Πρόσφατο οικονομικό άρθρο δημοσιεύει μια “παλιομοδίτικη” συμβουλή σε όλους όσοι προσπαθούν να εναρμονίσουν την καθημερινότητά τους με το μόνιμο άγχος και κάποιες υπαρκτές αντικειμενικές δυσκολίες. Όπως προτείνει το σχετικό κείμενο, “Αποκτήστε σύζυγο που μπορεί να είναι και ο καλύτερος σας φίλος”. Πού στηρίζουν την άποψη τους γνωστοί οικονομολόγοι της εποχής;
Η λιτή εποχή που διανύουμε, αποδιώχνει έννοιες που απαιτούν αιώνιους όρκους καθώς η τήρησή τους γίνεται όλο και πιο δύσκολη. Οικονομικοί αναλυτές ωστόσο, όπως επισημαίνεται σε άρθρο των New York Times, μας παροτρύνουν να καταλήξουμε γρήγορα στη δέσμευση και πρωτίστως να επιλέξουμε για σύντροφο κάποιον που μπορεί να υποστηρίξει τον ρόλο του καλύτερου μας φίλου. Γιατί η προσωπική ευτυχία δεν συνδέεται με οικονομικούς όρους, αντιθέτως χτίζει προϋποθέσεις για συνολική ευημερία.
Οι ζωές όσων είναι αντικειμενικά, δύσκολες θεωρείται ότι βελτιώνονται και επωφελούνται από τον γάμο, σύμφωνα με τους οικονομολόγους, John Helliwell και Shawn Grover. “Ο γάμος μπορεί να είναι πιο σημαντικός για ένα άτομο όταν η τύχη δεν ήταν ποτέ ιδιαίτερα ευνοϊκή μαζί του”, σημειώνει ο Καναδός οικονομολόγος, Grover. Τα στοιχεία που αναλύθηκαν για την έρευνα, στηρίχθηκαν σε γκάλοπ και σε μία έρευνα του Ηνωμένου Βασιλείου.
Σε πολλά σημεία του πλανήτη, διαπιστώθηκε πως ακόμη και όταν ο τρόπος ζωής των ανθρώπων πριν τον γάμο θεωρείται ικανοποιητικός, η ζωή μετά τον γάμο είθισται να οδηγεί πιο κοντά στην ευτυχία. Το συμπέρασμα αυτό ωστόσο, αποδείχθηκε πως δεν είναι ίδιο για τη Λατινική Αμερική, τη νότια Ασία και την Υποσαχάρια Αφρική. Ως γενικό συμπέρασμα της μελέτης, το να είσαι παντρεμένος σε οδηγεί σε μια πιο ευτυχισμένη και ικανοποιημένη ζωή απ’ ότι όταν είσαι μόνος, και κυρίως στις πιο δύσκολες περιόδους της ζωής σου, όπως η κρίση που ακολουθεί κάποιες ηλικιακές περιόδους.
Οι οικονομολόγοι συμβουλεύουν για να μην το βάλει η νύφη στα πόδια
Η συζυγική ευτυχία στις χώρες που αντιμετωπίζουν περισσότερες δυσκολίες, διαπιστώθηκε πως κρατάει πολύ κατά το ταξίδι του μέλιτος. Παρόλο που πολλοί κοινωνικοί επιστήμονες επιχειρηματολογούν υπέρ της άποψης που υποστηρίζει ότι η ανθρώπινη ευτυχία είναι έμφυτη, οι ερευνητές βρήκαν ότι τα οφέλη του γάμου είναι πολύ πιο ισχυρά. Για την ακρίβεια, τα επίπεδα της ψυχικής ευημερίας μπορούν να εκτιναχθούν στα ύψη από έναν κοινό ευχάριστο βίο. Από τα ευρήματα της μελέτης προκύπτει συγκεκριμένα, πως οι άνθρωποι που θεωρούν τον σύζυγό τους ως τον καλύτερο τους φίλο παίρνουν διπλάσια ικανοποίηση από τον γάμο τους σε σχέση με άλλους συντρόφους.
Οι γυναίκες επωφελούνται περισσότερο όταν είναι παντρεμένες με κάποιον που είναι ο καλύτερος τους φίλος συγκριτικά με τους άνδρες. Η έρευνα ουσιαστικά, μας ωθεί να επαναπροσδιορίσουμε τους όρους του γάμου, να σκεφτούμε διαφορετικά τη ζωή μας μετά από το ενδεχόμενο του γάμου ακόμη και αν συναντώνται στον δρόμο μας κάποιες πρακτικές δυσκολίες που μας απομακρύνουν από τα δεσμά. Δεδομένου ότι όλο και λιγότεροι άνθρωποι ανταλλάσσουν σήμερα όρκους αιώνιας πίστης, τα μειονεκτήματα του να συνηθίζουμε μόνοι λαμβάνουν μεγάλες διαστάσεις.
Οι γάμοι που κρατούν, τείνουν να γίνονται περισσότερο ανάμεσα σε ανθρώπους που είναι μορφωμένοι, διαθέτουν ικανοποιητικό εισόδημα και “υπερτερούν” έναντι όσων δεν έχουν τα παραπάνω. Αυτή η άποψη ωστόσο, δεν προβάλλει την αλήθεια, τα δεσμά του γάμου φέρνουν οικογενειακή σταθερότητα, έχουν τη δύναμη να επηρεάσουν το εισόδημα, αλλά κυρίως την ευτυχία και τα επίπεδα των γενικών δυσκολιών ενός ανθρώπου.
Δεσμά που υπόσχονται καλύτερη ζωή
Το ένα τέταρτο των σημερινών ενηλίκων δηλώνουν ότι δεν θα είχαν παντρευτεί τουλάχιστον, μέχρι το 2030. Αυτή η θέση επιβεβαιώνεται από το Pew Research Center. Είναι άλλωστε σύνηθες το φαινόμενο των χωρισμένων και των ανύπαντρων για όσους βγάζουν χαμηλότερα εισοδήματα και δεν έχουν λάβει την απαραίτητη μόρφωση. Σε αντίθεση, οι άνθρωποι με υψηλό μορφωτικό επίπεδο και καλό εισόδημα προχωρούν πιο εύκολα σε γάμο ενώ σπάνια, χωρίζουν.
Η έρευνα καταλήγει σε ένα ιδιαίτερα αισιόδοξο συμπέρασμα. Ο γάμος μπορεί να βοηθήσει δύο ανθρώπους ακόμη και σε περιοχές που ο γάμος θεωρητικά δεν μπορεί να βρει πρόσφορο έδαφος για να επιβιώσει. Η έρευνα συμπεραίνει πως οι άνθρωποι έχουν την ικανότητα να αυξάνουν κατά τη διάρκεια της ζωής τους, τα επίπεδα της ευτυχίας τους όπως και να αποφεύγουν συνθήκες που τους εντάσσουν σε βαθιά προσωπική κρίση.
Οι μακροχρόνιες σχέσεις είναι το κλειδί της επιτυχίας που υπόσχεται ευτυχία, ακόμη και αν τέτοιου είδους σχέσεις θεωρείται ότι δεν μπορούν να παγιωθούν από άτομα, λιγότερο ευνοούμενα από τη ζωή και την κοινωνία. "Τα μεγαλύτερα οφέλη από έναν γάμο προκύπτουν σε περιβάλλοντα τα οποία συνδέονται με μεγάλες δυσκολίες". Οι άνθρωποι που βιώνουν δύσκολες καταστάσεις είναι σε θέση να τις ξεπεράσουν γιατί τουλάχιστον για σύντροφό ζωής, θα έχουν επιλέξει κάποιον που ως φίλος θα ξέρει να ξεπερνάει μαζί με τον πρώτο, τα πάντα μαζί.