Η ηλεκτρονική ανάγνωση βοηθά τη δυσλεξία

e-books Οι σύντομες γραμμές σε ηλεκτρονικά κείμενα, μπορεί να βοηθήσουν κάποιους αναγνώστες με δυσλεξία, να αυξήσουν την ταχύτητα ανάγνωσής τους, αλλά και να κατανοήσουν καλύτερα το ανάγνωσμά τους, σύμφωνα με έρευνα.

Αμερικανοί επιστήμονες μελέτησαν 100 μαθητές με δυσλεξία, όπου οι μισοί διάβαζαν από το κλασσικό βιβλίο και οι υπόλοιποι από κάποια ηλεκτρονική συσκευή. Όσοι ανήκαν στη δεύτερη ομάδα, διαπιστώθηκε ότι διάβαζαν γρηγορότερα και κατάφερναν να κατανοήσουν περισσότερο το κείμενο που είχαν μπροστά τους.

Η δυνατότητα να εμφανίζεται ένα κείμενο σε σύντομες γραμμές και με λιγότερες λέξεις, βοήθησε τους μαθητές να επικεντρωθούν σε όλες τις λέξεις –και όχι σε κάποιες από αυτές, όπως συνήθως συμβαίνει- με αποτέλεσμα να κατανοούν καλύτερα το περιεχόμενό του.

Ο επικεφαλής της μελέτης, Δρ Schneps Matthew, από το Επιστημονικό Κέντρο Εκπαίδευσης του Harvard-Smithsonian Center for Astrophysics, δήλωσε «Αυτό που έχει σημασία και αποτελεί το βασικότερο παράγοντα για το αποτέλεσμα είναι ότι, υπάρχουν λίγες λέξεις ανά γραμμή. Πιστεύουμε ότι αυτό θα μπορούσε να εφαρμοστεί, όχι μόνο σε ηλεκτρονικές συσκευές, αλλά και στο χαρτί, όπως επίσης και στους σχολικούς πίνακες».

Συνεχίζοντας ο ίδιος αναφέρει πως, η δυσλεξία μπορεί να εμφανιστεί με ποικίλους τρόπους, αλλά κάποιοι άνθρωποι που έχουν την πάθηση, μπορούν να βοηθηθούν από προσαρμογές των κειμένων που σχετίζονται με την οπτική τους εικόνα.

«Αν κανείς πασχίζει να διαβάσει ένα κείμενο, μπορεί πολύ απλά να μεγαλώσει τα γράμματα στην οθόνη του, ώστε να διαπιστώσει εάν οι λιγότερες λέξεις σε μια σειρά τον βοηθούν», σημειώνει.

Τέλος, σύμφωνα με τη βρετανική Ένωση Δυσλεξίας, τα ηλεκτρονικά βιβλία (e-books), είναι πιο προσιτά για τους αναγνώστες και κυρίως για εκείνους με ιδιαίτερες ικανότητες, καθώς έχουν τη δυνατότητα να προβούν σε ένα ευρύ φάσμα αλλαγών του κειμένου, όπως είναι για παράδειγμα η γραμματοσειρά, το μέγεθος, το χρώμα, η απόσταση μεταξύ των λέξεων και άλλα πολλά ακόμα.

capitalhealth.gr