Όλοι πιστεύαμε ότι τα παιδιά είναι χαρούμενα και γελαστά όλη την ώρα… Μέχρι που κάναμε παιδιά. Και διαπιστώσαμε ότι συχνά περνούν το μεγαλύτερο μέρος του χρόνου τους γκρινιάζοντας, κλαίγοντας και απαιτώντας. Ιδιαίτερα στη σημερινή εποχή είναι πολύ δύσκολο να ικανοποιήσεις ένα παιδί. Παρόλο που έχουν χιλιάδες παιχνίδια είναι τις περισσότερες φορές πολύ πιο δυσαρεστημένα από τα παιδιά μιας παλαιότερης εποχής που μπορεί να είχαν μόνο ένα αυτοκινητάκι ή μία κούκλα αλλά βρίσκονταν συνεχώς έξω κι έπαιζαν με άλλα παιδιά, μάθαιναν και κοινωνικοποιούνταν. Τι μπορούμε να κάνουμε για να εξασφαλίσουμε ότι τα παιδιά μας θα είναι ευτυχισμένα (και κατά συνέπεια) ήρεμα όσο το δυνατόν περισσότερο; Ας πάρουμε παράδειγμα από τους γονείς που τα έχουν καταφέρει. Τα δικά τους παιδιά…
Τρώνε στην ώρα τους
Σας έχει τύχει ποτέ να νιώθετε εκνευρισμό επειδή πεινάτε; Το ίδιο (και σε πολύ μεγαλύτερη ένταση) αισθάνονται τα παιδιά όταν έχει περάσει ώρα από το μεσημεριανό τους και δεν έχουν φάει ένα σνακ ή όταν το βραδινό τους καθυστερεί επειδή έχετε καλεσμένους για δείπνο. Όταν όμως τρώνε σε τακτές ώρες, είναι πιο ήρεμα, πιο ικανοποιημένα και πιο χαρούμενα.
Κοιμούνται αρκετά
Υπάρχουν παιδιά που δεν είναι εύκολα στον ύπνο, όμως αυτό δεν είναι δικαιολογία για να τα αφήνουμε να κοιμούνται λιγότερο από όσο έχει ανάγκη ο οργανισμός τους. Γιατί -εκτός από όλα τα άλλα- όταν νυστάζουν και είναι κουρασμένα είναι λογικό να γκρινιάζουν. Φροντίστε να καθιερώσετε ένα συγκεκριμένο πρόγραμμα ύπνου και βεβαιωθείτε ότι το τηρείτε πιστά.
Παίζουν χωρίς καθοδήγηση
Το ελεύθερο, χωρίς κανόνες παιχνίδι είναι κάτι που τείνει να εξαφανιστεί στις μέρες μας. Παλιά, τα παιδιά «υποχρεώνονταν» να ανακαλύψουν μόνα τους τρόπους για να παίξουν και να διασκεδάσουν. Σήμερα, έχουν υπερβολικά πολλά παιχνίδια και συχνά το μόνο που κάνουν είναι να τα παρακολουθούν χωρίς να παίζουν μαζί τους, ενώ το υπερβολικά φορτωμένο πρόγραμμά τους δεν τους αφήνει πολύ ελεύθερο χρόνο. Βεβαιωθείτε ότι το παιδί σας έχει αρκετό χρόνο για να παίζει κάθε μέρα κι ότι έχει την ευκαιρία να διασκεδάσει επιστρατεύοντας τη φαντασία του.
Έχουν την ευκαιρία να εκφράζουν τα συναισθήματά τους
Τα παιδιά φωνάζουν όταν θυμώνουν. Κλαίνε όταν είναι στεναχωρημένα. Χτυπούν νευρικά τα πόδια τους όταν βαριούνται. Κι αν (δεν) είστε τυχεροί, τα κάνουν όλα αυτά μαζί ενώ βρίσκεστε στην ουρά του ταμείου στο σούπερ μάρκετ. Αφήστε τα να εκφραστούν -όσο «πρωτόγονος» κι αν είναι ο τρόπος με τον οποίο βγάζουν από μέσα τους τα συναισθήματά τους. Ακόμα κι αν νιώθετε άσχημα όταν το παιδί σας παθαίνει υστερία μπροστά σε κόσμο, θυμηθείτε ότι η ντροπή που νιώθετε είναι προτιμότερη από το να μάθει σε όλη τη ζωή του να καταπιέζει το συναίσθημά του προκειμένου να είναι αρεστό στους άλλους.
Έχουν το δικαίωμα να κάνουν επιλογές
Τα παιδιά έχουν πολύ μικρό έλεγχο σε ό,τι αφορά την καθημερινότητά τους. Πάντα κάποιος άλλος τους λέει τι να κάνουν, πού να πάνε, τι να φάνε κ.λπ. Η αίσθηση ότι μπορούν να πάρουν στα χέρια τους ένα μικρό κομμάτι εξουσίας τους δίνει μεγάλη χαρά. Αφήστε τα να διαλέξουν τι θα φορέσουν ανάμεσα σε δύο σύνολα. Ή το θα μαγειρέψετε μια φορά την εβδομάδα. Ή με ποια εξωσχολική δραστηριότητα θα ασχοληθούν. Μην τα μπερδέψετε δίνοντάς τους πολλές επιλογές, αλλά τόσες όσες χρειάζονται για να νιώσουν ότι η γνώμη τους είναι σεβαστή.
Νιώθουν ότι κάποιος τα ακούει
Τα παιδιά λειτουργούν πολύ βάσει ενστίκτου. Ήδη από τη νηπιακή ηλικία μπορούν να καταλάβουν εάν οι γονείς τους προσέχουν αυτά που λένε ή απλά κουνούν καταφατικά το κεφάλι χωρίς να έχουν ακούσει λέξη. Κι όταν αισθάνονται ότι πραγματικά οι γονείς ασχολούνται με αυτό που λένε -είτε αφορά το καινούριο παιχνίδι τους είτε κάτι που συνέβη στο σχολείο- νιώθουν ότι είναι πραγματικά σημαντικά κι αυτό τα χαροποιεί ιδιαίτερα. Φροντίστε να ακούτε πάντα αυτά που σας λένε τα παιδιά σας. Έτσι θα καλλιεργήσετε ανάμεσά σας μια σχέση εμπιστοσύνης και θα αυξήσετε την αυτοπεποίθησή τους.
Αισθάνονται ότι τα αγαπούν
Τι κι αν κάνουν ζημιές; Αν εξακολουθούν να χοροπηδάνε στον καναπέ παρόλο που τους έχουν πει ήδη δέκα φορές να μην το κάνουν; Αν κλαίνε, επειδή κάτι δεν έγινε ακριβώς όπως ήθελαν; Τα χαρούμενα παιδιά ξέρουν ότι οι γονείς τους τα αγαπάνε ό,τι κι αν συμβεί. Κι έτσι δεν φοβούνται να δοκιμάζουν και να κάνουν λάθη -γιατί από τα λάθη και τις συνέπειές τους θα μάθουν ποιο είναι το σωστό. Κι επειδή ξέρουν ότι οι γονείς τους θα είναι πάντα εκεί για να συγχωρέσουν και να τα αγκαλιάσουν, είναι ευτυχισμένα.