Αντέχουν τα γονίδιά σας στο κραχ;

Δεν αντέχετε τις διακυμάνσεις του χρηματιστηρίου; Ή μήπως χάσατε τα πάντα στην τρέχουσα κρίση; Η επενδυτική σας συμπεριφορά και η διάθεση ανάληψης ρίσκου ενδέχεται να επηρεάζεται σημαντικά από τα γονίδιά σας σύμφωνα με πρόσφατη μελέτη Αμερικανών επιστημόνων. Οι ερευνητές ανακάλυψαν έκπληκτοι μια σαφή επίδραση δύο γονιδίων στην τάση των ανθρώπων να… τζογάρουν.

Η μελέτη, που δημοσιεύεται στο επιστημονικό περιοδικό PLoS ONE, έρχεται να προστεθεί σε άλλες, που περιγράφουν το ρόλο χημικών ουσιών του εγκεφάλου στην ανάληψη επενδυτικού ρίσκου. Τα εν λόγω γονίδια επηρεάζουν την έκκριση ντοπαμίνης, ενός χημικού νευροδιαβιβαστή, που σχετίζεται με την κίνηση και την ανάληψη ρίσκου και της σεροτονίνης, ενός νευροδιαβιβαστή, υπεύθυνο για τον έλεγχο της διάθεσης.

Η Camelia Kuhnen και η Joan Chiao του Northwestern University στο Chicago θεωρούν ότι άνθρωποι με την υψηλού ρίσκου «έκδοση» του γονιδίου για την ντοπαμίνη, συνηθίζουν να επενδύουν σε ριψοκίνδυνες αλλά  πιθανόν αποδοτικές επενδύσεις, ενώ αυτοί με την υψηλής ανησυχίας «έκδοση» του γονιδίου για τη σεροτονίνη, διαχειρίζονται τα χρήματά τους πιο συνετά.

«Καλέσαμε ανθρώπους στο εργαστήριο,  τους δώσαμε χρήματα και τους ζητήσαμε να τα επενδύσουν όπως νόμιζαν. Είχαν να διαλέξουν μεταξύ μιας επικίνδυνης επένδυσης και μιας ασφαλούς, όπως ένας λογαριασμός ταμιευτηρίου», ανέφερε η Kuhnen.

Οι 60 εθελοντές – κυρίως σπουδαστές – έδωσαν, παράλληλα, δείγματα σάλιου για τεστ DNA, προκειμένου  να ταυτοποιηθούν οι παραλλαγές στα δύο γονίδια που συνδέονται με τα επίπεδα ντοπαμίνης και σεροτονίνης και τα οποία οι ερευνητές συσχετίζουν με την προθυμία ανάληψης ρίσκου.

Περίπου το ένα τρίτο των εθελοντών είχαν προφίλ υψηλού ρίσκου ενώ άλλο ένα τρίτο υψηλής ανησυχίας. Οι εθελοντές με τη «ανήσυχη» έκδοση του γονιδίου μεταφοράς σεροτονίνης 5-HTTLPR επένδυσαν 28% λιγότερα χρήματα σε τοποθετήσεις υψηλού κινδύνου σε σχέση με αυτούς που είχαν την «έκδοση μη ανησυχίας».

Εθελοντές με την υψηλού κινδύνου έκδοση του γονιδίου της ντοπαμίνης DRD4 επένδυσαν περίπου 25% περισσότερο σε ριψοκίνδυνες τοποθετήσεις σε σχέση με εκείνους με την πιο κοινή έκδοση του γονιδίου.

«Καθώς είμαστε αντιμέτωποι με τις οδυνηρές συνέπειες της τρέχουσας οικονομικής κρίσης, μπορεί να φανεί χρήσιμο να γνωρίζουμε πώς η γενετική κληρονομιά μας επηρεάζει την επενδυτική μας συμπεριφορά,» λέει η Chiaο. «Σκεφτείτε πως τα εκτεταμένα ρίσκα που ανέλαβαν τόσο λίγοι άνθρωποι επηρέασαν τόσους πολλούς, από τα μεγάλα τραπεζικά ιδρύματα μέχρι το μέσο άνθρωπο».

Η Kuhnen δεν παραλείπει ασφαλώς να σημειώσει ότι πολλές άλλες μελέτες υποδεικνύουν ότι η διάθεση ανάληψης ρίσκου επηρεάζεται πολύ περισσότερο από την εμπειρία απ’ ότι από τα γονίδια. «Οι άνθρωποι μπορούν να μάθουν πολλά από αυτή την κρίση» αναφέρει.

Πηγή: Capital.gr