Η αντικοινωνική συμπεριφορά των εφήβων ενδεχομένως οφείλεται σε βιολογικούς παράγοντες και όχι αποκλειστικά σε κοινωνικές συνθήκες. Νέα έρευνα δείχνει ότι τα επίπεδα της ορμόνης κορτιζόλης στο αίμα επηρεάζει άμεσα τη συμπεριφορά των νέων, κάνοντάς τους πιο επιθετικούς.
Η κορτιζόλη αυξάνεται φυσιολογικά στον οργανισμό κατά τη διάρκεια στρεσογόνων καταστάσεων προκειμένου να αποκτήσουμε τον έλεγχο των συναισθημάτων μας. Αυτή η φυσιολογική λειτουργία του οργανισμού όμως δεν συμβαίνει σε εφήβους με ιστορικό βαριάς αντικοινωνικής συμπεριφοράς, υποστηρίζει νέα έρευνα του πανεπιστημίου Cambridge. Η έρευνα Biological Pyschiatry δείχνει ότι ορισμένες κακές συμπεριφορές ίσως να αποτελούν μία μορφή ψυχικής ασθένειας, η οποία συνδέεται με χημική ανισορροπία του εγκεφάλου.
Η αύξηση των επιπέδων της κορτιζόλης φαίνεται να οδηγεί τους ανθρώπους σε πιο συνειδητές συμπεριφορές ενώ τους βοηθά στη διαχείριση των συναισθημάτων τους και συγκεκριμένα την οξυθυμία και τις βίαιες αντιδράσεις.
Οι ερευνητές του πανεπιστημίου Cambrigde πήραν δείγματα σάλιου από μαθητές αφού τους υπέβαλαν σε ένα στρεσογόνο πείραμα, το οποίο τους προκάλεσε θυμό. Το πείραμα έδειξε ότι ενώ οι περισσότεροι έφηβοι παρουσίασαν αύξηση της κορτιζόλης στον οργανισμό τους, όσοι είχαν ιστορικό αντικοινωνικής συμπεριφοράς εμφάνισαν μειωμένα επίπεδα της ορμόνης. Αυτό σημαίνει ότι τη στιγμή της “κρίσης” δεν μπόρεσαν να ελέγξουν τις αντιδράσεις τους, αφού η καθοριστική ορμόνη για τον έλεγχό της συμπεριφοράς, ήταν σε χαμηλά επίπεδα στον οργανισμό τους.
Οι ερευνητές τώρα υποστηρίζουν ότι η αντικοινωνική συμπεριφορά ενδεχομένως έχει βιολογική βάση όπως ακριβώς και ορισμένοι άνθρωποι είναι πιο ευπαθείς στην κατάθλιψη και το άγχος εξαιτίας του βιολογικού τους προφίλ.