Η αλήθεια είναι ότι είτε πρόκειται για ένα τηλεφώνημα που ένας φίλος σας λέει ότι η εταιρία αποφάσισε να πάρει κάποιον άλλο υποψήφιο στη θέση που διεκδικείται, είτε πρόκειται για ένα e-mail που λαμβάνεται και σας κοινοποιούν ότι η θέση έχει καλυφθεί, η αντίδραση είναι ίδια. Νοιώθετε απόρριψη! Κάτι που είναι δύσκολο να… χωνέψει το στομάχι σας. Ακόμη και αν ξέρετε ότι υπάρχουν αμέτρητοι εκεί έξω που αντιμετωπίζουν το ίδιο σενάριο με σας, εσείς ρίχνετε το φταίξιμο στον εαυτό σας. Ούτε καν στη δύσκολη οικονομική συγκυρία.
Για να μην σας παίρνει από κάτω και παίρνετε την απόρριψη προσωπικά σας προτείνουμε τις παρακάτω οδηγίες:
Αναλάβετε δράση
Το σοκ της απόρριψης θα περάσει γρήγορα μόνο αν πετύχετε το στόχο σας άμεσα, δηλαδή βρείτε σύντομα δουλειά. Γι’ αυτό λοιπόν πρέπει να επικεντρωθείτε στην εύρεση εργασίας και στην ενίσχυση της αυτοπεποίθησης σας. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν διάφορούς τρόπους προσπαθώντας να αποκτήσουν μεγαλύτερο έλεγχο της κατάστασης. Μερικοί απ’ αυτούς είναι:
– Η άσκηση και η κατανάλωση υγιεινών τροφών που βοηθούν στην εμφάνιση και σας κάνουν να νοιώθετε καλύτερα
– Η καταπολέμηση της αντίληψης ότι «κανείς δεν ασχολείται με εμένα», με τη συμμετοχή σας διάφορες εκδηλώσεις που γίνονται με θέμα τα εργασιακά
– Η παρακολούθηση σεμιναρίων για να φρεσκάρετε τις γνώσεις σας
– Η ενασχόληση με τον εθελοντισμό ή συμβουλευτικές υπηρεσίες που ακονίζουν το μυαλό
Καθαρίστε το μυαλό σας από αρνητικά συναισθήματα
Μετά την απόρριψη είναι λογικό, ο εγκέφαλός σας να είναι φορτισμένος με αρνητικά μηνύματα σε ότι αφορά τις επαγγελματικές σας δυνατότητες. Αντί να αφήσετε αυτές τις σκέψεις να καταστρέψουν την εμπιστοσύνη στον εαυτό σας, προσπαθήστε να τις αντικαταστήσετε με όλους τους πιθανούς λόγους για τους οποίους κάποιος άλλος έχει προσληφθεί στη θέση σας.
Είναι σημαντικό να καταλάβετε ότι μερικές φορές οι εργοδότες λαμβάνουν αποφάσεις που βασίζονται σε παράγοντες που δεν μπορείτε να ελέγξετε ως υποψήφιοι. Για παράδειγμα, ένας εργοδότης μπορεί να επιλέξει να προσλάβει έναν υποψήφιο με βάση μία σύσταση που είχε από έναν συνάδελφό του – ένα πλεονέκτημα που εσείς μπορεί να μην έχετε. Με την ίδια λογική ένας εργοδότης μπορεί να επιλέξει κάποιον γιατί μένει πιο κοντά στο γραφείο, γιατί ζητάει λιγότερα χρήματα κλπ.
Μην μένετε μόνοι
Όταν βιώσετε μία άρνηση στα επαγγελματικά σας τηλεφωνήστε στο μέντορά σας, ή τον καθηγητή σας και ζητήστε τη συμβουλή του. Είναι πολύ βασικό να μην μείνετε μόνοι στο σπίτι. Πρέπει να ντυθείτε, να βγείτε και να κάνετε κάτι ευχάριστο.
Εξίσου σημαντικό είναι να έρθετε σε επαφή και με άλλους που έχουν βιώσει την απογοήτευση και προσπαθούν να βρουν μια θέση εργασίας. Αυτό μπορεί να σας βοηθήσει να βάλετε τα πράγματα σε τάξη, ειδικά αν είστε μακροχρόνια άνεργος.
Η ουσία είναι ότι αν δεν πιστεύετε εσείς οι ίδιοι ότι αξίζετε μια θέση εργασίας, τότε ούτε ο εργοδότης θα το πιστέψει. Είναι πολύ σημαντικό να αποτινάξετε τα συναισθήματα της προσωπικής σας ανεπάρκειας όσο το δυνατόν γρηγορότερα, κάνοντας ότι είναι αναγκαίο για την τόνωση της αυτοπεποίθησης σας. Αυτό θα σας βοηθήσει να αισθάνεστε καλά με το «πακέτο» που φέρνετε στο τραπέζι του εργοδότη. Πράγμα που σημαίνει ότι δεν θα πάρετε την απόρριψη προσωπικά, αλλά θα τη θεωρήστε μέρος του παιχνιδιού, στην πορεία της επαγγελματική σας σταδιοδρομίας.
της Μίνα Μπαγιώτα