Χωρίστε,αλλά αξιοπρεπώς

Ένας χωρισμός συνοδεύεται πάντα από θλίψη, πόνο ή και θυμό. Αυτός είναι ένας δρόμος που πρέπει να διασχίσουμε για να μπορέσουμε να οδηγηθούμε σε κάτι καλύτερο…Δεν είναι όμως απαραίτητο να ακολουθήσετε την πιο… μακρινή διαδρομή. Μπορείτε κάλλιστα να… κόψετε δρόμο αν ακολουθήσετε τα παρακάτω βήματα!

– Τις περισσότερες φορές η σχέση που πρέπει να σωθεί είναι αυτή που έχετε με τον εαυτό σας και όχι αυτή με τον πρώην σύντροφο σας. Μην επιδιώξετε – από την αρχή τουλάχιστον – να παραμείνετε φίλοι με τον πρώην. Ο φίλος που πραγματικά χρειάζεστε αυτήν την περίοδο- και πάντα- είναι ο εαυτός σας!

– Αντιμετωπίστε τον πόνο σαν μια διαδικασία που πρέπει να περάσετε για να καταλήξετε κάπου καλύτερα και μην αφήσετε την θλίψη να σας καταβάλλει και να σας ρουφήξει. Μέρα με την μέρα θα νιώθετε περήφανη που κάνετε ένα βήμα μπροστά!

– Ανακαλύψτε ποιες είναι οι πραγματικές προσδοκίες σας. Θέλετε πράγματι να διακόψετε την σχέση ή μήπως ενδόμυχα αποζητάτε την επανασύνδεση; Πρέπει να γνωρίζετε ότι δύσκολα θα μπορέσετε να προχωρήσετε αν δεν κατανοήσετε και αποδεχθείτε ότι όλα τελείωσαν.

– Αποφύγετε να περιγράφετε την κατάσταση και τα συναισθήματα σας με τα μελανότερα χρώματα. Αν πείσετε τον εαυτό σας ότι αυτό που περνάτε είναι ένας εφιάλτης, ότι είναι μια κατάσταση αφόρητη που σας κάνει να υποφέρετε φρικτά, αυτό που θα καταφέρετε είναι να μείνετε παθητική απέναντι στα γεγονότα. Συγκεντρωθείτε σε αυτά που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε καλύτερα και διοχετεύστε την ενέργεια σας σε πιο θετικές σκέψεις!

– Μην ξεχνάτε ότι ο πόνος δεν θα περάσει αν πρώτα δεν ακούσετε η ίδια τον εαυτό σας. Εκφράστε τον θυμό ή την θλίψη που νιώθετε και επιτρέψτε στον εαυτό σας να εξωτερικεύσει αυτά που νιώθει. Άλλωστε μην ξεχνάτε ότι είναι καλύτερα να θυμώσετε με κάποιον άλλον παρά με τον εαυτό σας.

– Μην επιτρέψετε στον εαυτό σας να οδηγηθεί σε καταστάσεις που σίγουρα κάποια μέρα θα σας κάνουν να αισθανθείτε ταπεινωμένη. Με το να κάνετε κύκλους γύρω από το σπίτι του πρώην φίλου σας, να του στέλνετε συνεχώς e-mail ή να του τηλεφωνείτε στο σπίτι για να δείτε αν είναι εκεί, όχι μόνο δεν θα καταφέρετε ποτέ να απαγκιστρωθείτε από αυτήν την σχέση αλλά του δίνετε την χαρά να σας δει να πονάτε.

Και τέλος, μάθετε να εμπιστεύεστε ξανά τους ανθρώπους. Κάθε σχέση έχει ρίσκο και κανένας δεν μπορεί να σας εγγυηθεί ότι δεν θα ξαναπονέσετε. Μην αφήσετε όμως μια άσχημη εμπειρία να σας αποτρέψει από το να ζήσετε την ζωή- με τα θετικά και τα αρνητικά της- στο έπακρον!

Παρακάτω περιγράφονται οι 10 πιο αποτελεσματικοί τρόποι για να χωρίσετε:

1. Αναγνωρίστε ότι η σχέση σας έχει τελειώσει

Αυτό μοιάζει προφανές, αλλά σε μια εποχή που οι σύντροφοι απλώς εξαφανίζονται, ίσως αυτό το πρώτο βήμα συχνά παραβλέπεται. Όταν το κάνετε αυτό, προσπαθήστε να μιλήσετε ο ένας στον άλλο με αγάπη. Αν αισθάνεστε πληγωμένοι ή θυμωμένοι και τα συναισθήματά σας να σας κατακλύζουν, πείτε στον σύντροφό σας ότι χρειάζεστε λίγο χρόνο για να επεξεργαστείτε αυτό που αισθάνεστε πριν μιλήσετε μαζί του/της. Μην βιαστείτε να ξεκινήσετε συζήτηση.

2. Ζητήστε από τον/τη σύντροφό σας να σεβαστεί την ιδιωτική ζωή σας και τον χρόνο που χρειάζεστε για να μείνετε μόνοι

Σε αυτό το σημείο, βάλτε τα όριά σας άμεσα αλλά με επιείκεια. Μπορείτε να ξεκινήσετε τη φράση σας με «εάν» ή «όταν» είστε έτοιμοι να μιλήσετε, θα τον/την ενημερώσετε.

3. Αν ο/η σύντροφός σας σας ζητήσει να τεθούν συγκεκριμένα όρια, σεβαστείτε τα συναισθήματά του/της

Ακόμα κι αν νιώσετε άσχημα, μην παραβιάζετε τα θέλω του/της. Κι εσείς άλλωστε θα επιθυμούσατε παρόμοια μεταχείριση.

4. Αν είστε έτοιμοι να μιλήσετε με τον/τη σύντροφό σας ξανά, προσπαθήστε να συγκεντρωθείτε στο παρόν

Αυτό είναι ιδιαίτερα σημαντικό, δεδομένου ότι είναι εύκολο να ξανακυλήσετε στο παρελθόν, όπως για παράδειγμα από ένα περιστατικό το οποίο πιθανόν σας αναστάτωσε ή σας έβλαψε. Προσπαθήστε να μείνετε μακριά από τις γενικεύσεις και μην χρησιμοποιείτε το παρελθόν ως μέσο επίθεσης για ένα συναίσθημα του παρόντος. Επικεντρωθείτε στο «τώρα» και σε μια πνευματική κατάσταση διαύγειας και ανάλυσης.

5. Αν ο/η σύντροφός σας έκανε κάτι που σας πλήγωσε, πείτε του/της πώς σας έκανε να νιώθετε

Ρωτήστε τον/τη γιατί το έκανε και πώς θα ένιωθε αν εσείς είχατε φερθεί ανάλογα.

6. Μη διστάσετε να ζητήσετε τη βοήθεια ενός θεραπευτή ή προπονητή ζωής

Αν νιώθετε ότι δεν είστε σε θέση να κατανοήσετε ο ένας τον άλλο επειδή οι νοοτροπίες σας είναι πολύ διαφορετικές ή νιώθετε έντονη απογοήτευση, ίσως είναι προτιμότερο να απευθυνθείτε σε έναν τρίτο. Ο ειδικός θα είναι πιο αντικειμενικός και θα σας βοηθήσει να διακόψετε τη σχέση σας ενώ θα μεσολαβήσει και για τους 2 σας ώστε να σας δοθεί η ευκαιρία να εκφράσετε το πώς αισθάνεστε.

7. Ρωτήστε τον/τη σύντροφό σας πώς μπορείτε να βοηθήσετε ώστε ο χωρισμός να γίνει λιγότερο επώδυνος

Αναγνωρίστε ότι πρόκειται για μια αμοιβαία διαδικασία. Γι’ αυτό τον λόγο πείτε κι εσείς τι θα θέλατε να κάνει ώστε να νιώθετε πιο άνετα.

8. Παραμερίστε τον εγωισμό σας

Αν νομίζετε ότι υπάρχει κάτι άσχημο που κάνατε στον/στη σύντροφό σας όσο είχατε σχέση και πρέπει να ζητήσετε συγγνώμη, αφήστε κατά μέρος τον εγωισμό σας και κάνετέ το. Αν δείξετε ότι μετανιώσατε πραγματικά, ο/η σύντροφός σας θα νιώσει καλύτερα και αυτό θα κάνει τον χωρισμό λιγότερο επώδυνο. Είναι κάτι που του/της αξίζει.

9. Να είστε υπομονετικοί στη διαδικασία της συγχώρεσης

Ίσως είναι πολύ νωρίς για να συγχωρέσετε τον/τη σύντροφό σας, αν σας έχει πληγώσει. Σε περίπτωση που σας ζητήσει να τον/τη συγχωρέσετε αλλά εσείς δεν είστε έτοιμοι, πείτε ότι χρειάζεστε χρόνο και ότι είστε ανοιχτοί σε αυτή την πιθανότητα.

10. Εκφράστε την ευγνωμοσύνη σας ακόμη κι αν σας είναι εξαιρετικά δύσκολο

Συνήθως υπάρχει μια τάση να μην θέλουμε καμία επικοινωνία με άτομα που μας έχουν πληγώσει ή ακόμη και να θέλουμε να τα εκδικηθούμε ή να τα τιμωρήσουμε με την απουσία και τη σιωπή μας. Όταν όμως ετοιμάζεστε να ακολουθήσετε ξεχωριστούς δρόμους, ευχηθείτε ο ένας στον άλλο να είναι καλά και πείτε ευχαριστώ – ακόμα κι αν έχετε αλληλοπληγωθεί. Κάτι τέτοιο ανεβάζει την όλη εμπειρία που ζήσατε σε υψηλότερο επίπεδο.

Η επίγνωση πάντα θα σας βοηθά να παραμείνετε στο παρόν με αγάπη χωρίς επικριτική διάθεση. Αν καταφέρετε να αποφύγετε το μίσος, τη μνησικακία ή την κατάκριση, οι πληγές θα κλείσουν γρηγορότερα και θα κρατήσετε την καρδιά σας ανοιχτή για μια μελλοντική σχέση όπου θα μπορέσετε να τα καταφέρετε καλύτερα.

Γ.Βασιλειάδη Ψυχολόγο – Ψυχοθεραπευτή