Πώς να αντιμετωπίζεις την αποτυχία

Για την αποτυχία καλείσαι να κατανοήσεις δύο πράγματα: α) Ότι είναι μέρος του «παιχνιδιού» της ζωής και β) Ότι συμβαίνει σε όλους. Και όταν λέμε όλους το εννοούμε.

Να αποτυγχάνεις γρήγορα

failure1Στο βιβλίο του «Ακραίες Τιμές: Η ιστορία της επιτυχίας», o συγγραφέας Malcolm Gladwell, αναφέρει ότι χρειάζεσαι περίπου 10.000 ώρες εργασίας στο επάγγελμά σου ώστε να γίνεις πραγματικά άριστος.

Ασχέτως αν πιστεύεις ή όχι σε αυτόν τον κανόνα, αυτό που είναι κοινώς αποδεκτό, είναι ότι απαιτούνται χρόνια εκπαίδευσης και μάθησης σε ένα αντικείμενο ώστε να πούμε ότι το έχουμε «κατακτήσει». Αλλά ακόμη και αν χρειαζόσουν 10.000 ώρες για να ανακηρυχθείς και επίσημα «πετυχημένος», δεν θα προτιμούσες οι οποιεσδήποτε αποτυχίες να σου είχαν συμβεί στην αρχή της καριέρας σου;

Ποτέ δεν πρόκειται να αισθανθείς άσχημα όταν έρχονται νωρίς, καθότι γνωρίζεις πως θα διαθέτεις τον χρόνο για να μάθεις και να διορθώσεις τα λάθη. Μην σε παίρνει από κάτω λοιπόν. Όσο πιο γρήγορα, τόσος περισσότερος χρόνος για διορθωτικές κινήσεις.

sitting-diseaseΝα αποτυγχάνεις συχνά

Πριν ξεκινήσεις να κερδίζεις, πρέπει να είσαι προετοιμασμένος να χάνεις. Και η αλήθεια είναι ότι κάποιες φορές, τείνουμε να χάνουμε και πιο συχνά από ότι κερδίζουμε. Πάρε για παράδειγμα τους παρακάτω. Ο Thomas Edison απέτυχε 1000 φορές πριν δημιουργήσει τις λάμπες ηλεκτρικού. Η πρώτη ιστορία του Stephen King απορρίφθηκε 30 φορές πριν εκδοθεί. Ακόμη και ο θρύλος των αυτοκινήτων, Henry Ford, είδε πολλές εταιρίες του να κλείνουν πριν δημιουργήσει τη Ford Motor Company.

Το μυστικό με τους πετυχημένους ανθρώπους, είναι πως έμαθαν να χάνουν. Ακόμη και αν οι αποτυχίες αποσυντονίζουν και προκαλούν ερωτήματα, παράλληλα φτιάχνουν «στομάχι» για ν’ αντέξεις τα επόμενα δυσάρεστα αποτελέσματα. Φυσικά, δεν τα καταφέρνουν όλοι. Όμως η κατανόηση της αποτυχίας, είναι το θεμέλιο για την πρώτη μεγάλη επιτυχία που έρχεται. Όπως λέει και ένα ρητό: «Το να προσπαθήσεις να κάνεις μια επιχείρηση, είναι σαν να προσπαθείς να ανάψεις φωτιά χτυπώντας δύο πέτρες. Μπορεί να αργήσεις πολύ, αλλά χρειάζεται μόλις μια σπίθα για να κάνεις το ξεκίνημα».

ttΝα αποτυγχάνεις δημόσια

Είναι αποθαρρυντικό να βιώνεις μια αποτυχία μόνος σου. Όταν τη βιώνεις δημόσια, είναι και ταπεινωτικό. Όμως η επαναστατική πρόταση γύρω από την αποτυχία, είναι η εξής: αν είναι να κερδίσεις ή να χάσεις, να το κάνεις πάντα δημόσια και περήφανα. Και είναι δύο οι λόγοι για τους οποίους πρέπει να βάζεις τον εαυτό σου σε αυτή τη διαδικασία.

Ο πρώτος, είναι πως όταν ενημερώνεις τον κύκλο γνωστών σου για τις προσπάθειες σου, αυτομάτως πιέζεις τον εαυτό σου να προσπαθήσει πιο σκληρά. Οι αμφιβολίες έχουν σκοτώσει πολλά περισσότερα όνειρα από τις αποτυχίες και ο φόβος του να μην φανείς «δειλός» στα μάτια τους, θα σου δώσει την ώθηση να προσπαθήσεις περισσότερο. Θα σε βοηθήσει να διώξεις τις όποιες αμφιβολίες και να παλέψεις για τον στόχο σου.

Ο δεύτερος έχει να κάνει με τον φόβο της ίδιας της αποτυχίας. Υπάρχουν φορές που όταν μιλάμε για τους στόχους μας, εμφανίζονται δίπλα μας πολλοί επικριτές με τους χειρότερους οιωνούς για τις επιλογές μας. Αυτό συμβαίνει, απλούστατα, επειδή οι ίδιοι είναι πολύ φοβισμένοι ή δειλοί για να κυνηγήσουν τα δικά τους όνειρα. Και «τρέφονται» με το να προσπαθήσουν να καταστρέψουν των άλλων.Απόδειξε τους πως κάνουν λάθος. Μπορεί να μην τα καταφέρεις την πρώτη φορά. Ή ακόμη και τις 10 πρώτες φορές. Αλλά κάθε αποτυχία που θα ανακοινώνεις δημόσια, θα σε ωθεί να προσπαθείς 10 φορές πιο σκληρά την επόμενη φορά.

failure2Μάθε από τις αποτυχίες σου

Ο μόνος τρόπος να κερδίζεις από τις αποτυχίες σου, είναι να μαθαίνεις από εκείνες χωρίς να κάνεις λάθη. Αλλά πριν φτάσεις εκεί, το μυστικό είναι να ξεχωρίζεις την ουσιαστική διαφορά ανάμεσα στην αποτυχία και το λάθος. Η αποτυχία, είναι μια δυσάρεστη κατάσταση με διδαχτικό, όμως, χαρακτήρα. Το λάθος από την άλλη, είναι μια αποτυχία που επαναλαμβάνεται. Αυτό που έχει καθήκον να κάνει ο καθένας μας, είναι να αποβάλλει τα λάθη και να μάθει να δέχεται τις αποτυχίες μαθαίνοντας μέσα από αυτές.

Στόχος του ανθρώπου άλλωστε, είναι να γίνεται καλύτερος μέσα από τις αποτυχίες του και όχι να τις αφήσει να τον εξασθενούν ψυχικά. Αυτό που χρειάζεται, είναι μια αξιολόγηση. Μια έρευνα για το τι πήγε στραβά, τι πήγε σωστά και ποια είναι η μεταβλητή που θα άλλαζε την αποτυχία σε επιτυχία. Αξιολόγησε λοιπόν εκ νέου το σχέδιο, προτίμησε διαφορετική στρατηγική και κάνε ό,τι απαιτείται για να διορθωθεί

Άλλωστε όπως είπε και ο μεγάλος Malcolm Forbes: «Η αποτυχία, αν μάθεις από αυτή, είναι στην ουσία επιτυχία».

Κώστας Χρήστου Πηγή