6 πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε απελπισμένοι

Υπάρχουν δύο πολύ διαφορετικές αντιλήψεις για την απελπισία που μπορείτε συχνά να δείτε στους απελπισμένους. Είτε αισθάνεστε απελπισμένοι για την ικανότητά σας να ξεφύγετε από τα προβλήματα που έχουν συσσωρευτεί είτε αισθάνεστε απελπισμένοι για σχεδόν τα πάντα στη ζωή, είναι ένα απαίσιο συναίσθημα. Το να αισθάνεστε προσκολλημένος με την απελπισία και την άδεια περιεχομένου ζωή, κάνει τη ζωή πολύ δύσκολη. Ευτυχώς, υπάρχουν μερικά πράγματα που μπορείς να κάνεις όταν νιώθεις απελπισμένος για να κάνεις τη ζωή λίγο καλύτερη – ανεξάρτητα από το πόσο άσχημα μπορεί να φαίνεται.

feeling-hopeless

Πρώτον, έχετε τους ανθρώπους να προσπαθούν να ανάψουν κάποιο φως στο απόλυτο σκοτάδι, κάτι που είναι η απόλυτη απελπισία , το είδος του σκοταδιού όπου υπάρχει απόλυτη έλλειψη οξυγόνου και καυσίμου για να ξεκινήσει η σπίθα της ζωής.

Και δεύτερον είναι το είδος του κενού όπου δεν υπάρχει τίποτα: δεν υπάρχουν θετικές ματιές ή ελπίδες για το μέλλον, ούτε κάποια αρνητικά που να σε ρίχνουν κάτω. Είναι απλά ένα άδειο σκοτάδι, σαν να αιωρείστε άσκοπα στο διάστημα απευθείας προς μία μαύρη τρύπα.

Και τότε φτάνετε στην ακραία απελπισία, καθώς ο έντονος φόβος για την κατάσταση σας βλέπετε ότι δεν βελτιώνεται.

Ίσως πολλά πράγματα να μην έχουν επιλυθεί στη ζωή σας, ή ίσως να έχετε κολλήσει σε μια άσχημη κατάσταση για μεγάλο χρονικό διάστημα, ή ίσως απλά να περνάτε πολλά τώρα. Ίσως είναι κάτι χρόνιο, όπως να έχετε μια κακή ασθένεια, όπου το μόνο που μπορείτε να κάνετε είναι να αποδεχτείτε την κατάσταση.

Η απελπισία καλύπτει πολλά χωράφια – και το αναφέρουμε για έναν λόγο. Εδώ είναι μια λίστα με πράγματα που πρέπει να κάνετε όταν αισθάνεστε απελπισμένοι που θα σας βοηθήσουν ώστε να βρείτε έναν τρόπο να επιβιώσετε και να προχωρήσετε ενάντια σε ό, τι αντιμετωπίζετε.

Θέλουμε να ενισχύσουμε ότι αυτό δεν είναι πιθανό να είναι εξαντλητικός κατάλογος. Θέλουμε να επαναλάβουμε ότι εάν είστε απελπισμένοι, διαβάστε αυτήν τη λίστα και αν δεν  βρείτε τίποτα που να συνδέεται μαζί σας, αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχει κάτι εκεί έξω για να σας βοηθήσει.

Το γεγονός είναι ότι, εάν αισθάνεστε απελπισμένοι, θα πρέπει να ζητήσετε επαγγελματική βοήθεια από έναν πιστοποιημένο επαγγελματία ψυχικής υγείας για να φτάσετε στον πυρήνα του λόγου για τον οποίο αισθάνεστε απελπισμένοι και να το αντιμετωπίσετε.

Αυτό το είδος ακραίας αίσθησης δεν είναι κάτι που θα μπορείτε να διορθώσετε μόνοι σας. Και παρόλο που μπορούμε να σας δώσουμε μερικές πληροφορίες σχετικά με την προσπάθεια επιβίωσης και να προχωρήσετε προς τα εμπρός, δεν μπορούμε να σας δώσουμε συγκεκριμένες συμβουλές που θα σας βοηθήσουν να αντιμετωπίσετε οποιοδήποτε τραύμα, ψυχική ασθένεια ή προβλήματα που τροφοδοτούν την απελπισία σας.

Εν τω μεταξύ, ας μιλήσουμε για μερικές στρατηγικές για να επιβιώσετε από αυτήν την απελπισία μέχρι να μπορέσετε να βγείτε από την τρύπα.

1. Η δύναμη της απόσπασης της προσοχής.

Η απελπισία είναι μια κατάσταση που χειροτερεύει όσο περισσότερο τη σκέφτεστε. Αυτό σημαίνει ότι ο χρόνος αδράνειας ή ο πολύς χρόνος για να σκεφτείτε μπορεί να είναι εχθρός της προόδου.

Ένας καλός τρόπος για να το ξεπεράσετε είναι να αποσπάσετε τον εαυτό σας από αυτήν με κάτι άλλο και να εξαναγκάσετε τον εαυτό σας να αλλάξει, από τις συνήθειες που έχετε ενώ βρίσκεστε σε αυτό το σκοτεινό ψυχικό χώρο.

Για παράδειγμα, εάν ξαπλώνετε στο κρεβάτι και κοιτάζετε τον τοίχο, σηκωθείτε για να βγείτε κάπου έξω.

Μεταβείτε σε ένα τοπικό πάρκο ή εμπορικό κέντρο, καθίστε και απολαύστε το τοπίο. Εστιάστε σε διαφορετικά στοιχεία σε αυτό που βλέπετε. Κοιτάξτε την κίνηση, τα ζώα, τους ανθρώπους, οτιδήποτε μπορεί να συμβαίνει. Εστίαση σε άλλα πράγματα, αντί να τροφοδοτούμε την απελπισία.

Βγείτε και ασκηθείτε. Βγείτε έξω και δειπνήστε. Δείτε μια ταινία. Κάντε οτιδήποτε άλλο εκτός από το να καθίσετε και να μείνετε μόνοι με τα άσχημα συναισθήματα, γιατί αυτό θα τα κάνει χειρότερα.

ΜΗΝ στραφείτε σε ναρκωτικά και αλκοόλ για να αντιμετωπίσετε το κενό. Η αυτοθεραπεία μέσω της κατάχρησης ουσιών είναι τόσο συνηθισμένη, αλλά να το αποφύγετε αν μπορείτε. Αυτή η χρήση ουσιών δημιουργεί ένα επιπλέον πρόβλημα που θα χρειαστεί τελικά να αντιμετωπίσετε. Το πάρτι τελειώνει πάντα αργά ή γρήγορα.

2. Δημιουργήστε ένα σχέδιο με δυνατότητα δράσης.

Μερικές φορές η απελπισία πηγάζει από έλλειψη κατεύθυνσης. Τα προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως η κατάθλιψη, μπορούν να προκαλέσουν την ρίζα της απελπισίας σε ένα άτομο, επειδή δεν έχει την ενέργεια ή τα κίνητρα να προχωρήσει.

Ένας τρόπος για την καταπολέμηση αυτού είναι να δημιουργήσετε ένα σχέδιο με δυνατότητα υλοποίησης εφικτών στόχων που θα σας οδηγήσει στην κατεύθυνση που πρέπει να ακολουθήσετε.

Ο προγραμματισμός εφικτών στόχων μπορεί να εφαρμοστεί σε οτιδήποτε, από την εύρεση συμβούλου έως την παραγγελία πίτσας, έως την αναζήτηση εργασίας.

Και είναι χρήσιμο να έχετε εκείνο το σχέδιο και τη λίστα όταν ο εγκέφαλός σας σας λέει ότι τίποτα δεν αξίζει να κάνετε και ότι όλα είναι άσκοπα.

3. Υπενθυμίστε στον εαυτό σας ότι ο εγκέφαλός σας μπορεί να σας λέει ψέματα.

Υπάρχουν πολλές συνθήκες ψυχικής υγείας που διαστρεβλώνουν τον τρόπο που αισθανόμαστε και ερμηνεύουμε τον κόσμο.

Μερικές φορές μια ψυχική ασθένεια θα δημιουργήσει εντελώς ψεύτικα συναισθήματα και παραμορφωτικές σκέψεις για να υποστηρίξει αυτά τα συναισθήματα. Και όταν πηδάμε σε αυτές τις διαδικασίες σκέψης και τρέχουμε μαζί τους, είναι εύκολο να τυλιχτούμε σε αυτές.

Αλλά, συχνά, δεν είναι αλήθεια. Τα περισσότερα προβλήματα μπορούν να αντιμετωπιστούν και να επιλυθούν. Σίγουρα, υπάρχουν αρνητικές καταστάσεις που είναι εντελώς δυσάρεστες, αλλά δεν θα είναι πάντα έτσι. Τα πράγματα τελικά θα αλλάξουν, με τον ένα ή τον άλλο τρόπο.

Δείξτε στον εαυτό σας πώς να πάει πίσω στην πραγματικότητα, υπενθυμίζοντας του ότι αυτά τα συναισθήματα μπορεί να μην αντικατοπτρίζουν με ακρίβεια την κατάστασή σας.

Μπορεί να βρίσκεστε σε μια κατάσταση όπου δεν είστε σίγουροι πώς να προχωρήσετε, και αυτό είναι γεγονός πολλές φορές. Υπάρχουν απαντήσεις κάπου εκεί έξω. μπορεί να χρειαστεί λίγος περισσότερος χρόνος και προσπάθεια για να τα βρείτε.

4. Υποστηρίξτε την ελπίδα.

Η απελπισία είναι συχνά μια κατάσταση αδυναμίας, αισθάνεστε σαν να μην μπορείτε να αλλάξετε αποτελεσματικά ή τα πράγματα δεν θα μπορούν να γίνουν καλύτερα. Αυτά τα συναισθήματα μπορεί να προέρχονται από μια κακή κατάσταση ζωής, ψυχικές ασθένειες ή να κατακλύζεστε από αυτό που βιώνετε σήμερα.

Ένας τρόπος με τον οποίο μπορείτε να αντιστρέψετε όλα αυτά είναι να συζητήσετε με τον εαυτό σας για ελπίδα. Επικεντρωθείτε σε πράγματα που μπορείτε να αλλάξετε, τι μπορεί να επιτύχετε, ποιες ευκαιρίες μπορεί να δημιουργήσετε για τον εαυτό σας στο μέλλον. Τα πράγματα μπορεί να είναι άσχημα τώρα, αλλά δεν χρειάζεται να παραμείνουν έτσι.

Μπορεί επίσης να θέλετε να δοκιμάσετε να εμπνευστείτε από άτομα που έχουν επιτύχει τους στόχους που αναζητάτε.

Υπάρχουν πολλοί άνθρωποι που κατάφεραν να ξεπεράσουν ορισμένες τρομερές περιστάσεις, και μπορείτε να το κάνετε και αυτό. Σίγουρα δεν θα είναι εύκολο ή διασκεδαστικό, αλλά είναι ακόμα εκεί για εσάς.

5. Εμπιστευτείτε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειας.

Μερικές φορές βοηθά στο διώξιμο των αρνητικών σκέψεων ή για να τους δώσετε λιγότερη ένταση, η συνομιλία με κάποιον που εμπιστεύεστε. Μπορεί να σας προσφέρει μια ανακούφιση από τα αρνητικά συναισθήματα.

Μπορούν να σας δώσουν τα αγαπημένα σας πρόσωπα μια διαφορετική, πιο ισορροπημένη προοπτική που δεν είναι ριζωμένη στην αρνητικότητα ή το κενό της απελπισίας.

Και ακόμη κι αν δεν μπορούν απαραίτητα να σας δώσουν βοήθεια, μπορεί να είναι καλό να κάτσετε με κάποιον μαζί του έστω και για λίγο, για έναν απλό λόγο. Να θυμάστε ότι δεν είσαι μόνος.

Τώρα, εάν δεν έχετε έναν αξιόπιστο φίλο ή μέλος της οικογένειάς σας, ίσως θελήσετε να εξετάσετε μια ομάδα υποστήριξης ή ένα διαδικτυακό φόρουμ όπου μπορείτε να είστε γύρω από άλλα άτομα που έχουν παρόμοιες δυσκολίες με εσάς. Το να βρίσκεσαι κοντά σε άλλους ανθρώπους που περνούν παρόμοια πράγματα μπορεί να είναι παρηγοριά μερικές φορές.

6. Εστιάστε σε πράγματα που μπορείτε να εκτιμήσετε.

Υπάρχουν πιθανώς πράγματα στη ζωή σας που εκτιμάτε. Αυτό μπορεί να είναι η καλή μουσική, ένα χόμπι, ένα άλλο άτομο, μια εμπειρία που ξεπεράσατε. Λειτουργεί όσο είναι κάτι που μπορείτε να εκτιμήσετε.

Περάστε λίγο από το χρόνο σας με αυτό που εκτιμάτε. Επικεντρωθείτε στην ευγνωμοσύνη για αυτό το πράγμα και υπενθυμίστε στον εαυτό σας τα καλύτερα μέρη της ζωής σας.

Η απελπισία μπορεί να είναι κάτι που σε βασανίζει αυτή τη στιγμή καθώς βιώνεις μια βουτιά στην ψυχική σου υγεία. Αυτή η ευγνωμοσύνη και η εκτίμηση για ό, τι συμβαίνει σε εσάς, μπορεί να σας βοηθήσει να μετριάσετε τα αρνητικά συναισθήματα.

Πηγή