Μήπως νιώθεις μια κάποια ενοχή ακόμη και για τις επιτυχίες σου; Τότε μάλλον κάνεις σαμποτάζ στον εαυτό σου χωρίς καν να το συνειδητοποιείς. Ποιά είναι όμως όλα εκείνα που μας προειδοποιούν ότι έχουμε υιοθετήσει τη χειρότερη στάση απέναντι στον εαυτό μας;
1. Αποτυγχάνουμε να βάλουμε όρια
Θέλουμε πάντα να ευχαριστούμε τους άλλους χωρίς να τους λέμε ποτέ όχι. Όλο αυτό λειτουργεί φυσικά εναντίον μας γιατί δεν βάζουμε κανένα απολύτως όριο σε τίποτα με αποτέλεσμα να ωθούμε τον εαυτό μας σε εξαντλητικά επίπεδα. Θέλουμε πάντα να γινόμαστε αποδεκτοί κι έτσι τείνουμε να παραγκωνίζουμε τα θέλω και τις ανάγκες μας.
2. Χρονοτριβούμε διαρκώς
Νιώθουμε ένοχα όταν αναβάλλουμε tasks και καθυστερούμε deadlines αλλά η συνεχής χρονοτριβή είναι ένα σημάδι ότι δεν αναλαμβάνουμε τις ευθύνες μας και αυτό σύμφωνα με τους ειδικούς, είναι το δεύτερο σημάδι του αυτοσαμποτάζ.
3. Βιώνουμε συνέχεια το σύνδρομο του απατεώνα
Αν παρόλο που έχεις πετύχει διάφορα, αμφιβάλλεις για τις γνώσεις και τις ικανότητές σου, τότε είναι πολύ πιθανό να έχεις το Σύνδρομο του Απατεώνα (Impostor). Τότε ξεκινά η έντονη αμφισβήτηση του εαυτού μας και ότι δεν μπορούμε να κάνουμε διάφορα πράγματα και αυτό φωνάζει «σαμποτάζ». Το σύνδρομο δεν είναι μια επίσημα ψυχική διαταραχή και δεν έχει κάποιο συγκεκριμένο ορισμό. Παρόλα αυτά εάν δεν αντιμετωπιστεί, τα θύματα μπορούν να αναπτύξουν στρες, χαμηλή αυτοπεποίθηση, άγχος, κατάθλιψη και αμφιβολία. Και αυτό γιατί ενώ έχουν στοιχεία ότι είναι επιτυχημένα στη δουλειά τους ή στις σπουδές τους, νιώθουν ανεπαρκή και αποτυχημένα. Μάλιστα πιστεύουν ότι κάποια στιγμή οι συνάδελφοι τους ή οι φίλοι τους θα αποκαλύψουν την απάτη. Επίσης το παράδοξο είναι πως ενώ τα θύματα του συνδρόμου επιζητούν την επιβράβευση, από την άλλη μεριά όταν τη δεχτούν νιώθουν άβολα, διότι πιστεύουν πως δεν την αξίζουν.
4. Περιμένουμε πάντα τα χειρότερα
Είμαστε φτιαγμένοι για καταστροφολογικά συνέχεια και πιστεύουμε ότι τίποτα δεν μπορεί να πάει καλά και όπως το έχουμε υπολογίσει. Είμαστε λοιπόν προετοιμασμένοι για τα χειρότερα με αποτέλεσμα να υιοθετούμε μια άκρως αρνητική συμπεριφρορά, πρωτίστως απέναντι στον εαυτό μας.
5. Κάνουμε έντονη κριτική στον εαυτό μας
Είτε είναι για τη δουλειά, είτε για οτιδήποτε άλλο στην καθημερινότητά μας, τείνουμε να μας κάνουμε τη χειρότερη και πιο αυστηρή κριτική και όλο αυτό προέρχεται από τραυματικές εμπειρίες από τα παιδικά μας χρόνια.
Πηγή: Jenny.gr