Σύμφωνα με το ψυχοθεραπευτή John Gottman, υπάρχουν τέσσερις βασικοί λόγοι που ένα ζευγάρι χωρίζει:
-
Η κριτική. Τα παράπονα επιτρέπονται. Η κριτική, όμως, είναι καθαρή επίθεση προς έναν άνθρωπο. Και η επίθεση που κάνουμε στον σύντροφό μας δεν περιστρέφεται γύρω από τη συμπεριφορά του, αλλά σχετικά με τον χαρακτήρα του και εκεί είναι το λάθος. Για παράδειγμα τα σκουπίδια δεν τα βγάζει έξω όχι γιατί είναι κακός άνθρωπος, αλλά γιατί μπορεί να το ξεχνάει διαρκώς.
-
Ο τρόπος που εκφραζόμαστε προς τον άλλον. Κοσμητικά επίθετα, επιθετικό χιούμορ, σαρκασμός, μιμητικές εκφράσεις με το πρόσωπο και το σώμα. Σε οποιαδήποτε μορφή και αν εκφράζεται η δυσαρέσκεια μας δηλητηριάζει τη σχέση μας. Είναι αδύνατο να λυθεί οποιοδήποτε πρόβλημα όταν βλέπουμε τον σύντροφό μας ή όταν εκείνος βλέπει εμάς να τον απεχθανόμαστε.
-
Αμυντική στάση. Η αμυντική στάση είναι τρόπος που δείχνει πως κατηγορείς τον άνθρωπό σου για όλα. Είναι σαν να λες πως δεν φταις εσύ για ότι συμβαίνει, αλλά μόνο εκείνος.
-
Η άρνηση να λυθεί το πρόβλημα άμεσα. Όταν βρίσκεις δικαιολογίες για να μην αντιμετωπίσεις τον άνθρωπό σου είναι να σαν να θες να αποστασιοποιηθείς από τη σχέση συναισθηματικά και άρα απομακρύνεσαι από τη σχέση.
Οι έρευνες αποκαλύπτουν πως αυτό που καταστρέφει έναν γάμο ή μια σχέση δεν είναι οι μεγάλες διαφορές που έχουν τα ζευγάρια αλλά ο τρόπος που τα αντιμετωπίζουν. Το 69% των προβλημάτων των ζευγαριών είναι από τη φύση τους άλυτα και αέναα.
Και ενώ τα προβλήματα δεν φεύγουν ποτέ τα ζευγάρια επιμένουν να τσακώνονται για χρόνια. Τα περισσότερα προβλήματα στα παντρεμένα ζευγάρια δεν θα λυθούν ποτέ και όμως οι άνθρωποι επιμένουν να θέλουν να αλλάξουν το μυαλό του άλλου.
Αυτό όμως δεν συμβαίνει ποτέ. Και αυτό γιατί σχεδόν όλες οι διαφωνίες των ζευγαριών βασίζονται σε θεμελιώδεις διαφορές όπως τις αξίες, τον τρόπο ζωής και την προσωπικότητα. Ένας τσακωμός για κάτι από τα παραπάνω είναι χαμένος χρόνος και βλάπτει τη σχέση του γάμου.