Γενετικός εφιάλτης made in China

Η Κίνα κατασκευάζει τα «τέλεια παιδιά», πλάσματα-προϊόν της γενετικής επιστήμης και της κοινωνικής μηχανικής. Εχοντας μετατρέψει τα πρώτα χρόνια της ζωής των παιδιών-πειραματόζωων σ’ ένα μεγάλο… εργαστήριο, οι Κινέζοι είναι πεπεισμένοι ότι θα μπορέσουν πολύ γρήγορα να διακρίνουν το ανθρώπινο υλικό που θα αποτελέσει την πρώτη ύλη για τη νέα γενιά νομπελιστών, σούπερ διευθυντών και ιδιοφυών των τεχνών.

Τα πειράματα καθοδηγούνται από τις κυβερνητικές αρχές της Τσονγκίνγκ, της πιο μεγάλης πληθυσμιακά πόλης της Κίνας, που μετράει 30 εκατομμύρια κατοίκους. Η κυβερνητική εφημερίδα «China Daily» παρουσίασε πρόσφατα το πρότζεκτ παραγωγής των «τέλειων παιδιών» που έχει ξεκινήσει στην εν λόγω μητρόπολη. Χίλια μωρά έχουν ήδη υποβληθεί σε εξέταση DNA προκειμένου να αξιολογηθούν οι έμφυτες ικανότητές τους σε διάφορους τομείς, όπως την ευστροφία, τη συναισθηματική ευφυΐα, τις αθλητικές επιδόσεις, το καλλιτεχνικό και μουσικό ταλέντο. Από τα χίλια αυτά μωρά, οι βιογενετιστές θα επιλέξουν τη φετινή χρονιά τα πενήντα πιο χαρισματικά εκ γενετής για να αποτελέσουν τα πρώτα «πειραματόζωα».

Αυτή την περίοδο το λεγόμενο Κέντρο Εκπαίδευσης των Παιδιών έχει θέσει στόχο να διαμορφώσει ειδικά εκπαιδευτικά προγράμματα κομμένα και ραμμένα στα μέτρα των παιδιών αυτών, έτσι ώστε να αναδειχθούν οι ιδιαίτερες ικανότητές τους. Στη συνέχεια οι επιστήμονες θα ενθαρρύνουν τα παιδιά αυτά να κατακτήσουν τον κόσμο, στέλνοντάς τα σε επιστημονικούς διαγωνισμούς, επαγγελματικές προκλήσεις, αθλητικές επιδείξεις. Στις επιστήμες ή στις τέχνες, στην οικονομία ή στον αθλητισμό, για κάθε παιδί θα υπάρχει συγκεκριμένη αποστολή.

Οπως εξηγούν οι ειδικοί, τίποτα δεν θα αφεθεί στην τύχη ή στις προσωπικές προτιμήσεις των παιδιών. Το γενετικό υλικό θα εξεταστεί από ένα από τα πιο προηγμένα εργαστήρια αναλύύσεων της Κίνας, το Shanghai Biotech. «Παίρνουμε τα κύτταρα του DNA από τους στοματικούς βλεννογόνους των παιδιών και τα εμπιστευόμαστε στους επιστήμονες της Σαγκάης» εξήγησε ο Τσεν Μινκιάνγκ, ο υπεύθυνος μάρκετινγκ του σημαντικού αυτού πρότζεκτ. Γιατί η πόλη Τσονγκίνγκ σκέφτηκε και το μάρκετινγκ: μια τέτοια επιχείρηση θα πρέπει να δημοσιοποιηθεί σωστά, έτσι ώστε να μην «ακουστούν» οι αντιδράσεις των παιδαγωγών, που προειδοποιούν ότι οι ζωές των παιδιών-πειραματόζωων μπορεί να καταστραφούν αν τα μεταχειριστούν ως μηχανές ανταγωνισμού.

Η επιχείρηση του Πεκίνου που έσβησε τις ΗΠΑ

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι έχει περάσει λιγότερο από ένας χρόνος από τον εθνικό θρίαμβο της Κίνας στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου, ο οποίος κάθε άλλο παρά τυχαίος ήταν. Τον Αύγουστο του 2008 έφτασε στο αποκορύφωμά της μια επιχείρηση που είχε σχεδιαστεί βήμα-βήμα για πολλά χρόνια: Οι αθλητές της Λαϊκής Δημοκρατίας της Κίνας ξεπέρασαν σε αριθμό μεταλλίων αυτούς των Ηνωμένων Πολιτειών, γιατί το ραντεβού με την Ιστορία είχε προετοιμαστεί με κάθε λεπτομέρεια.

Τα βασικά στοιχεία ήταν αυτά που εφαρμόζονται και τώρα για την «κατασκευή» των «τέλειων παιδιών». Πρώτον, μια δημογραφική κατάσταση που όμοιά της δεν υπάρχει σε όλο τον πλανήτη (αφού η Κίνα μετράει 1,3 δισ. πολίτες). Δεύτερον, αυστηρή επιλογή, η οποία γίνεται στο όνομα ενός ανώτερου συμφέροντος. Τρίτον, η εφαρμογή των πιο προηγμένων μεθόδων της επιστήμης και της τεχνολογίας πάνω στον άνθρωπο, χωρίς καμία ηθική αναστολή για τις ατομικές ελευθερίες και τα δικαιώματά του.

Αυτό το τρίπτυχο αποδείχτηκε ακαταμάχητο στον αθλητικό τομέα, όπου η κινεζική υπεροχή ήρθε ακόμα και σε αθλήματα που παλιότερα φάνταζαν απόρθητα φρούρια στα μάτια των Κινέζων. Γιατί, λοιπόν, να μην αποδειχτεί το τρίπτυχο-κλειδί για να γεννηθούν και «κίτρινοι» νομπελίστες μαθηματικοί, γενικοί διευθυντές πολυεθνικών εταιρειών ή βιρτουόζοι πιανίστες;