Πως να σταματήσετε τις αρνητικές σκέψεις

Ο σύγχρονης τρόπος ζωής, οι απατήσεις, τα πολλά μέτωπα, οι γρήγοροι ρυθμοί, οι πολυάριθμοι, καθημερινοί στρεσογόνοι παράγοντες εγκλωβίζουν τα άτομα σε ένα κλίμα αρνητικής διάθεσης με επίπτωση σε όλους τους τομείς της υγείας και της ευεξίας. Το άτομο κυριεύεται από αρνητικές σκέψεις που ακολουθούν η μια την άλλη και το οδηγούν σε ανθυγιεινές επιλογές, επιπλέον στρες, άγχος και καταθλιπτικά συναισθήματα.

positive-thinking-1-678x381

Πιο συγκεκριμένα, το άτομο που βιώνει έντονο στρες δυσκολεύεται να φροντίσει τον εαυτό του, να κάνει υγιεινές επιλογές, να απολαύσει τη σεξουαλική του ζωή, να επενδύσει στις σχέσεις του με τους σημαντικούς άλλους ή να πάρει ευχαρίστηση από τη καθημερινότητα του. Έχει λοιπόν κακή διάθεση και αρνητικές σκέψεις που προκαλούν πιο έντονο στρες, το οποίο με τη σειρά του προκαλεί πιο πολλές αρνητικές σκέψεις. Είναι απαραίτητο, λοιπόν, να σπάσει κάνει αυτό το φαύλο κύκλο ανάμεσα στο στρες και τις αρνητικές σκέψεις.

Ένας ιατρός της Mayo Clinic, ο Dr. Amity Sod, συγγραφέας ενός οδηγού για ζωή χωρίς στρες, ανέπτυξε ένα σημαντικό εργαλείο για τον έλεγχο των αρνητικών σκέψεων.Το καινοτόμο είναι ότι δεν επικεντρώθηκε στις ίδιες τις αρνητικές σκέψεις που εκ των πραγμάτων προκαλούν στρες άλλα στις θετικές. Τονίζει μάλιστα ότι κάθε νέα θετική σκέψη είναι μια ευκαιρία για το άτομο ώστε να γίνει πιο αισιόδοξο.

negativeΑυτό που χρειάζεται κανείς, είναι κάποιος να του δείξει τη φωτεινή πλευρά. Μια θετική σκέψη από την όποια μπορεί να ξεκινήσει και να οδηγηθεί σε μια άλλη θετική σκέψη. Μια δυνατότητα, δηλαδή, για μια νέα αρχή έξω από το φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και του στρες. Ο ίδιος λοιπόν προσφέρει στα άτομα την ευκαιρία στη θετική σκέψη, εκμεταλλευόμενος τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης.

Εδώ και ένα χρόνο ο Dr. Sod μέσω του Resilient Living Twitter project προσφέρει σε όλους τους ενδιαφερομένους μια αισιόδοξη, θετική σκέψη που ενισχύει την προσωπική ενδυνάμωση μέσω ενός καθημερινού tweet.

Είναι πολλοί οι άνθρωποι που έχουν συνειδητοποιήσει το φαύλο κύκλο των αρνητικών σκέψεων και των επιπτώσεων τους, άλλα δεν έχουν τη δύναμη ή την ώθηση να βγουν από αυτόν, ούτε όσο χρειάζεται για να ζητήσουν βοήθεια από τα κοντινά τους πρόσωπα ή από κάποιον ειδικό. Η πρωτοβουλία αυτή της Mayo clinic μπορεί να δώσει στα άτομα την ώθηση που χρειάζονται.

Κ.Κωνσταντινίδης Πηγή