Ο Aντονι Μπουρντέν ήταν ένας, κατά τα φαινόμενα μόνο όπως αποδείχτηκε, χαρούμενος άνθρωπος. Κάποιος που είχε καταφέρει τόσα στη δουλειά του και είχε πετύχει να γίνει γνωστός και αγαπητός σε όλο τον κόσμο. Έτσι όμως είναι η κατάθλιψη, το αίσθημα ματαιότητας και απελπισίας μπορεί να κατακλύσει πολύ εύκολα το μυαλό εκείνου που πάσχει απ’ αυτή την ασθένεια. Μπορεί να φρακάρει κάθε αρτηρία αισιοδοξίας και να διαλύσει κάθε όρεξη για ζωή. Ακόμα κι αν την περνάς μέσα σε πολυτελή ξενοδοχεία ταξιδεύοντας ανά τον κόσμο για την σούπερ επιτυχημένη εκπομπή σου.
Σημασία έχει να γνωρίζουμε ότι η κατάθλιψη δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ φτώχειας και πλούτου, μεταξύ επιτυχημένων και αποτυχημένων ανθρώπων. Σημασία έχει να γνωρίζουμε και πώς μπορούμε να τη νικήσουμε, όταν διαβρώνει και το δικό μας μυαλό. Τι μπορούμε να κάνουμε, όταν αισθανόμαστε να μας ρουφάει η μαύρη τρύπα της στο βυθό. Το πρώτο που μπορείς να κάνεις, αν βρεθείς σ’ αυτή τη θέση, είναι να απευθυνθείς κάπου. Να σηκώσεις το τηλέφωνο και να καλέσεις σε μια υπηρεσία ψυχολογικής υποστήριξης, για παράδειγμα.
Όπως διαπιστώθηκε μετά την αυτοκτονία του Αντονι Μπουρντέν, αλλά και της Κέιτ Σπέιντ, πολλοί περισσότεροι ήταν εκείνοι που το έπραξαν, σήκωσαν το ακουστικό και κάλεσαν για βοήθεια. Μπορεί να ακουστεί παράξενο, αλλά φαίνεται ότι οι διάσημοι αυτόχειρες λειτουργούν προληπτικά, για τους υπόλοιπους καταθλιπτικούς. Αυτό διαπιστώθηκε από την αύξηση του όγκου κλήσεων, κατά 25%, στις γραμμές του Οργανισμού Ψυχικής Υγείας της Νέας Υόρκης σε μια εβδομάδα. Μια βδομάδα, η οποία στιγματίστηκε από δύο διάσημες αυτοχειρίες, της Σπέιντ και του Μπουρντέν.
Η «ντάμα μπαστούνι» της μόδας επέλεξε να βάλει τέλος στη ζωή της, παλεύοντας για πολλά χρόνια με τη διπολική διαταραχή και την κατάθλιψη. Χρησιμοποιώντας το επίθετό της (spade=μπαστούνι), είχε κάνει το συγκεκριμένο σύμβολο της τράπουλας σήμα-κατατεθέν της άκρως επιτυχημένης εταιρείας της. Η διάσημη σχεδιάστρια Κέιτ Σπέιντ επέλεξε να πεθάνει φορώντας στον λαιμό της ένα κόκκινο φουλάρι, το οποίο έδεσε στο πόμολο της κρεβατοκάμαράς της.
Ωστόσο, αυτό δεν είναι κάτι που γίνεται από μόνο του. Συμβαίνει, επειδή τα ξένα μίντια αναφέρουν τέτοιου είδους ειδήσεις, πάντα σε συνδυασμό με πληροφορίες για το πού μπορείς ν’ απευθυνθείς για ψυχολογική υποστήριξη, αν βιώνεις κάτι παρόμοιο. Έτσι, ο τηλεθεατής σε κατάθλιψη, ο εν δυνάμει αυτόχειρας, μαθαίνει πώς και πού μπορεί να ζητήσει βοήθεια και παίρνει πιο εύκολα την απόφαση να το κάνει, πριν κάνει κακό στον εαυτό του ή τερματίσει το νήμα της ζωής του.
-Δωρεάν Γραμμή Ψυχολογικής Υποστήριξης 1 17 18: λειτουργεί καθημερινά 10.00-14.00 και 16.00-20.00, παρέχοντας δωρεάν συμβουλευτικές και θεραπευτικές υπηρεσίες για την κατάθλιψη από κλινικούς επιστήμονες ψυχικής υγείας
-Ευρωπαϊκή «Γραμμή στήριξης παιδιών και εφήβων 116 111»: συμβουλευτική τηλεφωνική γραμμή αποκλειστικά για παιδιά και εφήβους.
-Κέντρο Ψυχολογικής Υποστήριξης για την κατάθλιψη: 210 6862766
protagon.gr