Πρέπει να τονίσουμε ότι οι σχέσεις δεν είναι σαν ένα πιάτο καλό φαγητό το οποίο μπορούμε να μαγειρέψουμε ακολουθώντας μια συνταγή και να είμαστε σίγουροι για την επιτυχία του αποτελέσματος. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιες στρατηγικές οι οποίες μπορούν σαφώς να βελτιώσουν την ποιότητα μιας σχέσης και να σας βοηθήσουν να πάρετε αυτό που θέλετε από τη σχέση σας.
Επικοινωνία
Ένα πρωταρχικό στοιχείο που διακρίνει τις καλές σχέσεις από αυτές που απλώς υπάρχουν (ή οδεύουν προς τη διάλυσή τους) είναι η καλή επικοινωνία. Καλή επικοινωνία δε σημαίνει συνάντηση δύο ρητόρων ή δεινή επιχειρηματολογία που αποστομώνει.
Καλή επικοινωνία σημαίνει ότι δύο άνθρωποι μπορούν να εκθέσουν τις απόψεις τους και να νιώθουν ότι υπάρχει ασφάλεια στη σχέση και ότι ο άλλος δε θα τους γελοιοποιήσει ή δε θα τους τιμωρήσει για αυτά που λένε. Καλή επικοινωνία σημαίνει ότι κανείς εκφράζεται ελεύθερα αλλά και ακούει χωρίς προκαταλήψεις.
Κάτι τέτοιο δεν είναι πάντα εύκολο, όμως είναι σημαντικό για να πετύχει μια σχέση. Στην επικοινωνία επίσης συγκαταλέγεται και η συζήτηση ή εξομολόγηση για εκείνα τα μικροπράγματα που συχνά περνάνε απαρατήρητα: το αγαπημένο φαγητό, χρώμα, τραγούδι, εστιατόριο ή μπαρ. Τα πράγματα που αρέσουν ή δεν αρέσουν σε κάποιον και τα οποία όσο ασήμαντα και αν φαίνονται ωστόσο έχουν μεγάλη σημασία για τον ίδιο αλλά δεν τολμάει ή δεν σκέφτεται να τα εκφράσει.
Από τις αμοιβαίες υποχωρήσεις στην έκπληξη
Ένα βασικό στοιχείο για να διατηρηθεί μια σχέση είναι οι αμοιβαίες υποχωρήσεις που κάνουν τα μέλη της. Αυτό δε σημαίνει ότι θα πρέπει κανείς να συμβιβάζεται, αλλά να βρίσκει τη χρυσή τομή ανάμεσα στις επιθυμίες των δύο.
Αυτός είναι ο πιο εύγλωττος τρόπος να δείξει κανείς με έργα ότι πράγματι νοιάζεται για τον/τη σύντροφό του και είναι πρόθυμος να κάνει κάτι για να κάνει τον άλλον χαρούμενο. Έτσι, που και που προσπαθήστε να κάνετε στον/την σύντροφό σας μία έκπληξη, κάτι που δεν το συνηθίζετε ή που συνήθως δεν θα κάνατε.
Όταν με τις πράξεις σας βάζετε ένα στοιχείο έκπληξης στη σχέση σας -όσο μικρό και αν είναι αυτό- δημιουργείτε ξανά και ξανά το αίσθημα του «πρώτου έρωτα». Έτσι, όταν ο/η σύντροφός σας ρωτήσει αν θέλετε να δοκιμάσετε ένα νέο εστιατόριο ή να πάτε κάπου μαζί του/της, έτσι για έκπληξη, πέστε «ναι!».
Ένα άλλο στοιχείο που δυναμώνει μια σχέση είναι η στάση που κρατάει κανείς απέναντι στον/τη σύντροφό του: η αφοσίωση, ή η αίσθηση ότι είστε μέλη μιας ομάδας που συνεργάζεται για να πετύχει.
Έτσι, σε εντάσεις απέναντι σε συγγενείς, υπερασπίζοντας μια άποψη απέναντι σε φίλους, το να δείξετε την αφοσίωσή σας στο πρόσωπο του συντρόφου σας δείχνετε ότι παίρνετε το μέρος του, διότι τον εκτιμάτε και η σχέση σας είναι σημαντική.
Όταν όμως συμμαχείτε με άλλα άτομα και όχι με το σύντροφό σας, ουσιαστικά τον/την απομακρύνετε και με τις πράξεις σας του λέτε ότι δεν νοιάζεστε γι’ αυτόν-ή. Με αυτό τον τρόπο σπέρνετε τους σπόρους της δυσαρέσκειας και της έλλειψης εμπιστοσύνης.
Μπορείτε να δείξετε την αφοσίωσή σας με απλούς τρόπους: επαινώντας τη σύντροφό σας για κάτι που έκανε στο σπίτι ή την εργασία, ή για μια όμορφη χειρονομία ή κουβέντα προς εσάς.
Δείξτε την υποστήριξή σας
Οι προκλήσεις και οι ευκαιρίες εμφανίζονται διαρκώς και ας ελπίσουμε ότι είναι θετικές ή μπορούν να αξιοποιηθούν. Το μυστικό εδώ έγκειται στο να δείχνει κανείς την υποστήριξη και την κατανόησή του προς τον/τη σύντροφο του, καθώς σίγουρα θα υπάρχουν σκαμπανεβάσματα. Έτσι, αν κάποιος χάσει τη δουλειά του ή επιθυμεί να ξεκινήσει μια νέα καριέρα, είναι πιο εύκολο να βρει το δρόμο του και να ανταπεξέλθει αν έχει έναν σύντροφο που δείχνει υπομονή, κατανόηση και υποστήριξη.
Διατηρήστε μια υγιή δόση ατομισμού
Αυτό δε σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι πρέπει να γίνεται εαυτούλης. Το να αφήνει κανείς προσωπικό χώρο και χρόνο είναι σημαντικό για την ίδια τη σχέση του. Το να κάνει λοιπόν κανείς τα πράγματα ή χόμπι που τον ευχαριστούν, ακόμα και αν αυτά δεν αρέσουν στον/τη σύντροφο είναι σημαντικό για να νιώθει αναζωογονημένος και να επιστρέφει πιο γεμάτος στη σχέση. Αυτό βοηθάει στο να διατηρεί κανείς τις προτεραιότητές του.
Έτσι, συχνά είναι βασικό να εκτονώσει κανείς την αρνητική ενέργεια που κουβαλάει από τη δουλειά του, -ώστε να μην τη φέρει σπίτι- και για να το κάνει αυτό ίσως χρειάζεται χρόνο μόνος του ή να ασχοληθεί με κάτι προσωπικό. Καλό είναι να μάθετε να παρατηρείτε πότε ο άλλος χρειάζεται αυτό το χρόνο και να του τον παραχωρείτε χωρίς να βαρυγκομάτε, γιατί έτσι επενδύετε στη μακροχρόνια ευτυχία και των δύο.
Να αγαπάτε τον/τη σύντροφό σας
Όσο απλό και τετριμμένο και αν ακούγεται αυτό, ωστόσο η αγάπη είναι απαραίτητη σε μια μακροχρόνια συντροφική σχέση. Συχνά οι άνθρωποι επιθυμούν διακαώς τον γάμο ή τη μόνιμη σχέση για να λύσουν κάποια πρακτικά προβλήματα και να έχουν συγκεκριμένα οφέλη και ξεχνούν ότι για να πετύχει μια σχέση χρειάζεται και αγάπη.
Και η αγάπη δεν είναι μια θεωρητική έννοια, αλλά μια πρακτική, χειροπιαστή απόδειξη των όσων κανείς λέει ότι αισθάνεται. Το γλυκό φιλί, το ερωτικό σημείωμα, το κράτημα των χεριών, το ρομαντικό δείπνο, το κάθε τι μικρό αλλά όμορφο μέσα στην καθημερινότητα μπορεί να είναι αυτή η απόδειξη αγάπης που χρειάζεται ο άλλος για να λειτουργήσει μέσα στη σχέση.
Λίζα Βάρβογλη, Ψυχολόγος-Ψυχοθεραπεύτρια Πηγή