Η ζωή διαρκεί πολύ, αρκεί να τη ζήσεις καλά». Τάδε έφη Λεονάρντο Ντα Βίντσι. Ο άνθρωπος, που γεννήθηκε για να ξεχωρίζει, είχε άποψη για τα πάντα και την κατέγραφε στα σημειωματάριά του. Τα λόγια του μοιάζουν με συμβουλές αλλά είναι κάτι πολύ περισσότερο: είναι φιλοσοφία ζωής.
Αρχιτέκτονας, ζωγράφος, γλύπτης, επιστήμονας, εφευρέτης, μηχανικός, μουσικός. Ο Λεονάρντο Ντα Βίντσι δεν έγραψε ιστορία, έγινε κομμάτι της ιστορίας. Και μία σαρωτική προσωπικότητα σαν τον Ντα Βίντσι δε θα μπορούσε να μην έχει φιλοσοφήσει τη ζωή.
Ασύλληπτα ευφυής και ακούραστα πολυπράγμων, συνήθιζε να κρατά σημειώσεις για καθετί, που κέντριζε τη σκέψη του ενώ συχνά συνόδευε τα λόγια με σκίτσα.
Τα τετράδιά του είναι γεμάτα από ενδιαφέρουσες ιδέες, κρίσεις και προτροπές. Τι διαβάζουμε λοιπόν στις σελίδες, που άφησε πίσω του ως παρακαταθήκη στις επόμενες γενιές;
Περί διατροφής
«Να τρως μόνο όταν πεινάς, και να σου αρκεί το ελαφρύ φαγητό»
«Να μασάς καλά την τροφή σου και να είναι καλοψημένο και απλό ό, τι καταπίνεις»
«Αφήνοντας το τραπέζι, να κρατάς καλή στάση, μετά το γεύμα να μην κοιμάσαι»
«Να μην πίνεις ανάμεσα στα γεύματα ή πριν δειπνήσεις, να πίνεις λίγο και να ελέγχεις το κρασί»
0ι απόψεις του σίγουρα πρωτοποριακές για την εποχή του, που η καλοζωία ήταν συνδεδεμένη με το πολύ κρέας και το άφθονο κρασί. Ο δημιουργός της «Μόνα Λίζα», όμως, είχε μάθει να κοιτάζει μπροστά. Είχε συλλάβει το νόημα της υγιεινής δίαιτας και την αξία του μέτρου στις διατροφικές συνήθειες.
Για την ευτυχία, τον έρωτα, τη ζωή
«Η μεγαλύτερη δυστυχία είναι οι απόψεις σου να είναι πιο προχωρημένες από τη δουλειά σου»
«Η μεγαλύτερη πλάνη από την οποία υποφέρουν οι άνθρωποι είναι η ίδια τους η άποψη»
«Ο εχθρός που ανακαλύπτει τα λάθη σου, είναι πιο ωφέλιμος παρά ο φίλος που τα κρύβει»
«Αυτός που κατέχει τα περισσότερα θα πρέπει να έχει και το μεγαλύτερο φόβο της απώλειας»
« Ο χρόνος μιας αστραπής αρκεί για να αποφασίσεις αν θέλεις τον άλλον για πάντα»
«Όπως και μια μέρα που την έζησες καλά σου χαρίζει την απόλαυση του ήρεμου ύπνου, έτσι και μια ζωή καλά χρησιμοποιημένη χαρίζει τον ήρεμο θάνατο»
Αινιγματικός και ανικανοποίητος, διψασμένος για ανατροπές και για κατάκτηση, δε δίστασε να ομολογήσει: «θέλω να κάνω θαύματα».
Ήθελε να κάνει θαύματα αλλά είχε συνειδητοποιήσει ποιο είναι το μεγαλύτερο θαύμα: η ίδια η ζωή.
Οι απόψεις του, αν και διατυπωμένες πέντε αιώνες πριν, δε χάνουν τη διαχρονικότητά τους, όπως συμβαίνει πάντα με τα λόγια σοφών ανδρών.