Η άποψη πως η ποικιλία είναι το αλάτι της ζωής και ότι ευτυχία δεν είναι να παίρνεις αυτό που θέλεις αλλά να θέλεις αυτό που παίρνεις, φαίνεται πως έχει ψυχολογική βάση, σύμφωνα με νέα έρευνα Αμερικανού ψυχολόγου, που εντόπισε 2 κλειδιά στο να γινόμαστε πιο ευτυχισμένοι και να παραμένουμε.
Η αναζήτηση της ευτυχίας μπορεί να γίνει αναζήτηση χωρίς τέλος, δήλωσε ο Kennon Sheldon, του College of Arts and Sciences. Όπως δήλωσε, προηγούμενη έρευνα δείχνει ότι η ευτυχία ενός ανθρώπου μπορεί να αυξηθεί μετά από σημαντικές αλλαγές στη ζωή του, όπως η έναρξη μιας νέας σχέσης, αλλά με τον καιρό η ευτυχία τείνει να επιστρέφει σε προηγούμενο επίπεδο. Μέσω της έρευνάς του ανέπτυξε μοντέλο που βοηθά τους ανθρώπους να διατηρούν υψηλότερα επίπεδα ευτυχίας προερχόμενα από ωφέλιμες αλλαγές. Το μοντέλο αποτελείται από 2 κύρια μέρη. Την ανάγκη να συνεχίσει κάποιος να έχει νέες και θετικές εμπειρίες και την ανάγκη να διατηρεί την εκτίμηση αυτού που ήδη έχει και να μη ζητά περισσότερα πολύ σύντομα.
Οι Sheldon και Sonja Lyubomirsky από το Πανεπιστήμιο στο Riverside, ρώτησαν πρώτα 481 ανθρώπους σχετικά με την ευτυχία τους. 6 εβδομάδες αργότερα οι συμμετέχοντες εντόπισαν μια πρόσφατη θετική αλλαγή στη ζωή τους που τους έκανε πιο ευτυχισμένους. 6 εβδομάδες μετά, οι ψυχολόγοι αξιολόγησαν αν η αρχική άνοδος της ευτυχίας είχε διαρκέσει. Για ορισμένους είχε αλλά για τους περισσότερους όχι. Τότε οι ψυχολόγοι εξέτασαν και επιβεβαίωσαν το μοντέλο τους για την πρόβλεψη αυτών των οποίων η ενίσχυση της ευτυχίας είχε διαρκέσει.
Ο Sheldon δήλωσε ότι η πλειοψηφία συνήθισαν την αλλαγή που τους είχε κάνει αρχικά ευτυχισμένους. Σταμάτησαν να είναι ευτυχισμένοι επειδή συνέχισαν να επιθυμούν περισσότερα και να αυξάνουν τις προσδοκίες τους ή επειδή σταμάτησαν να έχουν φρέσκιες θετικές εμπειρίες από την αλλαγή. Λίγοι μπόρεσαν να εκτιμήσουν αυτά που είχαν και να συνεχίσουν να έχουν νέες εμπειρίες. Μακροπρόθεσμα, οι τελευταίοι έτειναν να διατηρούν την ώθηση παρά να γυρίζουν εκεί από όπου ξεκίνησαν.
Λόγω γενετικών και άλλων παραγόντων οι άνθρωποι έχουν ένα ορισμένο σημείο ευτυχίας που αισθάνονται, συνήθως. Ορισμένοι είναι χαρούμενοι, ενώ άλλοι είναι πιο μελαγχολικοί αν και ποικίλουν στο εύρος γύρω από το σύνηθες σημείο τους. Η νέα έρευνα υποδεικνύει πως οι άνθρωποι μπορούν να εκπαιδευτούν για να μένουν στην κορυφή της πιθανής ακτίνας ευτυχίας.
Ο Sheldon δήλωσε ότι ένας θεραπευτής μπορεί να βοηθήσει κάποιον, από δυστυχισμένος να είναι καλά. Η έρευνα δείχνει πώς οι άνθρωποι μπορούν να προχωρήσουν από το ‘καλά’ στο ‘περίφημα’. Σημείωσε επίσης ότι οι καλύτερες αλλαγές στη ζωή δεν ισοδυναμούν απαραίτητα με νέες αγορές. Αν και ένα λαμπερό νέο απόκτημα μπορεί να ενισχύσει την ευτυχία, η αγορά θα πρέπει να ανανεώνεται καθημερινά ως εμπειρία και να εκτιμάται για αυτό που φέρνει, ώστε να διαρκεί το αίσθημα της ευτυχίας. Πρόσθεσε ότι το πρόβλημα με πολλές αγορές είναι ότι τείνουν απλώς να κάθονται εκεί. Δεν συνεχίζουν στο να παρέχουν ποικίλες θετικές εμπειρίες. Επίσης αν βασιζόμαστε σε υλικά αγαθά για να είμαστε ευτυχισμένοι μπορεί να οδηγηθούμε σε γρηγορότερη αύξηση των προσδοκιών, όπως ένας εθισμός. Έτσι, πολλές αγορές τείνουν να είναι μόνο γρήγορη λύση.
Το μοντέλο υποδεικνύει τρόπους να μειωθεί η απογοήτευση από τέτοιες αγορές. Για παράδειγμα, αν ανακαινίσετε το σπίτι σας χαρείτε το και έχετε πολλές ευτυχισμένες εμπειρίες στο νέο περιβάλλον αλλά μη συγκρίνετε τη νέα διακόσμηση με αυτή των γειτόνων.