Ο σύγχρονος άνθρωπος και ιδιαίτερα εκείνος, που ζει σε κοινωνικά πλαίσια που μαστίζονται από έντονη κοινωνικο-οικονομική κρίση, εκτός των αγωνιών και ψυχοπιεστικών καταστάσεων, βιώνει και υπαρξιακό άγχος.
Άγχος με πολύπλευρες επιδράσεις στην ψυχοσωματική ισορροπία του.
Πιο ευάλωτοι οι έφηβοι, οι οποίοι βιώνουν διαρκείς και έντονες υπαρξιακές ανησυχίες και αγωνίες και για τους οποίους έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου είναι ένας από αυτούς που αναφέρουν πιο συχνά.
Η έννοια του υπαρξιακού άγχους συνιστά θεμελιώδες ανθρώπινο ζήτημα με στέρεη φιλοσοφική βάση και τεκμηρίωση.
Πρόκειται ουσιαστικά για μορφή νεύρωσης η οποία συνδέεται με τρεις έννοιες-άξονες: τύχη-θάνατος, νόημα-κενό, ενοχή-καταδίκη.
Συγκεκριμένα, στον πρώτο άξονα, το άγχος θανάτου συνιστά την απόλυτη απειλή για τη ζωή και την ευεξία του ατόμου, ο δεύτερος άξονας αναφέρεται στη σημασία που αποδίδει ένας άνθρωπος στην ίδια τη ζωή, ενώ ο τρίτος σχετίζεται με την δεοντολογία και την ηθική ταυτότητα κάθε προσώπου ατομικά.
Έχει φανεί ότι ο φόβος θανάτου συνιστά έναν από τους πλέον συχνά αναφερόμενους φόβους, η αναζήτηση νοήματος αποτελεί τον πυρήνα ορισμού του υπαρξιακού άγχους, ενώ ο φόβος για την καταδίκη συνδέεται με τις αυτο-επιβεβαιώσεις που ορίζει ο καθένας.
ΑΠΕ