6 συνήθειες που μειώνουν την αυτοπεποίθηση σας

Εάν θέλετε να νιώσετε μεγαλύτερη σιγουριά για τον εαυτό σας και να βελτιώσετε την επαγγελματική της σας αλλά και την προσωπική σας ζωή, καλό είναι να αφήσετε πίσω σας 6 ΄κακές’ συνήθειες που μειώνουν την αυτοπεποίθησή σας:

self 1.Ενοχές: Η ενοχή είναι ένα συναίσθημα που μαθαίνουμε κατά τη διάρκεια της παιδικής ηλικίας. Μεγαλώνοντας, ειδικά αν είχαμε γονείς που καλλιεργούσαν το συναίσθημα της ενοχής, εσωτερικεύουμε αυτές τις σκέψεις, με αποτέλεσμα να μην αισθανόμαστε αυτοπεποίθηση. Οι ενοχές σε μικρό βαθμό μπορεί να μην μας επηρεάζουν, αλλά σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να μην μας επιτρέπουν να απολαύσουμε τις χαρές της ζωής αλλά και όλα όσα καταφέρνουμε να κατακτήσουμε στην προσωπική και την επαγγελματική μας ζωή.

2.Αποτυχία: Οι περισσότεροι έχουμε ένα δικό μας ορισμό για την αποτυχία που επηρεάζει το πώς βλέπουμε τον εαυτό μας και όσα έχουμε κάνει στη ζωή μας. Εάν οι σκέψεις που κάνετε δεν σας βοηθούν να εξελιχθείτε αλλά αποτελούν μια κριτική σε όλες σας τις επιλογές, τότε δύσκολα θα καταφέρετε να νιώσετε αυτοπεποίθηση.

autoektimisi 3.Τελειότητα: Οι τελειομανείς άνθρωποι συνήθως δεν έχουν αρκετή αυτοπεποίθηση. Είναι ο πιο δύσκολος κριτής τους εαυτού τους και έχουν υψηλές προσδοκίες, πολλές φορές μη-ρεαλιστικές.

4.Τύψεις: Κανείς δεν μπορεί να βιώνει την καθημερινότητά του, νιώθοντας ότι φταίει για όλα όσα δεν πηγαίνουν καλά στη ζωή του. Οι τύψεις είναι ένα αρνητικό συναίσθημα που δεν επηρεάζει μόνο την αυτοπεποίθηση που νιώθει κανείς αλλά μπορεί να οδηγήσει σε άγχος και κακές επιλογές.

5.Σύγκριση: Εάν συγκρίνετε διαρκώς τον εαυτό σας με τους άλλους, τότε μπορεί να οδηγηθείτε σε λανθασμένα συμπεράσματα. Είτε αφορά σε ανθρώπους που είναι πιο επιτυχημένοι από εσάς είτε σε ανθρώπους που είναι λιγότερο ευτυχισμένοι, η πίεση που νιώθει κανείς μέσω της σύγκρισης μπορεί να οδηγήσει σε έλλειψη αυτοπεποίθησης. 

6.Αναγνώριση: Οι άνθρωποι που θέλουν να ευχαριστούν συνέχεια του άλλους, να έχουν την συμπάθεια όλων και την αναγνώριση, συχνά θυσιάζουν για αυτό τον σκοπό αρκετό από το χρόνο τους, την ενέργειά τους και την αυτοεκτίμησή τους. Τα όρια που θα θέσετε μπορούν να φέρουν ισορροπία στη ζωή σας και να βελτιώσουν την αυτοπεποίθησή σας.

Πηγή