άποψής τους.
Αυτό το αίτημα για διευκρίνιση δεν αφορά την αμφισβήτησή τους, αλλά την ενίσχυση της καλύτερης επικοινωνίας. Είναι μια έξυπνη προσέγγιση για να βεβαιωθείτε ότι ανταποκρίνεστε σε αυτό που πραγματικά εννοούσαν, παρά σε αυτό που αντιλαμβάνεστε στη ζέστη της στιγμής.
Στο τέλος, η σαφέστερη επικοινωνία μπορεί να οδηγήσει σε διάχυτες εντάσεις και μια πιο εποικοδομητική συζήτηση.
10) «Σέβομαι την άποψή σου».
Πάνω από όλα, το πιο σημαντικό πράγμα που πρέπει να θυμάστε όταν έχετε να κάνετε με ένα αγενές άτομο είναι να διατηρείτε σεβασμό.
Η φράση αυτή το κάνει τέλεια. Έχει να κάνει με την αναγνώριση της οπτικής γωνίας του άλλου ατόμου, ανεξάρτητα από το πόσο αγενώς εκφράζεται.
Αυτό δεν είναι να συμφωνήσετε μαζί τους ή να παραδώσετε τη δική σας άποψη. Πρόκειται για τον καθορισμό ενός τόνου αμοιβαίου σεβασμού, ο οποίος είναι θεμελιώδης για κάθε παραγωγική συζήτηση.
Η διαφωνία με σεβασμό μπορεί συχνά να ωθήσει το άλλο άτομο να επανεξετάσει την προσέγγισή του. Είναι ένα ισχυρό εργαλείο στο οπλοστάσιό σας που μπορεί να μετατρέψει μια δυνητικά εκρηκτική κατάσταση σε κατάσταση κατανόησης και επίλυσης.
Η δύναμη των λέξεων συχνά υποτιμάται, αλλά έχουν τη δυνατότητα να αλλάξουν την πορεία των καταστάσεων και των σχέσεων.
Σημειωτέον, δεν έχει να κάνει μόνο με το τι λέμε, αλλά και με το πώς το λέμε. Μια απλή αλλαγή του τόνου ή η επιλογή των λέξεων μπορεί να μετατρέψει μια έντονη λογομαχία σε μια εποικοδομητική συζήτηση.
Επιλέξτε λοιπόν τα λόγια σας με σύνεση και αφήστε τα να γίνουν η γέφυρα σας για καλύτερες συνομιλίες και σχέσεις.