Αυθεντικός εαυτός και δημιουργικότητα

Αυτό το άρθρο είναι για όσους θέλουν να μάθουν περισσότερα για τον Αυθεντικό Εαυτό και θέλουν να ξαναθυμηθούν τα δικά τους μοναδικά χαρίσματα και να τα εκφράσουν με δημιουργικότητα στη ζωή με περισσότερους τρόπους.

Τι είναι ο Αυθεντικός Εαυτός;

Υπάρχουν στιγμές στη ζωή σου που νιώθεις πραγματικά ο εαυτός σου; Που νιώθεις να πηγάζει από μέσα σου εκείνη η κινητήρια δύναμη που σε ωθεί να θέλεις να μάθεις, να δημιουργήσεις, να εξελιχθείς σε αυτό που είσαι; Που μπορείς να σχετιστείς με τους άλλους ανθρώπους με τρόπο άμεσο και μοναδικό; Που εσύ ορίζεις τον εαυτό σου και τους στόχους σου και έχεις τις δικές σου προσωπικές αξίες; Εκείνες οι φορές που οι προθέσεις σου δεν έχουν απόσταση από τις πράξεις σου; Που αυτό που κάνεις προέρχεται από την καρδιά σου και όχι από έναν καθορισμένο ‘ρόλο’; Που ζεις επικεντρωμένος/η στο παρόν; Αυτές τις φορές, είτε είναι στιγμές είτε φάσεις είτε πιο μεγάλες περίοδοι στη ζωή σου είναι πιθανότατα οι φορές που είσαι σε επαφή και βιώνεις τη ζωή μέσα από τον Αυθεντικό σου Εαυτό – είσαι Εσύ!

Υπάρχει, λοιπόν, και μια άλλη διάσταση μέσα σου, κι ένα άλλο επίπεδο του εαυτού σου, το οποίο είναι πραγματικό, αληθινό, γνήσιο, ειλικρινές. Είναι ο Αυθεντικός σου Εαυτός, το κέντρο σου. Είναι εκείνη η περιοχή μέσα σου, που δεν ορίζεται από τη δουλειά σου ή τους ρόλους σου ή τους άλλους, αλλά που αποτελείται από τη σοφία σου, τα ταλέντα σου και τις ικανότητές σου. Είναι όλα εκείνα που είναι μοναδικά δικά σου και που αν δεν τα εκφράσεις αισθάνεσαι ‘μισός’.

Όλοι οι άνθρωποι έχουν τον Αυθεντικό τους Εαυτό. Όμως, μερικές φορές μέσα από τις συνθήκες και τις εμπειρίες της ζωής τους – ακόμη και από την παιδική ηλικία – μπορεί να έχει τραυματιστεί ή να έχει αποθαρρυνθεί η έκφραση και η εξέλιξή κάποιου σε μικρό ή μεγαλύτερο βαθμό. Οι ψυχολογικές θεραπείες είναι ένας από τους τρόπους που μπορεί κάποιος, εφ’ όσον θέλει, να έρθει σε επαφή με τον Αυθεντικό του Εαυτό και να τον αναδείξει. Μερικά από τα χαρακτηριστικά των ανθρώπων που ζουν κυρίως μέσα από τον Αυθεντικό Εαυτό τους είναι για παράδειγμα:

  • Αποδέχονται τον εαυτό τους και τους άλλους – έχουν ‘ανοιχτό’ τρόπο σκέψης και τους αρέσει να μαθαίνουν από οτιδήποτε μπορεί να τους διδάξει.
  • Τους διακρίνει μια φρεσκάδα και φυσικότητα στη συμπεριφορά τους καθώς και πηγαίος αυθορμητισμός.
  • Μπορούν να έχουν βαθιές και σημαντικές διαπροσωπικές σχέσεις.
  • Έχουν την ικανότητα να βλέπουν μέσα από ‘φρέσκια ματιά’ ακόμα και τα πιο απλά βασικά καθημερινά πράγματα και να νιώθουν ευχαρίστηση, θαυμασμό, δέος ακόμα και έκσταση.
  • Έχουν τις δικές τους μοναδικές αξίες και ηθική, η προσωπικότητά τους χαρακτηρίζεται από δημοκρατικότητα με τη βαθύτερη έννοια.
  • Έχουν βαθύτερη την αίσθηση της ένωσης με τους άλλους ανθρώπους, σαν να είναι όλοι μέλη της ίδιας οικογένειας.
  • Έχουν συνήθως την ικανότητα να διακρίνουν το μη αυθεντικό ή μη ειλικρινές, για παράδειγμα στις προσωπικότητες των ανθρώπων ή στην τέχνη.

Φυσικά, δεν υπάρχουν τέλειοι άνθρωποι. Οι άνθρωποι που ζουν μέσα από τον αυθεντικό τους εαυτό για παράδειγμα, μπορεί κατά καιρούς να σοκάρουν τους άλλους με την έλλειψη ευγένειας ή να βιώνουν εσωτερικές συγκρούσεις.

Πώς μπορεί να σαμποτάρεις τον Αυθεντικό σου Εαυτό;

Κάποιες φορές μπορεί να είναι πιο ‘εύκολο’ να εκπληρώνεις τις προσδοκίες και να παίζεις τους ρόλους που περιμένουν οι άλλοι από εσένα, π.χ. η οικογένειά σου, οι φίλοι σου, οι συνάδελφοί σου παρά να εξελίσσεσαι σε αυτό που εσύ θέλεις να είσαι. Όταν, όμως, αγνοείς και αδιαφορείς για τα μοναδικά σου ταλέντα τότε σαμποτάρεις την αυθεντική σου εξέλιξη σε αυτό που πραγματικά είσαι. Εσύ ποιους ρόλους έχεις διαλέξει να υπηρετείς; Της ‘γυναίκας από σίδερο’, της ‘παθητικής μητέρας’, του ‘αυστηρού συζύγου’, ‘του ατσαλένιου επιχειρηματία’, της ‘σέξυ ερωμένης’, του ‘διασκεδαστικού φίλου’;

Όποιος και να είναι ο ρόλος που έχεις υιοθετήσει, μπορεί να τον υπηρετείς συνέχεια και για τόσο πολύ καιρό που να έχεις πιστέψει ότι είσαι ο ρόλος και τίποτε άλλο πέρα από αυτό. Έτσι, σαν ηθοποιός, υιοθετείς το σενάριο, τη στάση και τη συμπεριφορά που θεωρείς ότι χρειάζεται να έχει ο χαρακτήρας που ‘παίζεις’. Συνήθως, όμως, οι ρόλοι εμποδίζουν την οικειότητα και δεν επιτρέπουν σε κανένα να δει τον πραγματικό σου εαυτό. Κάτι τέτοιο μπορεί να γίνει πολύ περιοριστικό για τον Αυθεντικό σου Εαυτό και την ανάπτυξή σου ως ολόκληρος άνθρωπος.

Μερικοί τρόποι που μπορείς να σαμποτάρεις τον Αυθεντικό σου Εαυτό είναι για παράδειγμα:

Τα δογμα
τικά και αδιάλλακτα πιστεύω.

  • Ο αυστηρός και άκαμπτος τρόπος σκέψης.
  • Το να ορίζεσαι από τις γνώμες των άλλων.
  • Η υπερβολική ανάγκη να ευχαριστείς συνέχεια τους άλλους.
  • Το να λειτουργείς μέσα από κοινωνικούς ρόλους, προκαταλήψεις και στερεότυπα.

Γράφει: η Αντωνίου Άρτεμις, Σύμβουλος Ψυχολόγος και Συνθετική Θεραπεύτρια