Διαβάζοντας το άρθρο θα διαπιστώσεις πως το μόνο εμπόδιο ανάμεσα σε εσένα και την ευτυχία είναι ο ίδιος σου ο εαυτός. Συμπεριφορές που έχουμε υιοθετήσει όλοι, λίγο ή πολύ, στη ζωή μας που δεν μας επιτρέπουν να αισθανόμαστε ευτυχισμένοι:
Αναζητάς το τέλειο
Ειλικρινά, ξέρεις κάποιον που να είναι τέλειος ή που να ζει την τέλεια ζωή; Κι αν νομίζεις πως γνωρίζεις τότε κάθισε και σημείωσε όλα τα στοιχεία που συνθέτουν την τελειότητα και σύντομα θα ανακαλύψεις πως μάλλον περιγράφεις κάποια θεϊκή μορφή. Ένας άνθρωπος τελειοθηρικός μοιραία καταλήγει να κρίνει και εντέλει να απεχθάνεται τον εαυτό του. Αποδέξου το γεγονός πως κάνεις και θα κάνεις λάθη και προσπάθησε να αμβλύνεις τα ελαττώματα που διαμορφώνουν μια δυσλειτουργική καθημερινότητα αλλά μην είσαι αυστηρή επειδή δεν κατόρθωσες να απαλλαγείς τελείως από αυτά.
Κάνεις focus σε ότι αρνητικό έχει συμβεί στη ζωή σου
Αποτυχίες κι απογοητεύσεις παίζουν σε πρωινή, απογευματινή, βραδινή και μεταμεσονύκτια προβολή μέσα στο μυαλό σου. Πριν πέσεις για ύπνο δοκίμασε να εστιάσεις σε χαρούμενες αναμνήσεις και σε όσα έχεις πετύχει μέσα στη μέρα, το χρόνο, τη ζωή σου. Κι αν δεν βρεις τίποτα, δοκίμασε την ατάκα της Σκάρλετ Ο’ Χάρα «Αύριο είναι μια καινούργια μέρα».
Ελέγχεις υπερβολικά τα συναισθήματά σου
Πολλοί άνθρωποι συνδέουν τα συναισθήματα με αδυναμία ή με άχαρες στιγμές. Όταν όμως προσπαθείς να ελέγξεις υπερβολικά τα αρνητικά συναισθήματα σου, συχνά καταλήγεις να μην εκφράζεις ούτε τα θετικά. Όταν επιτρέπεις στον εαυτό σου να βιώσει ένα συναίσθημα, ανοίγεις την πόρτα στο επόμενο. Το ξέσπασμα ενός συναισθήματος, συνήθως αρνητικού όπως ο θυμός, συμβαίνει ακριβώς επειδή κρατάς μέσα σου όσα νιώθεις. Ξεκίνα να αισθάνεσαι και να εκφράζεις όσα αισθάνεσαι και σιγά σιγά τα συναισθήματα σου θα βρουν την ισορροπία τους.
Δεν επιτρέπεις στον εαυτό σου να είναι χαρούμενος
Πόσες φορές δεν έχεις σκεφτεί να κάνεις κάτι που θα σου δώσει χαρά ακόμα κι αν είναι κάτι πολύ απλό ή παιδικό, και δεν το κάνεις γιατί πιστεύεις πως δεν είναι ο καιρός να το κάνεις ή φοβάσαι τι θα πει ο κόσμος. Γύρισε στα παιδικά σου χρόνια, θυμήσου τι σε ευχαριστούσε να κάνεις. Τι σου έξαπτε την περιέργεια, ποιο χόμπι ήθελες να υιοθετήσεις και ξεκίνα να το κάνεις. Για παράδειγμα, ήθελες να κάνεις μπαλέτο, ξεκίνα μαθήματα στην ηλικία που βρίσκεσαι. Μπορεί να μη γίνεις δεκτή στα Μπολσόι αλλά εσύ θα είσαι γεμάτη και χαρούμενη που εκπληρώνεις ένα παιδικό όνειρο. Δώσε διέξοδο στο πάθος και το ταλέντο σου.
Και μια τελευταία συμβουλή: Κάνε μια αναδρομή στο παρελθόν και πέτα όποια πεποίθηση δεν σε εξυπηρετεί πια και αντικατέστησε την με μια νέα, πρακτική και αισιόδοξη. Συχνά, κουβαλούμε αρνητικά αισθήματα από την εφηβεία, τότε που ο κόσμος ήταν ένα πολύ πιο δραματικό μέρος, και ξεχνάμε να τις αποβάλλουμε στην πορεία με αποτέλεσμα να ριζώνουν μέσα μας.
Ξεκίνα την συναισθηματική ανακύκλωση τώρα!